Slim, modulair en snel naar de markt: dat is de strategie van Sirona Technologies, opgericht in 2023 door ex-Tesla-ingenieur Thoralf Gutierrez en klimaattechnoloog Gauthier Limpens. Samen werken ze in Molenbeek aan containers die CO₂ uit de lucht halen, een technologie die steeds harder nodig is, volgens het duo.
Schaalbaar en klaar voor de volgende stap
Op het terrein van een voormalig Delhaize-magazijn in Brussel draaien de ventilatoren van Sirona’s nieuwste container op volle kracht. De installatie zuigt buitenlucht naar binnen en filtert er doelgericht CO₂ uit. In Kenia draait intussen al een testinstallatie, goed voor 15 ton afvang per jaar. Maar deze nieuwe generatie gaat een flinke stap verder: met een capaciteit van 300 ton CO₂ per jaar toont Sirona hoe snel het tempo van innovatie omhoog kan. Bij Tesla leerde Gutierrez hoe belangrijk het is om snel te werken, die manier van werken gebruikt hij nu ook bij Sirona. : “Snel bijsturen en verbeteren is cruciaal, net zoals bij Tesla’s hardwareaanpak”. Binnen twee jaar bouwde Sirona maar liefst vijf generaties containerinstallaties. Anders dan concurrenten zoals Climeworks, die inzetten op megafaciliteiten, vertrouwt Sirona op fabrieksmatige productie van containermodules. Zo kunnen ze elk exemplaar sneller upgraden en opschalen.
Locatie is alles
De containers zijn ontworpen om CO₂ te filteren met behulp van poriënfilters: de CO₂ kleeft zich vast, wordt vrijgemaakt met stoom, en opgeslagen in een tweede container om vervolgens diep ondergronds gestockeerd te worden. In Kenia mineraliseert het ongewenste gas 800 m diep tot steen, en ook lege gasvelden in Noorwegen doen dienst. Gutierrez ziet Afrika als dé plek voor hun CO₂-projecten. “In België heeft DAC geen zin, want hernieuwbare energie is hier te schaars. Kenia bezit echter bijna 90 % hernieuwbare elektriciteit, er is overvloed én goedkope geothermische warmte uit de Riftvallei, waardoor Kenia zich uitstekend leent voor deze aanpak.
Wereldwijd schalen
In september lanceert Sirona zijn eerste commerciële CO₂-container, op een voorlopig geheime locatie. Het doel? De productie van gecertificeerde koolstofkredieten. Zowel bedrijven als particulieren kunnen die gebruiken om hun uitstoot te compenseren. Zo kost het bijvoorbeeld 470 euro om een retourvlucht Parijs–New York klimaatneutraal te maken via Sirona, goed voor 470 kilogram uit de lucht gehaalde CO₂.
De Brusselse start-up haalde vorig jaar 6 miljoen euro groeikapitaal op, onder andere bij durfkapitaalfondsen LocalGlobe en XAnge. Tegen 2030 willen ze tussen de 2.000 en 3.000 containers operationeel hebben, samen goed voor de afvang van 1 miljoen ton CO₂ per jaar, bijna 1 procent van de jaarlijkse uitstoot in België. Om die ambitieuze schaal te halen, wil Sirona uitgroeien tot een team van 600 tot 1.000 medewerkers, met de nadruk op Belgische aanwervingen.

Waarom bomen alleen niet volstaan
Gutierrez ziet Direct Air Capture (DAC) als onmisbaar in de klimaatstrijd. “Zelfs in 2050 blijft er CO₂ in de lucht. Om genoeg CO₂ te compenseren met bomen, zouden we een nieuw bos ter grootte van Azië moeten aanplanten, wat niet realistisch is.” Volgens hem moet de wereld jaarlijks 5 tot 10 miljard ton CO₂ uit de lucht halen. “Zonder technologie als DAC redden we dat nooit.” Door DAC toe te passen in regio’s met overvloedige hernieuwbare energie, zoals Kenia, wordt het bovendien schaalbaar en betaalbaar. “Wachten is geen optie. We moeten nu bouwen aan oplossingen die blijven werken, ook na 2050.”
Impact bouwen, container na container
Wat Sirona echt onderscheidt? Hun daadkracht. In plaats van te wachten op grootschalige infrastructuur, bouwen ze container per container, met een focus op snelheid, modulariteit en strategisch gekozen locaties. Elke unit levert nieuwe inzichten op, waardoor ze hun technologie razendsnel kunnen verbeteren.
Maar hun ambitie reikt verder dan alleen schaalbaarheid. Sirona wil ook lokaal waarde creëren: jobs in Kenia, een sterke maakindustrie in Europa én een tastbare oplossing voor het klimaatprobleem. De tweede container staat technisch al op punt. De echte uitdaging start dit najaar: implementatie, commercialisering en de productie van gecertificeerde CO₂-kredieten. Voor ondernemers, investeerders en innovators.