Topondernemers zijn hot in België. Ze schitteren in diverse televisieprogramma's, komen uitgebreid aan het woord in kranten en tijdschriften, en worden door starters aanbeden als waren het rockgoden. Maar vaak laten deze vertrouwde sterren aan het ondernemersfirmament ons niet zo makkelijk toe in hun persoonlijke leefwereld, hebben we geen flauw benul van wat ze in hun vrije tijd doen, wat hun favoriete boek is en aan welke hobby ze graag geld spenderen. Je komt het allemaal te weten in onze rubriek ‘vijf op een rij’. Deze week: Ruth Janssens, die recent haar ondernemersverhaal met het ter ziele gegane Small Teaser liet optekenen in het boek 'Struikelen in Stijl'.

Hoe kan je naast je drukke ondernemersbestaan het best ontspannen?

“Niets ontspant mij meer dan shoppen. Het gebeurt veel te weinig door de drukke agenda’s, maar een dagje shoppen met vriendinnen - daarvoor moet er zelfs niet veel gekocht worden - laadt mijn batterijen helemaal op.”

Waaraan geef je graag geld uit?

“Ik geef eigenlijk niet graag geld uit, ben behoorlijk zuinig. Ik verdien het liever. Maar zoals iedere ouder, bespaar je niet op je kind. Zo heb ik bijvoorbeeld een zwak voor kinderschoenen, dus daarin kan ik me soms laten gaan. Daarnaast spendeer ik mijn centen graag tijdens restaurantbezoekjes, op voorwaarde dat de prijs-kwaliteit verhouding klopt.”

Welk recent boek kan je iedereen aanraden? Waarom?

The Subtle Art of Not Giving a F*ck van Mark Manson. Dit boek is voor een ondernemer heel herkenbaar en met de nodige humor geschreven, dus leest het heel vlot.”
“Daarnaast wil ik uiteraard ook graag mijn eigen boek ‘Struikelen in Stijl’, dat ik samen met Magali De Reu schreef, even in de picture zetten. Niet het zoveelste verbloemde verhaal over ondernemerschap, maar een realistisch beeld van de hindernissen, de successen en de uitdagingen. Het is geschreven voor ondernemers (in spe) die er vaak onterecht vanuit gaan dat alleen zij op een rollercoaster met ups en downs (zullen) zitten.” 

Wie tip jij als een beloftevolle start-up waar we de komende jaren nog veel zullen van horen?

“Ik ben heel benieuwd naar Cake, de nieuwe start-up van Davy Kestens. Wat heeft hij de laatste jaren opgestoken van zijn avonturen in San Francisco, wat gaat hij anders doen en welk gat in de markt heeft hij gezien?”

Op welke realisatie ben je zelf het meest trots?

“Toch wel op het traject dat ik met Small Teaser heb afgelegd van A tot Z. De mensen die in die periode dichtbij me stonden, weten dat ik tot het uiterste ben gegaan in het belang van het bedrijf. Dat maakt ook dat ik zonder spijt of wroeging achterom kan kijken en nog steeds kan rekenen op onze toenmalige stakeholders bij toekomstige professionele projecten.”