Topondernemers zijn hot in België. Ze schitteren in diverse televisieprogramma's, komen uitgebreid aan het woord in kranten en tijdschriften, en worden door start-up ondernemers aanbeden als waren het rockgoden. Maar vaak laten deze vertrouwde sterren aan het ondernemersfirmament ons niet zo makkelijk toe in hun persoonlijke leefwereld, hebben we geen flauw benul van wat ze in hun vrije tijd doen, wat hun favoriete boek is en aan welke hobby ze graag geld spenderen. Je komt het allemaal te weten in onze nieuwe wekelijkse rubriek ‘vijf op een rij’. Deze week: Karen Boers, medoprichtster van Startups.be én BeCode, alsook voorzitster van The European Startup Network.

Hoe kan je naast je drukke ondernemersbestaan het best ontspannen?

“Met vijf tieners in huis - een nieuw samengesteld gezin van 2 + 3 kinderen - vind je de balans tussen werk en privé als het ware vanzelf. Die twee werelden zijn absoluut niet van elkaar te scheiden, maar vloeien eerder in elkaar over. Als ik met mijn gezin bezig ben, ontspant dat me van de werkstress en als ik weer aan het werk ga, biedt dat even afleiding uit de gezinsdrukte.”

“Echt ontspannen is voor mij eens lekker uit eten gaan met ons tweetjes, een half uurtje al lopend het hoofd leegmaken, een goede serie op Netflix bingewatchen of een goed boek lezen...”

Waaraan geef je graag geld uit?

Aan de kinderen. Die moeten maar eens smekend mijn kant opkijken en dan kan er plots heel veel (lacht).”

Welk recent boek kan je iedereen aanraden? Waarom?

“In de vakanties laat ik me meestal gaan met de nieuwste Nicci French, Karin Slaughter, Karin Fossum of John Grisham. Kortom, een goeie thriller om de gedachten gezellig bezig te houden. Maar ik kan me even goed nog eens door de verzamelde werken van Jane Austen heen dromen!”

Wie tip jij als een beloftevolle start-up waar we de komende jaren nog veel zullen van horen?

“Als ik zie wat Belgische groeibedrijven als Settlemint, Ontoforce, Cubigo en vele anderen momenteel aan het doen zijn, denk ik dat er ons nog mooie start-up jaren te wachten staan!”

Op welke realisatie ben je zelf het meest trots?

“Met BeCode hebben we op twee jaar tijd intussen bijna 600 werkzoekenden een nieuwe start in het leven kunnen geven. Van de ruim 200 afgestudeerden zien we dat meer dan 80% ook echt een job in de sector te pakken krijgt.”

Dat zijn zaken die niemand je nog afneemt, wat er ook achter de volgende bocht ligt te wachten. En dat doet deugd, want het is elke dag weer een titanengevecht...