Topondernemers zijn hot in België. Ze schitteren in televisieprogramma's, duiken op in kranten en tijdschriften, en worden door startende ondernemers aanbeden als waren het rockgoden. Maar vaak laten deze vertrouwde sterren aan het ondernemersfirmament ons niet zo makkelijk toe in hun persoonlijke leefwereld, hebben we geen flauw benul van wat ze in hun vrije tijd doen, wat hun favoriete boek is en aan welke hobby ze graag geld spenderen. Je komt het allemaal te weten in onze wekelijkse rubriek ‘vijf op een rij’. Deze week: Oliver Op de Beeck, co-founder van CEO van digitaal marketing bureau Kreatix, dat hij in 2014 samen met zijn vennoot en jeugdvriend William Matthynssens uit de grond stampte.

Hoe kan je naast je drukke ondernemersbestaan het best ontspannen?

“Dat is bij elke persoon anders, maar ik geniet enorm van sporten en reizen. Vier keer per week ga ik naar de fitness om mijn hoofd leeg te maken.”

“Daarnaast maak ik minstens één grote reis per jaar. Dan zet ik een out-of-office aan en probeer ik niet te werken. Ideaal om even te ontspannen!”

Waaraan geef je graag geld uit?

“Ervaringen. Ik ben niet zo materialistisch ingesteld, ik hou er vooral van om nieuwe dingen te ontdekken. Een tijd geleden was ik met een aantal vrienden in het buitenland en zagen we een helikopter opstijgen. Ze zeiden luidop dat ze dat nog nooit eerder hadden gedaan. Ik heb dan stiekem een helikoptervlucht boven de stad voor hen geregeld. Het was enorm fijn om hen te zien genieten van die eerste ervaring!”

Welk recent boek kan je iedereen aanraden? Waarom?

“Ik heb er zeven gelezen tijdens mijn recente trip naar Tasmanië, dus kiezen is moeilijk. Factfulness van Hans Rosling is enorm goed als je een nieuwe kijk op de wereld nodig hebt, eigenlijk is het zo slecht hier niet. Bad Blood - Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup, het boek over Theranos, laat dan weer zien hoe het niet moet als CEO.”

“Van eigen bodem las ik onlangs 'Het oneerlijk voordeel' van Kurt Ostyn en Cis Scherpereel. Ook dat boek was best boeiend en gaat over een bepaalde USP uitspelen die jouw concurrenten niet hebben en die je bedrijf dus onderscheidend maakt.”

Wie tip jij als een beloftevolle start-up waar we de komende jaren nog veel zullen van horen?

“Ik volg de start-up scene niet zo op de voet. Ik zet mijn geld op mensen. Een Peter Van Keer vind ik enorm goed op het vlak van video, hij durft risico's te nemen en bouwt er een community rond. Pieter-Jan Mollie uit Kortrijk doet hetzelfde als mijn bedrijf, doordat we contact houden is hij eerder een vriend in plaats van een concurrent. Tot slot zijn onze buren van Pareto-HR bezig met een revolutie neer te zetten op het vlak van Human Resources. Traag maar gestaag, maar met de nodige passie en kennis.”

Op welke realisatie ben je zelf het meest trots?

“Ons team. Want zonder een goede cultuur sta je nergens, en ik ben enorm trots dat die bij ons zo goed zit. Een losse sfeer, vlakke structuur, toffe projecten en kwalitatief werk. En dat allemaal zonder dat ik moet ingrijpen. Een goed team vormt de basis van een succesvolle onderneming. Als je snel wil gaan, moet je alleen gaan. Wil je ver gaan, dan moet je samen gaan!