Topondernemers zijn hot in België. Ze schitteren in diverse televisieprogramma's, komen uitgebreid aan het woord in kranten en tijdschriften, en worden door starters aanbeden als waren het rockgoden. Maar vaak laten deze vertrouwde sterren aan het ondernemersfirmament ons niet zo makkelijk toe in hun persoonlijke leefwereld, hebben we geen flauw benul van wat ze in hun vrije tijd doen, wat hun favoriete boek is en aan welke hobby ze graag geld spenderen. Je komt het allemaal te weten in onze rubriek ‘vijf op een rij’. Deze week: Jan Meynen, CEO van de Oost-Vlaamse industriële solution provider Viu More dat AI- en Augmented Reality-toepassingen voor B2B-bedrijven bouwt, alsook notoir liefhebber van Porsche en andere snelle wagens..

Hoe kan je naast je drukke ondernemersbestaan het best ontspannen?

“Voor mij zijn werk en privé een beetje hetzelfde. Ik heb de vrijheid om m’n eigen agenda te bepalen en dat maakt dat ik genoeg momenten heb om m’n hoofd eens leeg te maken. Dat kan met een etentje, een boek, een rit op de moto, een dag op het circuit, musiceren of languit in de zetel Netflixen.”

Waaraan geef je graag geld uit?

“Mooie, leuke, snelle en lekkere dingen. Ik ga graag op restaurant, houd van snelheid dus sportwagens en -moto’s zijn mijn ding wel. Daarnaast kan ik het niet laten om regelmatig van smartphone en andere gadgets te wisselen. Ook muziekinstrumenten vreten soms aan mijn portemonnee.”

Welk recent boek kan je iedereen aanraden? Waarom?

“Ik vond China’s New Normal van Pascal Coppens wel een inspirerend boek. Wij westerlingen hebben vaak zo'n verkeerd beeld van China en zeker voor mensen in de techindustrie is het een uitermate boeiend land.”

De kracht van het Nu van Eckhart Tolle is ook een prachtig boek voor mensen die toch eens willen stilstaan bij een hele andere kant van leven en bestaan. Materie die mij ongelooflijk boeit.”

Wie tip jij als een beloftevolle start-up waar we de komende jaren nog veel zullen van horen?

“Een tijdje geleden ontmoette ik Dries Bovijn van Mother. Die man zijn purpose zit zo goed dat het niet anders kan dan dat hij vroeg of laat resultaten neerzet. Ik ben altijd gek geweest van mensen die een hoger doel nastreven dan louter geld verdienen. En dat nog goed kunnen uitleggen ook.”

Op welke realisatie ben je zelf het meest trots?

“Ik ben trots op alle realisaties die ik in mijn carrière al heb kunnen meemaken. Samen met een team een project opleveren met tevreden klanten als gevolg, is telkens een plezier.”

“Ondernemen is niet makkelijk en gaat altijd gepaard met veel vallen en opstaan. Maar het is een levensstijl die – eens je de kneepjes van het vak wat kent – sowieso veel momenten van trots oplevert.”