(©Sixshooter for FF Rustig podcast)

De meesten kennen haar als een gedreven politica. Toch omschrijft Valerie Van Peel, de centrale gast in de tweede aflevering van de FF Rustig podcast, zichzelf liever als een eeuwige zoeker naar impact met een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Zo stond een politieke carrière aanvankelijk niet eens op de planning. Het gaat erom dat je erop vertrouwt dat zelfs als je verkeerd springt, je toch telkens weer op je voeten terechtkomt.”

Hoewel ze als kind altijd diergeneeskunde wou studeren, koos Van Peel op het laatste moment toch voor communicatiewetenschappen. Haar doel: journalist worden. “Daar zat zeker al die drang naar impact in. Ik had bepaalde zaken in mijn hoofd waarvan ik dacht dat ik daar de maatschappij door ging kunnen wakker schudden.”

Vanuit haar professionele carrière als journaliste kreeg ze de smaak voor politiek te pakken en solliciteerde ze uiteindelijk voor de Wetstraat-redactie van De Standaard. Maar dat carrières niet altijd lopen zoals gepland, mocht ook Van Peel ervaren. “Toen viel heel mijn privéleven in duigen”, vertelt ze bijna lachend. “En ik ben iemand die dan ook àlles omgooit, dus ben ik in de politiek gestapt.”

Spijt is de tweede fout

Durven springen, het typeert en siert Valerie Van Peel. Intuïtie speelt daarbij een grote rol. “Eigenlijk weet je het al. Achteraf blijkt dat dan ook vaak. Dus het komt eigenlijk altijd neer op een grote portie lef hebben.” En lef, dat heeft volgens haar alles te maken met zelfvertrouwen. “Want het gaat erom dat je erop vertrouwt dat zelfs als je verkeerd springt, je toch telkens weer op je voeten terechtkomt.”

“Dat is natuurlijk niet iets waar iedereen mee geboren wordt”, voegt ze er meteen aan toe. “Die onzekerheid heeft iedereen. Er zijn gewoon mensen die hun verstand op nul durven zetten en springen. Dat is iets dat ik altijd wel heb gekund, hoe onzeker ik ook was.”

En dat ze onzeker was bij de start van haar politieke carrière steekt ze niet onder stoelen of banken. “In het begin zat ik letterlijk afkortingen te googelen in vergaderingen. Je wil niet weten hoe vaak ik daar toneel hebben moeten spelen, maar dat doen we dus ook allemaal”, zegt ze lachend. Maar de nieuwe werkplek was wel meteen een schot in de roos. “Voor mij bestond er eigenlijk niets anders. Ik leefde voor dat verhaal en heb nooit het gevoel gehad dat ik ging werken.”

Toch wil ze daarmee niet zeggen dat we allemaal ons buikgevoel zonder meer achterna moeten hollen. Intuïtief voelde Van Peel bijvoorbeeld zelf al enkele jaren geleden aan dat het tijd werd voor iets nieuws. Na bijna 15 jaar in de politieke arena besloot Valerie te springen.

“Maar om nu te zeggen dat ik dat achteraf gezien verkeerd vind dat die beslissing zo lang heeft geduurd. Nee, want ook daar zit wel een reden in. Ook daar leer je dingen uit en kan je jezelf ontwikkelen. Spijt is een heel stom woord”, aldus de ex-politica.

De lat mag, maar moét niet hoog

Welke nieuwe job of functie ze binnenkort opneemt, weet Van Peel zelf nog niet. “Soms zijn er angstreflexen, maar over het algemeen geniet ik daar wel van. Binnenkort ga ik de oefening maken die je eigenlijk elke dag moet doen als je jong bent: wat geeft mij energie, wat zijn mijn talenten en waar brengt mij dat? Dat is ook waar we goed in zijn. Dat is wat je energie geeft en wat ervoor zorgt dat je het ook op lange termijn gaat volhouden.”

Wat Van Peel wél weet, is dat ze de lat een tikkeltje lager gaat leggen - of toch gaat proberen. Want als er twee lessen zijn die ze als mens meeneemt uit haar politieke carrière zijn het deze: “Dat ik langs de ene kant meer kan bereiken dat ik ooit gedacht had, en dat het langs de andere kant niet hoeft. Daarmee bedoel ik niet dat je het niet moet doen, maar voor mij moést het.”

Ik heb mijn lat altijd gigantisch hoog gelegd. Ik was iemand die opstond en zei ‘ik ga vandaag de wereld veranderen’. Niemand haalt zo’n hoge lat en ik begin ook wel in te zien dat je dan ergens gedoemd bent om te mislukken.” En misschien net daarom hoeft tot slot haar wijze raad aan haar 20-jarige zelf niet helemaal te verbazen. “Zie jezelf wat liever.”


De volledige podcastaflevering met Valerie Van Peel herbeluisteren? Dat kan hieronder: