Toen ik in mijn kindertijd naar Kulderzipken keek, had ik nooit verwacht dat actrice Ianka Fleerackers ooit naast mij op de sofa zou zitten. Maar vandaag introduceer ik haar beter als storytelling architect, want Fleerackers koos enkele jaren geleden voor een ondernemerscarrière. In de nieuwste aflevering van Techmag vertelt ze over de gelijkenissen tussen de twee werelden, en hoe ze wordt gedreven door een constante nieuwsgierigheid.

Falen om te groeien

Ianka Fleerackers kwam zichzelf al tegen als actrice, toen het haar niet lukte om een bepaalde scène te vertolken. Ancien Jan Decleir raakte geïrriteerd, waar Fleerackers toen enorm van schrok. Maar de Vlaamse besefte al gauw dat, als ze echt wilde groeien, ze nog veel meer watertjes moest doorzwemmen. “Wie niet faalt, kan ook niet groeien”, vat ze samen. “Maar op een gegeven moment voelde ik dat ik als actrice niet meer kon groeien. Ik voelde een soort afhankelijkheid tegenover de artiestenwereld, en dat zinde me niet. Misschien stroomt er gewoon te veel ondernemersbloed door mijn aders (lacht).”

Maar falen als ondernemer is toch nog een tikkeltje anders, dat beseft Fleerackers. “Als ondernemer neem je eerder berekende risico’s, al is de kans op mislukken nog steeds aanwezig”, zegt ze. “Maar ik beschouw dat als een opportuniteit om het de volgende keer anders en beter aan te pakken. Pas op, als ik faal, dan rouw ik eventjes heel diep. Dat dramatische zit dus nog steeds in mij. Maar nadien ga ik verder. Je kan toch ook niet anders?”

Nieuwsgierigheid als tweesnijdend zwaard

Als storyteller helpt Fleerackers CEO’s en bedrijfsleiders bij het zoeken en naar buiten brengen van hun verhaal. Haar geheime wapen voor succes? Nieuwsgierigheid. “Dat is mijn steekvlam die me gepassioneerd en kritisch houdt”, knikt Fleerackers. “Ik ben nooit een kuddedier geweest. Gaat de meerderheid naar links, dan ga ik toch eerst eens uitzoeken wat er rechts te beleven valt. .”

Soms reikt mijn nieuwsgierigheid zo ver dat ik op grenzen bots. Maar ik heb die spanning nodig

Helaas is dat soms een tweesnijdend zwaard. Soms reikt mijn curiositeit zo ver dat ik op grenzen bots. Maar ik heb die spanning nodig. I love feeling comfortable with the uncomfortable.”

Fleerackers’ nieuwsgierigheid maakt op dit ogenblik dat ze vooral zoekt naar systemen en processen om haar job uit te voeren. “Eigenlijk ben ik een ongelooflijke nerd”, lacht ze. “Diep vanbinnen moet ik constant de balans vinden tussen de ondernemer en de creatieveling.”

Vier niet alleen het succes, ook de weg ernaartoe

En de appel valt niet ver van de boom, zo blijkt. Fleerackers vertelt hoe één van haar kinderen al ondernemersambities heeft. “Moeilijk, want ik die wil ik voeden en temperen tegelijk”, zegt ze.

“Net zoals ik dat als storyteller meegeef aan klanten, hoop ik hen te kunnen bijbrengen dat de weg naar het doel soms belangrijk is dan het doel an sich. Natuurlijk heb ik soms spijt, maar zoals ik al eerder zei: moeilijke momenten hebben mijn carrière gevormd.”

Weet je dat ik stiekem wou dat ik tien jaar geleden al gestopt was met acteren en voor het ondernemerschap had gekozen? Zelfs daar geef ik een positieve draai aan: die jarenlange ervaring heeft ervoor gezorgd dat ik stevig in mijn schoenen sta. En zo zou iedereen moeten denken. De enige verantwoording die je volgens mij moet afleggen aan jezelf, is dat je op z'n minst je talenten ten volle benut.”

Wil je meer inspirerende ondernemersverhalen ontdekken? Abonneer je dan hier op het Techmag YouTube-kanaal!