(© Ans Photography)

Elizabeth Van Den Bergh is een internationale sprekerscoach die high performers coacht om met vertrouwen en impact te spreken. Van solo-ondernemers tot de C-suite. Al heeft ze in het begin van haar carrière zelf moeten zoeken naar haar eigen, unieke stem. Van Den Bergh kreeg te maken met de schaamte rond jobhoppen, maar achteraf bleek dit net haar kracht voor de ultieme sprong naar het ondernemerschap. Van HR naar communicatie naar uiteindelijk haar eigen public speaking coaching bedrijf.

De kracht van jobhoppen

“Ik heb best wel wat gejobhopt in mijn eerste jaren”, blikt Elizabeth Van Den Bergh terug. “Na mijn studies politieke wetenschappen belandde ik na een kijkstage in een HR functie bij een executive search kantoor. Ik kwam terecht in een heel stereotiepe omgeving waar mijn ogen onmiddellijk werden geopend. Ik wou namelijk heel graag met mensen werken, maar al snel bleek het een money driven vleesmarkt te zijn met weinig diepgang.”

Na via via in gelijkaardige jobs te belanden, solliciteerde Van Den Bergh vervolgens bij een communicatiebureau dat werkt voor Europese instellingen. “Ik had het gevoel dat dit beter bij me paste gezien mijn studies en het internationale aspect.” Helaas werd ook die Europese bubbel snel doorprikt. “Een snelle omgeving gericht op turnover met bovendien een toxische vrouwelijke bazin zorgde voor de trigger om de sprong naar het ondernemerschap te nemen.”

Ik heb me toen geschaamd voor het jobhoppen”, vertelt Van Den Bergh openhartig. “Veel vrienden hadden een standvastige job en ik begon mezelf af te vragen waarom ik nergens lang kon blijven. Bovendien hangt de maatschappij er een negatieve connotatie aan. Nu kijk ik er heel anders op terug. Ik ontdekte het principe van transferable skills, en leerde veel over mezelf en mijn sterktes. Zo werk ik graag projectmatig, met mensen, ben ik allergisch voor bullshit, zie ik graag snel concreet resultaat en hou ik van diepgang. Ik ontdekte de creatieve generalist in mezelf en creëerde uiteindelijk via het ondernemerschap de job die me op het lijf is geschreven.”

(© Ans Photography)

Navigeren op het ondernemersparcours

Ze had zichzelf destijds nooit gezien als ondernemer, eerder als een bedrijfsleider. “Zelfs wanneer ik op een bepaald moment een leidinggevende positie bekleedde, voelde het ondernemerschap als een extra stretch”, vertelt Van Den Bergh. “Toen ik opnieuw op een kantelpunt stond in de zoveelste teleurstellende job en meer over het ondernemerschap las en hoorde, begon het serieus te kriebelen.”

“De avonturier in mij is gewoon gesprongen. Ik vertrouwde op mezelf en in mijn kunnen. In het leven hebben we allemaal een basisvertrouwen meegekregen. Net zoals een spier moet ook zelfvertrouwen getraind worden. Anderzijds heeft elkeen een oordelende stem in zich. Als ondernemer moet je ownership nemen. Wanneer dan iets niet lukt, kijken we in de eerste plaats oordelend naar onszelf. Dat is een valkuil voor vele ondernemers. Met mijn motto ‘willen is kunnen’, een ‘I will figure it out’-mentaliteit en een zekere mildheid naar mezelf, navigeer ik door dit avontuur. In het ondernemerschap word je altijd wel op een of ander vlak uitgedaagd, waarin je dan opnieuw mag en kan groeien.”

De kunst van public speaking

Al van jongs af aan werd het haar duidelijk hoe belangrijk deze smart skill is, aldus Van Den Bergh. “Hoewel ik mezelf altijd best goed kon uitdrukken en mensen mij zagen als iemand vol zelfvertrouwen, merkte ik dat ik in professoionele context toch ook vaak niet zei wat ik echt wilde zeggen.”

