Finance is fun! Het is al 25 jaar lang de leuze van Vera Smets. Als founder en CEO van Fincover legt ze de geheimen van het financiële denken bloot en wil ze het vooral ook allemaal begrijpbaar maken voor niet-financiële mensen. Waaronder dus heel wat ondernemers. In deze podcastaflevering van ‘50 koffies’ deelt Vera Smets enerzijds haar inzichten als financieel expert en anderzijds haar ervaringen als vrouwelijk onderneemster die bewust klein bleef en nog elke dag met veel enthousiasme en passie een onewomanshow opvoert. “De baas zijn van mijn eigen creativiteit, dat vind ik het leukste aan mijn job.”

Financiële vrijheid is de basis

Ondernemen impliceert vaak veel onzekerheid, weet ook Vera Smets: bereik je wel genoeg klanten? Bestaat er een afzetmarkt voor je product? En bovenal: is je businessmodel voldoende duurzaam zodat je je boterham ermee kan verdienen?

Money makes the world go round. Dat weet iedereen. En ook al is financiële zekerheid essentieel om je ondernemersverhaal te doen slagen, toch streef je er best naar je geluk niet louter van centen te laten afhangen. Je moet vooral ook zélf kunnen blijven groeien en jezelf ontwikkelen als persoon.

Financiële vrijheid is volgens Smets dan ook de sleutel tot succes als je die balans tussen werk en zelfontwikkeling in evenwicht wil houden. Maar dat doe je niet zomaar met de vingers in de neus. Hoe bereik je die financiële vrijheid als starter of meer doorwinterd ondernemer? Vera Smets bespreekt vier focuspunten die je steeds in het achterhoofd dient te houden.

1. Cijfers

De basisregel is simpel, benadrukt Vera Smets: ken je cijfers! Om je output te kennen, moet je goed weten wat je input is. Enkel door zelf een goed beeld te hebben van wat je omzet, cash en winst zijn, kun je in de toekomst weloverwogen beslissingen nemen ten voordele van je onderneming. Zoals de aankoop van nieuw materiaal. Laat dus niet alles over aan je boekhouder. Of nog erger: aan je man.

2. Prijszetting

De tweede leidraad vloeit voort uit de eerste: prijszetting is key. Verfijn je product zodanig dat je je prijs met voldoende achtergrondkennis hoog genoeg kan zetten. Dit geldt volgens Vera Smets zeker voor onderneemsters: vraag steeds jouw prijs! Onderschat jezelf niet en maak je niet kleiner dan je bent.

3. Tijdsbesteding

Dit onderdeel wordt een stuk makkelijker als je punt 1 en 2 onder de knie hebt. Want als je je cijfers door en door kent én je prijszetting staat op punt, dan kan je op 60% van je tijd 100% van je inkomen vergaren en net als Vera Smets een driedaagse werkweek hebben. Op die manier hou je ruim de tijd over om je creatieve brein los te laten, om quality time te hebben met je gezin. Kortweg, om de dingen te doen waar jij veel waarde aan hecht.

4. Vertrouw je intuïtie

Last but not least: vertrek vanuit je buikgevoel. Vorm je onderneming zo, dat het – net zoals bij Vera Smets – na 25 jaar nog steeds 100% jouw visie belichaamt. Ga niet voor winst ‘omdat dat zo hoort’ en ga niet voor uitbreiding ‘omdat dat succes uitstraalt’. Maar blijf vooral dicht bij jezelf.

Deze vier tips zijn uiteraard slechts het topje van de ijsberg. Maar by all means, geloof ons vooral niet op ons woord. Beluister of bekijk liever zelf de volledige podcastaflevering en laat je inspireren door de inzichten en het vurig enthousiasme van Vera Smets.