Topondernemers zijn hot in België. Ze schitteren in diverse televisieprogramma's, komen uitgebreid aan het woord in kranten en tijdschriften, en worden door start-up ondernemers aanbeden als waren het rockgoden. Maar vaak laten deze vertrouwde sterren aan het ondernemersfirmament ons niet zo makkelijk toe in hun persoonlijke leefwereld, hebben we geen flauw benul van wat ze in hun vrije tijd doen, wat hun favoriete boek is en aan welke hobby ze graag geld spenderen. Je komt het allemaal te weten in onze nieuwe wekelijkse rubriek ‘vijf op een rij’. Deze week: ex-topjudoka Heidi Rakels die na haar sportcarrière succes oogst als founding CEO van het Leuvense cybersecuritybedrijf GuardSquare.

Hoe kan je naast je drukke ondernemersbestaan het best ontspannen?

Ik houd erg veel van tuinen en werk er ook graag in. Ik moet wel voldoende tijd hebben -wat de laatste jaren niet altijd het geval was- zodat ik het allemaal een beetje onder controle kan houden.”

Daarnaast doe ik graag yoga, vooral Vinyasa yoga, wat een redelijk actieve en uitdagende vorm is. Het maakt mij sterk en lenig.”

Waaraan geef je graag geld uit?

“Aan mijn tuin. Hoe meer bloemen, hoe liever. Ik heb ook een vijver waar ik in kan zwemmen. Heerlijk vind ik dat.”

Welk recent boek kan je iedereen aanraden? Waarom?

“Ik lees vaak boeken voor ondernemers om bij te leren. De beste vind ik 'Schaamteloos delegeren' van Taco Oosterkamp, 'The E-myth' van Michael Gerber en 'Built to sell' van John Warrillow. Stuk voor stuk zijn het echte aanraders voor startende ondernemers.”

Wie tip jij als een beloftevolle start-up waar we de komende jaren nog veel zullen van horen?

“Ik heb grote bewondering voor de Belgische start-up Crazy Games, één van de tien grootste gratis browser game platformen ter wereld. Het bedrijf heeft maar enkele mensen op de payroll staan, maar ze hebben een extreem efficiënt en schaalbaar businessmodel. Daar heb ik meer respect voor dan voor de start-ups die waanzinnig veel geld, verkregen via subsidies of investeerders, verbranden.”

Op welke realisatie ben je zelf het meest trots?

“Ik ben wel blij dat ik vroeger een Olympische medaille heb gehaald, maar nu ben ik fier dat mijn partner Eric en ik een winstgevend bedrijf hebben gebouwd waar 50 mensen goed werk hebben en dat voor meer dan 90% exporteert. Wat toch zeer goed is voor onze economie.”