Topondernemers zijn hot in België. Ze schitteren in diverse televisieprogramma's, komen uitgebreid aan het woord in kranten en tijdschriften, en worden door starters aanbeden als waren het rockgoden. Maar vaak laten deze vertrouwde sterren aan het ondernemersfirmament ons niet zo makkelijk toe in hun persoonlijke leefwereld, hebben we geen flauw benul van wat ze in hun vrije tijd doen, wat hun favoriete boek is en aan welke hobby ze graag geld spenderen. Je komt het allemaal te weten in onze rubriek ‘vijf op een rij’. Deze week: Matthias Browaeys, founder van crowdlending platform WinWinner en funding agency The Harbour dat daaruit voortvloeide.

Hoe kan je naast je drukke ondernemersbestaan het best ontspannen?

“Ik hou er ongelofelijk van om eens goed 'zot' te doen. Ik zal degene zijn die in een karaokebar als eerste de microfoon pakt. Ambiance maken met vrienden, daar maak ik graag tijd voor en heb ik ook nodig om even alles van mij te kunnen afzetten.”

Waaraan geef je graag geld uit?

“Ik ben een enorme fan van Atletico Madrid en spendeer heel wat aan reisjes om mijn favoriete club live aan het werk te zien. Regelmatig krijg ik de vraag waarom ik geen voetbalploeg dichter bij huis heb gekozen, maar ik ben er nu eenmaal mijn hart aan verloren en dan mag dat al eens iets kosten.”

Welk recent boek kan je iedereen aanraden? Waarom?

“Onlangs las ik 'The Win Without Pitching Manifesto' van Blair Enns dat we hadden cadeau gekregen van Ollie, onze branding partner. Het boek is ideaal om de juiste voorstellen uit te proberen bij de juiste klanten. The power of no wordt vaak onderschat. Vanuit een sales oogpunt is dit boek echt top!”

Wie tip jij als een beloftevolle start-up waar we de komende jaren nog veel zullen van horen?

“Bij WinWinner & The Harbour zie ik heel wat potentiële toppers passeren, allemaal bedrijven die sterk willen groeien. Maar de meeste bewondering heb ik voor Ben Vanparys met zijn Student.Be. Wat ooit begon als een klein studentenportaal, is intussen uitgegroeid tot een robuuste kmo met een sterk team. Lean en mean zal Student.be verder groeien. Mark my words!”

Op welke realisatie ben je zelf het meest trots?

We zitten met WinWinner & The Harbour aan de kaap van 15 miljoen euro financiering voor onze klanten. Dit jaar nog willen we de kaap van 20 miljoen ronden. Geld dat in onze jonge groeiende bedrijven wordt gepompt. Het is al van in het begin mijn doel geweest om slapend spaargeld in onze Vlaamse economie te pompen en het begint echt te lukken. Daar ben ik persoonlijk zeer trots op.”