(Copyright SixShooter / Connexi)

De combinatie van het ondernemerschap, een job in de media en het moederschap vormt een uitdaging die Suyin Aerts elke dag met plezier aangaat. Als actieve communicator houdt ze ervan mensen met elkaar te connecteren, om te zien of daar iets moois uit kan bloeien. Zelf werd ze ooit door Voka uitgeroepen als ‘netwerker van het jaar’. “Netwerken zou bij iedere ondernemer op de agenda moeten staan”, vindt Aerts. In deze aflevering van de Connexi-podcast vertelt ze uitgebreid over de drie kantelmomenten die haar gemaakt hebben tot de onderneemster die zij vandaag is.

Het moederschap

Toen ze zwanger was van haar eerste kind werkte Suyin Aerts nog bij een verdeler van een kledingmerk, waarvoor zij de showroom runde en het salesteam aanstuurde. Terwijl haar toenmalige baas haar al had afgeschreven, maakte het moederschap haar net ambitieuzer! De combinatie was intensief, maar toch is ze in die periode veel blijven doen.

Na de geboorte van hun tweede dochter vroeg haar man of ze medezaakvoerder wilde worden in zijn bedrijf, X-Treme Creations, dat toen ongeveer 15 jaar bestond. Op dat moment leek het ondernemerschap een ideale sprong, dus heeft ze zich daaraan gewaagd. “Je kunt altijd terug”, zegt ze daarover. Je kinderen en partner zijn de enige beslissingen die voor het leven zijn. Zelf ben ik efficiënter beginnen werken en ga ik bewuster om met mijn tijd omdat ik weet dat mijn kinderen op me wachten.

Omdat ik weet dat mijn kinderen op me wachten, ben ik efficiënter beginnen werken en ga ik bewuster om met mijn tijd

Volgens Aerts zijn er nog te weinig rolmodellen van vrouwelijke ondernemers die ook moeder zijn. Die rol wil ze graag op zich nemen. Mee instappen in het bedrijf voelde voor haar een beetje als een derde kind adopteren. “Ik omarmde het als mijn eigen kind, ook al had ik het niet zelf gemaakt.”

De kriebels voor het ondernemerschap heeft ze mogelijk geërfd van haar vader, die zelf pas op zijn 40ste ondernemer werd. Het is belangrijk dat hoofd en hart verbonden zijn met elkaar, die boodschap heeft ze van thuis uit meegekregen.

Instappen in het bedrijf

Suyin Aerts en haar man werken al 15 jaar samen en dat verloopt prima, ook al zijn ze op bepaalde vlakken erg verschillend. “We denken wel op dezelfde manier over groei, snelheid maken of net gas terugnemen. Binnen het bedrijf zijn mijn man en ik elkaars binoom, we vullen elkaar perfect aan. Dat zorgt ervoor dat we met X-Treme Creations zo’n succesvol verhaal aan het schrijven zijn”, vertelt ze.

Het personeel is al vaak getuige geweest van onze meningsverschillen. Dat is het voordeel en tegelijk ook een valkuil van werken met je partner, de filters vallen weg

“Het personeel is al vaak getuige geweest van onze meningsverschillen. Dat is het voordeel en tegelijk ook een valkuil van werken met je partner, de filters vallen weg. Je zegt rechtuit waar het op staat, terwijl je bij iemand anders vaak wat geremder en mogelijks beter bedacht bent.”

Zes jaar geleden volgde Suyin Aerts een eerste coachingtraject omdat ze het podium heel erg miste. Ze besefte dat ze beide activiteiten kon combineren en toen ze de kans kreeg om een programma te maken voor Kanaal Z, greep ze die met beide handen. Nu besteedt Aerts 70 % van haar tijd aan haar eigen carrière als moderator, host en interviewer. “Toch voel ik me voornamelijk ondernemer, want als interviewer stel ik ook vragen vanuit dat standpunt.”

Ze is een succesvolle vrouw, maar vindt het gegeven ‘succes’ iets wat vergankelijk is, waarbij het ene succes leidt naar een volgende droom. “Succes betekent voor mij opstaan ’s morgens en denken: joepie, ik mag weer leuke dingen doen!”

Schrijven om te reflecteren

Na een gesprek met een andere ondernemer wilde Suyin Aerts ook graag starten met het schrijven van een blog. Die gaf haar de tip wel een strakke deadline te stellen voor mezelf, dus schreef ze vanaf dan elke vrijdag een blogpost.

Inspiratie haalt Aerts vooral uit het dagelijkse leven. “Ik ben meer een babbelaar, daar heb je eigenlijk geen plan voor nodig. Bij het schrijven moet je wel vertragen en nadenken over nuances en dat doet me goed. Het creëert momenten om te reflecteren.”

Naast een blog bracht ze onlangs ook haar eerste boek Tijd voor de creatieve generalist! uit. Daarin omschrijft ze hoe je op je eigen unieke manier kunt ondernemen. Het is een soort pleidooi voor rebels ondernemerschap. “Mijn doel is hoofdzakelijk jonge mensen bereiken en hen laten inzien dat je niet per se hoeft te kiezen voor één specialisatie. Je kunt meerdere projecten en ideeën tegelijk uitvoeren. We zouden de mogelijkheid om bij te leren moeten beschouwen als een rijkdom.”

Bij het schrijven moet je vertragen en nadenken over nuances. Dat doet me goed, het creëert momenten om te reflecteren

Haar ambities reiken nog verder. Zo wil ze graag een filmscenario schrijven, zelf terug acteren en een eigen show presenteren. “Ik zou de Oprah Winfrey van Europa willen worden, dat is mijn ultieme droom”, zegt ze al lachend. “Of zingen, dat is ook nog een optie. De dag dat ik geen dromen meer heb, ga ik heel triest zijn. Durven dromen en ervoor gaan, dat wens ik anderen van harte toe.”

Tot slot geeft ze nog enkele wijze woorden mee aan collega-ondernemers: “Smile without a reason why. Uiteindelijk is het dat wat je moet doen. Als je weent, weet dan waarom. Maar als je lacht, hoef je de reden niet altijd te kennen. Anderen aanzetten tot glimlachen is ook heel mooi.”


Benieuwd naar wat Suyin Aerts nog meer te vertellen heeft? Beluister hieronder de volledige podcast.