(©Sixshooter for FF Rustig podcast)

Podcast host, radiopresentator, muzikant en comedyliefhebber maar vooral een no-nonsense persoon. Creatieve duizendpoot Andries Beckers begon zijn carrière verrassend genoeg in de sales. Minder verwonderlijk had hij al snel door dat dit niets voor hem was. “Uiteindelijk moet je durven springen en het gewoon doen.”

“Ineens zit je daar. Ik was 23. Had een auto van het werk, een laptop...en dan denk je ‘het zal wel goed zijn zeker’. Maar dan heb je door: ‘is dit eigenlijk wel wat ik wil doen?”

Zijn antwoord hierop was neen. Andries Beckers besloot zijn kinderdroom na te jagen en van muziek zijn hoofdactiviteit te maken. Vijftien jaar lang schuimde hij met zijn band podia af, tot het voor hem duidelijk werd dat het weer tijd was voor iets anders.

Op je 40ste kan je nog een hele nieuwe carrière starten. Maar wel maar één, je hebt er geen twee meer. Je kan opnieuw beginnen, maar het is wel het moment om iets te ondernemen dat je zéker nog wil doen en beter in wil worden”, vertelt hij daarover.

Beckers besloot zich te storten in de wereld van freelancen waarbij hij grotendeels achter de schermen van televisie werkt én zette podcasting in Vlaanderen mee op de kaart met zijn succesvolle podcastreeks ‘Welcome to the AA’.

De punkgedachte

Voor wie denkt dat punk enkel te maken heeft met muziek: think again! De punkgedachte zit volgens Andries Beckers overal. Hij beschouwt punk dan ook als de leerschool van het leven. “De punkgedachte is eigenlijk het do-it-yourself gegeven: de beste dingen starten bij durf en nieuwsgierigheid.”

Zijn wijze raad? Er is altijd plek voor punk, voor iets van jezelf. Hij raadt dan ook iedereen aan iets van zichzelf te vinden: iets waar je jezelf in kwijt kan. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden maar een klik verwijderd en dat vindt Beckers fantastisch.

Voor hem zelf was dit een lange tijd zijn muziekband, daarna werd het een carrière als zelfstandige. “Uiteindelijk moet je durven springen en het gewoon doen”, stelt Andries Beckers. “Wanneer je het dan uiteindelijk gewoon doet, dan kijk je niet meer achterom Maar achteraf is dat natuurlijk makkelijk om te zeggen”, voegt hij er meteen aan toe.

Zekerheid opgeven

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Op zijn 40ste voelde Beckers dat het tijd was om iets op zichzelf te gaan doen. Op een bepaald moment bereik je het plafond en beginnen de zaken te stagneren, klinkt het. “Op papier doe je als band nog de juiste dingen maar jij ziet de zaken enigszins anders. Bijvoorbeeld dat het de zoveelste keer is dat we op dit of dat festival spelen.” Beckers is naar eigen zeggen enorm dankbaar voor die periode als muzikant, maar met zijn onlesbare nieuwsgierigheid naar nieuwe ervaringen, mensen en avonturen was de stap naar podcasting snel gemaakt.

“Je zit in een rush en wil altijd meer. Dat is des mensen en geldt zeker voor muzikanten. Dat hoeft ook niet per se negatief te zijn. Maar je moet ook wel willen slagen. Dat lukt alleen als je iets meer doet dan de rest. En wat niet iedereen doet, is durven. Durven om de zekerheid opgeven en iets nieuws, onbekend te doen”, aldus Beckers.

Het leuke daaraan is: het kan altijd, er staat namelijk geen deadline op. Dit is ook ineens de key takeaway van Andries Beckers: iedereen heeft zijn eigen tempo en daar moet je vrede mee nemen. Het hoeft dan ook niet te verbazen wat de ultieme tip is die Beckers aan zijn 20-jarige zelve zou geven: sneller durven.


De volledige podcastaflevering met Andries Beckers herbeluisteren? Dat kan hieronder: