Topondernemers zijn hot in België. Ze schitteren in diverse televisieprogramma's, komen uitgebreid aan het woord in kranten en tijdschriften, en worden door start-up ondernemers aanbeden als waren het rockgoden. Maar vaak laten deze vertrouwde sterren aan het ondernemersfirmament ons niet zo makkelijk toe in hun persoonlijke leefwereld, hebben we geen flauw benul van wat ze in hun vrije tijd doen, wat hun favoriete boek is en aan welke hobby ze graag geld spenderen. Je komt het allemaal te weten in onze nieuwe wekelijkse rubriek ‘vijf op een rij’. Deze week: Lode Uytterschaut, co-founder & CEO van Start it @KBC.

Hoe kan je naast je drukke ondernemersbestaan het best ontspannen?

“Als je graag doet wat je doet, zijn er weinig of geen issues rond work-life balance. Ik kan me dus ook perfect ontspannen op mijn werk of tijdens het werk. Nu, als ik echt eens weg wil zijn van alles, dan gebeurt dat door film, strips of muziek.”

Zoals de term laat vermoeden, doet tijdloze architectuur mij de tijd vergeten

Ik hou nogal van monumentaliteit, waarschijnlijk door mijn architecturale opleiding. Bijgevolg moet er van dingen die ik zie om tot rust te komen, ook een zekere rust uitstralen. Een gevoel dat het groter is dan jezelf. Goeie architectuur heeft dat in zich, is tijdloos. En, zoals de term laat vermoeden, doet net die tijdloosheid me de tijd vergeten.”

Waaraan geef je graag geld uit?

“Aan strips en kunst. Gedurende de laatste jaren heb ik een mooie collectie opgebouwd van jonge, beginnende kunstenaars. Ik heb wel iets met mensen die aan het begin van een carrière staan en die ik kan helpen. Ik doe dit elke dag met start-ups, maar eigenlijk ook al een eindje met kunstenaars. Ik praat graag met hen, hou van hun non-conformisme en volharding.”

Welk recent boek kan je iedereen aanraden? Waarom?

Finding my Virginity, het laatste boek van Richard Branson. Ik heb het met veel plezier gelezen. De energie die van die mens uitgaat en de wijze waarop hij beslissingen neemt, zijn joie de vivre, ik vind het echt fantastisch.”

Wie tip jij als een beloftevolle start-up waar we de komende jaren nog veel zullen van horen?

Thermovault. Keep posted.”

Op welke realisatie ben je zelf het meest trots?

Het starten met Start it @KBC van nul, en dit uitbouwen tot wat het vandaag is. En dan nog zijn we nog niet halfweg van waar we uiteindelijk willen zijn.”