“Ik herinner me nog dat ik een TED talk bekeek toen ik mij op mijn laatste job weer eens aan het vervelen was. Dat was in de tijd dat TED hier nog niet doorgebroken was. Ik vond het geweldig hoe die sprekers zich uitdrukten, in heldere taal en volledig to the point. Hoe ze met hun ideeën de wereld willen inspireren en veranderen. Ik voelde in mijn binnenste dat ik daar ook iets mee wou doen. Want hoeveel presentaties en speeches zijn er niet middelmatig en een beetje meh? Terwijl het net zo goed iconisch, legendarisch en episch kan zijn. Voor minder wou ik niet gaan”, vertelt Van Den Bergh. “Al gauw dienden de eerste nieuwe opportuniteiten zich aan en werkte ik als sprekerscoach nog voor ik me officieel zo ging noemen.”

(© Ans Photography)

Waarom is de kunst van public speaking voor ondernemers nu zo belangrijk? “Public speaking is de kunst van mensen meekrijgen in je verhaal”, repliceert Van Den Bergh. “Het draait rond human connection, storytelling en empathie. Als ondernemer is public speaking daarom een fantastische manier om je verhaal en je missie de wereld in te sturen. Je kan mensen in het echt raken, ook in die zin is een goed verhaal goud waard! Als je spreekt, toon je bovendien jezelf en laat je toe dat mensen jou leren kennen. Online kan ook, maar is toch nog anders. ”

The female voice

Meer en meer vrouwen pakken het podium en laten hun stem horen. Podia en panels die vroeger vooral door mannen werden gedomineerd. “Er gebeuren veel goede dingen voor vrouwen en vrouwelijk ondernemerschap, maar vrouwenrechten staan nog steeds onder druk”, vindt Van Den Bergh. “Het is één van de grootste drivers in mijn werk: meer vrouwen op het podium krijgen. En ik weet wel zeker dat zich dat verder gaat ontwikkelen. Ik zie het rondom mij al gebeuren. Er gaan meer en meer events komen met alleen female speakers of toch minstens 50% vrouwelijke sprekers. Heel graag draag ik daar zelf mijn steentje aan bij, door vrouwen aan te moedigen om het podium op te stappen.”

Met zoveel focus op vrouwen, gelijke rechten en vrouwelijk ondernemerschap, mogen we niet vergeten om mannen ook mee te nemen in dat verhaal

“In het algemeen is mijn visie dat de leiders van de toekomst veel meer vrouwelijke waarden zoals langetermijndenken, empathie, verbinding en zachtheid moeten omarmen. Wat ik bovendien prachtig vind, is dat meer en meer mannen hun vrouwelijke kant koesteren en ook laten zien. Met zoveel focus op vrouwen, gelijke rechten en vrouwelijk ondernemerschap, mogen we namelijk niet vergeten om mannen ook mee te nemen in dat verhaal. Welke toekomst zien we voor mannen en hun mannelijkheid? Wat betekent mannelijkheid vandaag?”

“Feminisme heeft vandaag nog steeds de reputatie dat het een beweging is van vrouwen tegen mannen”, stelt Van Den Bergh vast. “Dat is helemaal niet zo. Het is echt belangrijk om aandacht te geven aan enerzijds de vrouwenrechten en gelijkheid tussen man en vrouw en anderzijds de toxic masculinity waar ook mannen onder lijden.”

(© Ans Photography)

Toekomstplannen

Of Elizabeth Van Den Bergh nog grote toekomstplannen heeft? “Ik geef je een scoop: achter de schermen werken we aan de lancering van mijn podcast. Die hoop ik op het einde van de zomer te kunnen lanceren. Verder werk ik ook aan een online platform om mijn klanten nog beter te kunnen helpen. Dat gaat dé sleutel zijn om mijn bedrijf verder te kunnen laten groeien. Want het is en blijft mijn droom om zoveel mogelijk inspirerende leiders op podia te zetten.”

Als advies wil Van Den Bergh daarom nog het volgende meegeven: “Er is niemand zoals jij. Droom groot. Doe het niet alleen. Pak je podium. One life, live it.”