AA Gent-speler Vadis Odjidja (©SparklingZebra)

In augustus 2020 richtten drie Gentse student-ondernemers Scarab Sports op, een sportstech start-up rond een data based interactief trainingstoestel dat voetbalprestaties verbetert en sneller talent detecteert. Al in 2021 gingen profclubs AA Gent, Oud-Heverlee Leuven en Royal Antwerp FC ermee aan de slag, en vandaag kan de start-up alweer met mooi nieuws uitpakken: het sloot zopas een kapitaalronde van 1,1 miljoen euro af en haalt met profvoetballer Vadis Odjidja een bekende investeerder én nieuwe bestuurder aan boord. Of hoe Scarab Sports ook de eigen prestaties continu verbetert. Ik zie dit project als topsport, op én naast het veld.

Met het afsluiten van deze kapitaalronde zetten we met Scarab Sports een grote stap vooruit”, vertelt co-founder Tanguy Ongena die sales, marketing en communicatie voor zijn rekening neemt. De twee andere founders zijn Matthias Seghers (verantwoordelijk voor Software Development en Finance), en Oliver Francx (Product Development en Sport Science).

“We hadden in augustus 2021 al Vlaio-ondersteuning gekregen en binnen ons eigen netwerk een equity crowdfunding-campagne afgerond van bijna 290.000 euro. Met een bijdrage van een bank en de inbreng van twee privé-investeerders daarbij opgeteld, klokken we nu af op ruim 1,1 miljoen euro”, aldus Ongena.

Meteen verkocht

Die twee privé-investeerders zijn enerzijds Green Park Investment Partners en anderzijds profvoetballer Vadis Odjidja, de kapitein van KAA Gent, dat meteen brood zag in het interactieve trainingstoestel van Scarab Sports. Odjidja zal niet alleen investeren, maar ook als bestuurder het sportieve en marketingluik van de start-up helpen onderbouwen.

Toen bleek dat Scarab Sports effectief investeerders zocht, heb ik niet getwijfeld. Op voorwaarde dat ik als bestuurder mee kon denken over de toekomst en strategie van het bedrijf

“In het begin van het seizoen maakten we op de club kennis met de PL8’s, de toestellen van Scarab Sports”, vertelt de middenvelder aan Bloovi. “Hierdoor kwam iedere speler snel te weten hoe het met zijn techniek en cognitie gesteld was. Die ervaring met de PL8’s was ook mij heel goed bevallen, dus ben ik de start-up op de voet blijven volgen. Toen bleek dat Scarab Sports effectief investeerders zocht, heb ik dan ook niet getwijfeld. Op voorwaarde dat ik als bestuurder samen met de founders mee kon denken over de toekomst en strategie van het bedrijf.”

Vlnr: Matthias Seghers, Tanguy Ongena, Vadis Odjidja en Oliver Francx (©SparklingZebra)

Bekend uithangbord

“Ik ben rotsvast overtuigd van het potentieel van het product, omdat datacollectie en -analyse voor mij dé toekomst van het voetbal zijn”, gaat Odjidja door. “Heel wat clubs werken vandaag al uitsluitend op data om bijvoorbeeld te scouten. Scarab Sports wil meetbaar maken wat tot op vandaag niet meetbaar is: de technisch-cognitieve vaardigheden van de speler, de impulsen die van zijn hersenen naar zijn voeten gaan, de gewaarwordingen van wat zich afspeelt op het voetbalveld en de actie daaraan gekoppeld.”

Ik ben rotsvast overtuigd van het potentieel van het product, omdat datacollectie en -analyse voor mij dé toekomst van het voetbal zijn

“Het product, dat we nog verder aan het verfijnen zijn, heeft ieder geval eindeloze mogelijkheden. Als we die technisch-cognitieve vaardigheden nog meer in kaart kunnen brengen en benchmarken, vooral naar nieuw voetbaltalent toe, hebben we een product dat voor iedereen die met voetbal te maken heeft - zowel profs als recreanten - bijzonder interessant is”, beseft de speler van AA Gent. “Maar dan heb je meer nodig dan enthousiaste founders. Mede daarom ben ik als bestuurder aan boord gekomen: Scarab Sports moet nu de clubs meekrijgen in dat verhaal.” En dan kan een bekend voetbalgezicht met een groot netwerk de nodige deuren openen, weet ook Vadis Odjidja.

