Yasmien Naciri is geen onbekende in het medialandschap, noch in de ondernemerswereld. De 27-jarige vrouw uit Mol heeft al heel wat realisaties op haar palmares staan. In 2012 richtte ze hulporganisatie Amana vzw op die zowel in België als in Marokko actief is. Ook runt ze Fleks, een jeugdwerking in Antwerpen die jongeren stimuleert om te ondernemen in de brede zin van het woord. Vandaag maakt ze in Techmag haar nieuwe plannen bekend én deelt ze haar ervaringen met diversiteit en inclusiviteit.

Pleidooi voor meer diversiteit en inclusiviteit

Naciri heeft weinig tijd om zichzelf schouderklopjes te geven: daarvoor is ze te gebrand op het bereiken van haar doelstellingen. De onderneemster, die er mee voor gezorgd heeft dat het statuut van student-ondernemer werd ingevoerd, ijvert voor meer diversiteit en inclusiviteit op verschillende manieren. Thema’s die daarbij steeds terugkomen zijn armoede, onderwijs, de arbeidsmarkt, jeugd en ondernemerschap.

Hoe hoger de laag in een bedrijf, hoe minder diversiteit. Terwijl het economisch is bewezen dat een bedrijf daar echt baat bij heeft

Ik wil de manier waarop bedrijven diversiteit benaderen drastisch veranderen”, licht ze toe in de nieuwste aflevering van Techmag. “Het is geen doelstelling, en al zeker geen kwestie van snel even iemand met een ander kleurtje, andere geaardheid of een hoofddoek te zoeken voor een of andere campagne. Ook vind ik het triest dat hoe hoger de laag in een bedrijf, hoe minder diversiteit. Terwijl het economisch is bewezen dat een bedrijf daar echt baat bij heeft.”

Onlangs ging Naciri nog verder en zette ze, in overleg met VDAB, de eerste stappen om haar eigen matching tool te lanceren. Daarbij focust ze op werkzoekenden die weinig kansen krijgen op de arbeidsmarkt. “Uit onderzoek blijkt dat vooral vrouwen met een migratieachtergrond niet aan het werk zijn”, zucht ze. “Ze worden dikwijls herleid tot poetsvrouwen, terwijl ze vaak meer willen en kunnen.”

Geen politieke ambities

Opvallend is hoe vaak Yasmien Naciri al gevraagd is om in de politiek te stappen. Maar dat weigert ze resoluut. “Ik ben bang dat, mocht ik dat doen, ik mijn principes uit het oog zou verliezen en mijn integriteit aan de kant zou zetten”, legt ze uit. “Vraag het aan eender welke politicus, en ze zeggen allemaal dat ze dat ooit hebben moeten doen. Ook wil ik mij nooit hoeven bezig te houden met mijn ego. Ik weet dat ik allerminst perfect ben en dat ik al meermaals tegen de lamp ben gelopen. Bovendien wil ik sowieso niet gaan zweven, want dan verwaarloos ik mijn roots.”

Yasmien Naciri geeft nog veel meer prijs in deze aflevering van Techmag:

  • De impact van diversiteit op de werkvloer
  • Hoe jezelf naar waarde schatten?
  • Haar zwaktes en faalmomenten
  • Technologie op het kruispunt van armoede, onderwijs, de arbeidsmarkt, jeugd en ondernemerschap

En nog veel meer natuurlijk! Wil je meer ondernemersverhalen ontdekken? Mis geen enkele episode meer door je hier te abonneren op Techmag!