Hard werken, jezelf tot bloei laten komen, succesvol ondernemen en ook nog alle andere ballen in de lucht houden,… Velen zullen dit herkennen en erkennen dat zij zich ook schuldig maken aan het altijd maar bezig zijn succesvol te zijn én te blijven. Niets lijkt je te kunnen stoppen en zelfs ’s nachts maal je door. En toch vertaalt zich dat niet altijd in die verhoopte groei. Heb je er ooit aan gedacht dat dit weleens zelfsabotage zou kunnen zijn?

Succesvol ondernemen met de Succesthermostaat

Iedereen heeft een innerlijke succesthermostaat die bepaalt hoeveel wij onszelf toestaan. We bepalen zelf onze hoeveelheid geluk, succes en liefde.  Gay Hendricks beschrijft dit in zijn boek ‘The Big Leap’. Iedereen werkt en onderneemt vanuit zijn eigen comfortzone die gerelateerd is aan onze kindertijd en de eigenwaarde die we onszelf hebben toegewezen. Alles wat ‘te veel’ is, leidt tot onrust en maakt dat we onszelf uiteindelijk saboteren.

Deze onrust ontstaat omdat de innerlijke succesthermostaat is overschreden en je zal uiteindelijk op de rem trappen omdat je buiten je comfortzone bent getreden. We vragen ons af waarom dat wat je hebt bereikt ‘te mooi is om waar te zijn’ en zien alles meer en meer negatief. Juist dát is de innerlijke saboteur. Het is de negatieve reactie op de positieve veranderingen.

Vergroot je comfortzone en dan ga je succesvol ondernemen

Nu je dit weet, herkent en erkent kan je ermee aan de slag! Door je bewust te zijn van dit proces kan je de negatieve gedachten weren en deze omzetten tot grote veranderingen in je leven zodat je ruimte creëert voor succes. Geloof in jezelf!  Het enige wat jij hoeft te doen, is de succesthermostaat een paar graadjes hoger zetten. Ik geef je 4 tips hoe je dit kan doen:

1. Wees dankbaar voor waar je nu staat

Door je bewust te zijn van alles wat je tot nu toe hebt bereikt en te herkennen dat jij die succesvolle ondernemer bent, ontstaat er een nieuwe comfortzone die groter is dan de vorige. Spreek je dankbaarheid dus ook uit en noteer elk moment waar je trots op bent als succesvolle ondernemer. Hierdoor zal je thermostaat als vanzelf hoger komen te staan en zal er een nieuw perspectief ontstaan met een wereld aan mogelijkheden.

Rhonda Byrne schreef hierover een prachtig boek - ‘The Magic’- en ik paste dit jaren zelf toe door elke avond 5 dingen te noteren waarvoor ik dankbaar ben geweest die dag.

2. Problemen omzetten in mogelijkheden

Door mogelijkheden te zien in plaats van problemen, ga je kansen zien. Kansen om jezelf te laten groeien, anderen te helpen, geld te verdienen, succesvol te ondernemen en vooral te zijn wie je echt wil zijn zal leiden. Nieuwe deuren gaan voor je open. Nieuwe successen wachten op je!

Meer dan 10 jaar geleden had ik al mijn eigen loopbaanbegeleidingsbedrijf Passion for Work. Op een gegeven moment kwam de subsidie van de loopbaancheques. Dit betekende bepaalde regels volgen en veel meer concurrentie terwijl ik hou van vrijheid en pionieren. Toch ben ik op die kar gesprongen en is mijn bedrijf vijf maal zo groot geworden, waardoor ik het later succesvol heb kunnen verkopen.

3. Creëer een dreambord

Door je dromen en toekomst te visualiseren zal je zien dat dit werkelijkheid wordt. Knip en plak er op los en ontwikkel een helder beeld van wat je wil bereiken in de nabije toekomst.

Mij helpt dit enorm! Door concreet te maken en in te zien waarom jij ook succesvol kan ondernemen zal je zien dat er onder al je ideeën en dromen weer nieuwe tevoorschijn zullen komen zodat ook jij je blijvend kan ontwikkelen. Dit dreambord zorgt ook voor focus! Ja zeggen tegen wat bijdraagt aan je dromen, nee zeggen tegen wat afleidt.

4. Investeer in jezelf

Omring jezelf met mensen die succesvol ondernemen en kijk af wat zij doen! Succesvol ondernemen is namelijk geen kwestie van genen of geluk maar een kwestie van kijken, kennis vergaren en leren hoe ook jij dit kan toepassen en kan uitgroeien tot succesvol ondernemer.

Zelf investeer ik jaarlijks meer dan 10.000 euro en ik ga in de leer bij miljonairs in het buitenland.