(©Sixshooter for FF Rustig podcast)

Mensen die nog nooit naar de VTM-soap Familie of de dramaserie ‘Rodenburgs’ hebben gekeken, kennen Bieke Ilegems (52) misschien als nieuwsanker bij de Antwerpse regionale zender ATV. Naast actrice en presentatrice maakte ze intussen ook naam als yogadocente én auteur van drie boeken. Aan tafel bij Karen Van der Aa gunt Ilegems ons een blik in haar ziel en benadrukt ze hoe belangrijk een positieve mindset is om een succesvolle carrière te kunnen uitbouwen.

Stop playing small, dat is het motto van Bieke Ilegems. Gegeerd door televisiekijkend Vlaanderen speelde ze mee in een hele reeks populaire tv-series, waaronder Familie, De Rodenburgs, Sara en LouisLouise. Begin 2000 wilde Ilegems het journalistieke pad bewandelen en klopte ze daarom spontaan aan bij de Antwerpse zender ATV, waar ze vandaag nog elke dag als nieuwsanker op het kleine scherm verschijnt. Als yogadocente maakte ze van haar passie haar job en in de tussentijd schreef de mama van twee dochters en echtgenote van Erik Goossens ook nog eens drie boeken.

The world is mine

Haar professionele carrière startte officieel met audities voor de VTM-soap Familie, maar eigenlijk droomde Bieke Ilegems al op 16-jarige leeftijd, toen ze op haar kamer naar Madonna luisterde en zich een leven on stage inbeeldde, van een mediacarrière. Toen ze na haar studies communicatiewetenschappen een rol op de set van Familie aangeboden kreeg, dacht ze dan ook: ‘The world is mine, it’s happening’.

Illegems had niet alleen talent voor acteren, maar ontpopte zich eveneens als een volleerde presentatrice. Ze droomde al lang van een eigen talkshow en pitchte haar idee bij een productiehuis. Vrijwel direct was er een match. Niet veel later presenteerde Illegems haar eigen ontbijtprogramma ‘Goeiemorgen’, gevolgd door een hele reeks lifestyle-programma’s van ochtendgymnastiek tot vakantiekriebels.

Ontluizen

“Na 9 jaar acteren wilde ik het journalistieke pad op”, vertelt ze aan de gesprekstafel van Karen Van der Aa. “Ik kreeg het gevoel dat ik moest ontluizen. Het imago van soapactrice maakt dat mensen al snel denken dat je niet veel geloofwaardigheid hebt”, aldus Ilegems. Op eigen initiatief stapte ze naar de redactie van de regionale zender ATV en niet veel later presenteerde ze het dagelijkse nieuws, wat ze tot op vandaag nog steeds met veel overgave doet.

ATV, dat was echt thuiskomen voor haar. “De cocon van een studio heeft altijd zijn charme gehad”, licht Ilegems toe. Haar droom kwam uit maar ze ontdekte snel dat presenteren geen vanzelfsprekende job is. “Het zelfvertrouwen aan de buitenkant matcht niet altijd met wat er zich binnenin afspeelt. Wie in de media werkt, stelt zich sowieso zéér kwetsbaar op”, zo zegt ze zelf.

You’re out in the open en iedereen heeft wel een mening. Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan om je daar niets van aan te trekken. Negatieve reacties probeer ik niet persoonlijk te nemen. Mensen geven altijd commentaar vanuit hun eigen perspectief, dat moet je goed beseffen. Wordt alles me teveel, dan ga ik wandelen. Soms is niets doen het beste.”

Schrijven als therapie

Het nieuws presenteren blijft haar basis, maar ondertussen volgt Illegems haar buikgevoel en blaast ze ook andere passies leven in. Dat is trouwens iets wat ze iedereen ten zeerste kan aanraden. Yoga is voor haar geen sport maar a way of life. Het spirituele opzoeken en eenheid vinden tussen hart, buik en geest. Niet alleen yoga maar ook schrijven helpt haar om tot rust te komen.

In 2021 lanceerde Ilegems haar eerste boek ‘Fuck(ing) perfect’ over onzekerheden en faalangst, thema’s waar iedereen wel eens mee worstelt. Voor de auteur zelf was het schrijven van dat boek dan ook een vorm van therapie.

Ik raad iedereen aan om het zelf eens te proberen: schrijven werkt therapeutisch. ’s Ochtends schrijf ik kort neer waar ik mee zit en wat ik wil veranderen. ’s Avonds, voor het slapengaan, pen ik enkele zaken neer die mij overdag gelukkig maakten. Een echte gamechanger: je weet dat je ’s avonds gaat schrijven en daarom zoek je overdag bewust naar dingen die je blij maken. Dat helpt om positief in het leven te kunnen staan.”

Of Ilegems nog één goede raad heeft voor de luisteraars (en lezers)? “Geniet van het pad, focus niet enkel op de eindbestemming en laat je vooral door niemand onderuit halen.”


Het integrale podcastinterview met Bieke Illegems beluisteren? Dat kan hieronder: