NEOM - een samentrekking van het Griekse woord ​‘néos’ (nieuw) en het Arabische woord ​‘mustaqbal’ (toekomst) - is een ambitieus mega-ontwikkelingsproject in Saoedi-Arabië, gericht op het diversifiëren van de economie, weg van olie. De ontwikkeling bevindt zich in het noordwesten van Saoedi-Arabië en beslaat een totale oppervlakte van 26.500 vierkante kilometer (vergelijkbaar met de grootte van België). Het masterplan voorziet 10 steden als onderling verbonden hubs, elk met een gespecialiseerde focus. Het project verloopt gefaseerd: Oxagon krijgt zijn eerste bewoners in 2024 en Trojena wordt een plek om te wonen, te werken en vakantie te vieren in 2026. De eerste modules van The Line zullen ook in 2026 worden geactiveerd en in 2030 zullen er ongeveer een miljoen mensen in NEOM wonen, oplopend tot negen miljoen in 2045.

Hieronder de 10 steden.

1. The Line

The Line, een revolutionair concept voor stedelijk wonen, is een lineaire stad die voorrang geeft aan een autovrije, koolstofneutrale levensstijl met de nadruk op natuur en wandelen, en belooft een unieke mix van stedelijke efficiëntie en harmonie met het milieu.

The Line

2. Oxagon

Oxagon is bedoeld als drijvende stad en richt zich op het herdefiniëren van industriële en logistieke sectoren met geavanceerde technologieën, met als doel een scharnierpunt te zijn in de wereldwijde handel en productie-innovaties.

Oxagon

3. Trojena

Trojena, een bergachtig toevluchtsoord, biedt een unieke toeristische ervaring die natuurlijke schoonheid combineert met recreatieve activiteiten en is gepositioneerd als een bestemming voor zowel avontuur als vrije tijd.

Trojena

4. Sindalah

Sindalah richt zich op luxetoerisme en is van plan jachthavens van wereldklasse, luxe resorts en exclusieve ervaringen aan te bieden, voor de duurdere vrijetijds- en horecamarkt.

Sindalah

5. Leyja

Leyja wil het leven in een gemeenschap herdefiniëren door geavanceerde technologie te integreren met duurzaamheid en zo een futuristische leefruimte te creëren die technologische vooruitgang in evenwicht brengt met zorg voor het milieu.

Leyja

6. Epicon

Epicon is ontworpen als een centrum voor onderwijs, onderzoek en innovatie. Het zal doorbraken in opkomende technologieën stimuleren en zichzelf positioneren als de bakermat van toekomstige innovaties.

Epicon

7. Siranna

Siranna richt zich op lifestyle en welzijn en wil rustige woonruimtes, wellness faciliteiten en serene omgevingen bieden, die een holistische benadering van gezondheid en welzijn bevorderen.

Siranna

8. Utamo

Utamo is gewijd aan kunst, cultuur en entertainment en is bedoeld als een creatieve hub die talent koestert en levendige culturele ervaringen biedt.

Utamo

9. Norlana

Norlana richt zich op sport en actief leven en is ontworpen om lichamelijk welzijn en een gezonde levensstijl te bevorderen door faciliteiten en omgevingen te bieden die bevorderlijk zijn voor sport en fitness.

Norlana

10. Aquellum

Aquellum, gespecialiseerd in waterinnovatie en duurzame aquacultuur, is klaar om een leider te worden in waterbehoud en -beheer, met de nadruk op duurzame praktijken in watergebruik en het cultiveren van zeeleven.

Aquellum

Door deze gespecialiseerde steden in NEOM te ontwikkelen, wil het koninkrijk Saudi-Arabië zichzelf positioneren als wereldleider in verschillende sectoren en duizenden banen creëren voor zijn burgers.

In welke stad zie je jezelf wonen?