(© SparklingZebra)

Nieuwe methodieken

“Een extra troef is het spelersprofiel van Vadis”, pikt Tanguy Ongena in. “Als controlerende middenvelder en spelverdeler matcht hij perfect met wat mij met Scarab Sports willen doen: spelers in staat stellen een 360°-blik te ontwikkelen en altijd te weten wat er op elk moment op het veld gebeurt. Niet voor niets haalde hij bij KAA Gent de beste score met onze PL8.”

“Vadis zal dus zijn expertise voluit kunnen inzetten bijvoorbeeld bij het ontwikkelen en uittesten van nieuwe methodieken. En verder klopt het verhaal ook zo mooi: drie jonge Gentse ondernemers die met de kapitein van AA Gent in zee gaan en samen de wereld willen veroveren. A match made in heaven.”

Waar Vadis voetbalexpertise binnenbrengt, zal Greenpark Investment Partners ons ondersteunen met hun ervaring in het begeleiden en ondersteunen van kmo’s

Ongena en zijn twee co-founders zijn tevreden met het kapitaal dat de kapitein in hun start-up injecteert, maar het gaat hen in de eerste plaats toch om diens expertise. Dat is meteen ook de reden dat ze blij zijn met Green Park Investment Partners als tweede investeerder. “Omdat zij, in de persoon van Wim Vernaeve, eveneens als bestuurder zullen optreden. Waar Vadis voetbalexpertise binnenbrengt, zullen zij ons ondersteunen met hun ervaring in het begeleiden en ondersteunen van kmo’s.”

“Zo zal Wim ons heel wat kunnen bijbrengen op vlak van financiering, structurering, onboarding, strategie, enzovoort. Veel meer dan gewoon naar kapitaal waren wij dus op zoek naar smart money. Zoals de quote op onze website luidt: talent wins games, but teamwork wins championships.”

(© SparklingZebra)

Quo vadis, Odjidja?

Scarab Sports is overigens niet het eerste investeringsproject van Vadis Odjidja: vorig jaar richtte hij met twee vennoten padelclub MVP Padel op, waar hij ook al actief is als bestuurder. Het is duidelijk dat de middenvelder al volop bezig is met zijn carrière na het profvoetbal. “Ik ben bijna 33, dus het einde begint stilaan dichterbij te komen”, zegt hij daarover. “Omdat het ondernemerschap altijd een beetje in mij heeft gezeten, probeer ik daar nu mijn weg wat in te vinden door te kijken wat mij al dan niet ligt. Ik investeerde al in vastgoed, en nu dus ook in een padelclub en een sportstech start-up. Of we de PL8’s op termijn ook kunnen inzetten in MVP Padel? Waarom niet?”

Toch kijkt Scarab Sports in de eerste plaats naar het voetbal. Daarna is hockey misschien een optie, omdat die sport een gelijkaardig profiel heeft, met elf tegen elf spelers, de bal op de grond,… “Maar nu willen we met het opgehaalde kapitaal vooral stappen vooruitzetten op vlak van sales, marketing, productontwikkeling en productie van de PL8’s”, benadrukt Ongena. “Allemaal met hetzelfde doel: de voetbalwereld veroveren.

Of hij daarbij droomt van een specifieke wereldclub die met ons product aan de slag gaat? “Nee, nu komt het er vooral op aan ons product verder te optimaliseren en er vervolgens zoveel mogelijk mensen mee te bereiken, zodat we wereldwijd dé door FIFA erkende referentie worden wat betreft het meten van technisch-cognitieve vaardigheden van voetballers. Dan zullen die topclubs automatisch wel volgen.”

(© SparklingZebra)

Topsport op en naast het veld

Concreet mikt Scarab Sports binnen het jaar op zo’n 50 voetbalclubs en -academies als klant – in dat opzicht kan de aanloop naar het WK van 2022 in Qatar een mooie opportuniteit zijn om een en ander in een stroomversnelling te krijgen. “Daarna kunnen we internationaal beginnen denken en pas dan misschien andere sporten overwegen. Maar nu is voetbal de enige focus”, aldus Ongena.

Die focus is voor een start-up cruciaal”, zegt Vadis Odjidja. “Ik zie het ook als mijn rol om als bestuurder de drie enthousiaste founders daar af en toe op te wijzen. Scarab Sports is hun kind en ze voeden het fantastisch op, maar met het nodige advies kunnen ze nog zoveel verder geraken. Ik beschouw dit project als topsport, zowel op als naast het veld.”