Topondernemers zijn hot in België. Ze schitteren in diverse televisieprogramma's, komen uitgebreid aan het woord in kranten en tijdschriften, en worden door starters aanbeden als waren het rockgoden. Maar vaak laten deze vertrouwde sterren aan het ondernemersfirmament ons niet zo makkelijk toe in hun persoonlijke leefwereld, hebben we geen flauw benul van wat ze in hun vrije tijd doen, wat hun favoriete boek is en aan welke hobby ze graag geld spenderen. Je komt het allemaal te weten in onze rubriek ‘vijf op een rij’. Deze week: serie-investeerder én ondernemer Toon Coppens, die we onder meer kennen van sociale netwerksites Netlog en Twoo, immosite Realo en nog zoveel andere start-ups die hij mee uit de grond stampte. Met zijn nieuwste project 'Strong Supplies' betreedt de Gentenaar nu ook de markt van sportsupplementen.

Hoe kan je naast je drukke ondernemersbestaan het best ontspannen?

“Mijn grote passie is kitesurfen. Wind, water en golven, liefst met wat zon bij: voor mij is dat de ideale cocktail om op te gaan in het nu. Wanneer de condities extreem zijn, word je gedwongen om aan niks anders te denken. En begin je in gedachten toch weer af te dwalen en aan werkgerelateerde zaken te denken, dan straft de eerstkomende grote golf je zo wel weer af.”

“Hetzelfde gevoel bereik ik met het freeriden in de diepsneeuw, maar de perfecte condities daarvoor zijn minder frequent - al maakt dat gegeven het nog net iets magischer.”


Waaraan geef je graag geld uit?

Lekker eten en drinken met mijn gezin en vrienden. Alhoewel, een letterlijk antwoord op jouw vraag is dat ik eigenlijk weinig genot vind in het ‘uitgeven’ as such.”


Welk recent boek kan je iedereen aanraden? Waarom?

Homo Deus van Yuval Noah Harari. Het is een goed onderbouwde eyeopener waarbij vanuit de ons gekende geschiedenis van onze soort er een analyse gemaakt wordt over wat de toekomst kan brengen. Zonder te oordelen of dwingend te zijn, laat de auteur de lezer daarover zelf nadenken. Voor mij fungeerde dit boek als een katalysator om vele anderen te lezen.

“Een tweede tip: What is real? van Adam Becker. Dit boek over quantum fysica is uitermate boeiend maar vooral de unieke kijk, geschiedkundig opgevat op wat ‘waarheid’ is, maakt het brandend actueel en relevant.”


Wie tip jij als een beloftevolle start-up waar we de komende jaren nog veel zullen van horen?

Strong Supplies, een start-up die diepe personalisatie en persoonlijke healthcare biedt aan sportlui, heeft veel potentieel om een ‘klassieke’ markt te versterken met technologie.

Qollabi is een Brusselse start-up die een business relationship management tool bouwde op het punt staat om internationaal potten te gaan breken. En dan heb je nog Pitchdrive dat op een zeer innovatieve manier bezig is de wereld van seed investments te disrupten en aldus jonge ondernemers te ondersteunen.”


Op welke realisatie ben je zelf het meest trots?

Hoewel ik het toen niet ten volle besefte, heb ik mee aan de basis gelegen om het web sociaal te verbinden. Het sociaal netwerk Netlog - gestart in 1999 - heeft voor velen van de miljoenen gebruikers een grote impact gehad op hun -vaak jonge- leven. Niettegenstaande het al vele jaren niet meer bestaat, vertellen onbekenden me nog vaak verhalen over wat Netlog voor hen betekend heeft!

“Daarnaast ben ik erg fier op de teams boordevol talentvolle mensen waar ik mee aan heb kunnen bouwen. Trots om te kunnen werken en gewerkt te hebben met zovelen die zelf steeds meer impact maken. Netlog Mafia for the win!”