Zaakvoerders verwachten van hun medewerkers dat ze gezond en productief zijn. Dan kunnen ze niet anders dan zelf het goede voorbeeld geven, volgens het principe van lead by example. “Maar die walk the talk is niet altijd het geval geweest”, legt Seppe De Baerdemacker uit.

“Vroeger was je een goede zaakvoerder als je vaak op restaurant ging en daar deals sloot, bij het genieten van een copieuze maaltijd met de nodige wijn. Maar vandaag gaat alles zo snel en kan je bedrijf op enkele jaren tijd zo hard groeien dat je als ondernemer als een topsporter moet denken. Zeker jonge ondernemers hebben die klik gemaakt, en daar heeft COVID-19 alleen maar toe bijgedragen, door het belang van mentale gezondheid te onderstrepen. Velen hebben beseft dat er meer is in het leven dan alleen ondernemen, en dat ze vooral dicht bij zichzelf moeten blijven.”

Vandaag gaat alles zo snel en kan je bedrijf op enkele jaren tijd zo hard groeien dat je als ondernemer als een topsporter moet denken

Eigenlijk rijd je als ondernemer 365 dagen per jaar de Tour de France”, vult Servaas Bingé aan. “En zoals een wielrenner keihard moet trainen om die uit te rijden, moet ook een ondernemer fysiek paraat zijn, met een goede balans tussen inspanningen enerzijds en voldoende rust en gezonde voeding anderzijds. Eenvoudig voorbeeld: je namiddag als ondernemer zal er helemaal anders uitzien als je als lunch biefstuk met frieten in plaats van een lichte salade neemt. In dat laatste geval zal je veel fitter zijn, geen dip krijgen, de juiste energie uitstralen en misschien ook betere beslissingen nemen.”

Positief is ook dat ondernemers vandaag veel verder kijken dan beweging en voeding. Denk bijvoorbeeld maar aan de ademhalingstrainingen van Wim Hof, of bijvoorbeeld intermittent fasting. “Het kan wel nog beter”, aldus Seppe. “In Londen is health management bijvoorbeeld nog veel meer een ding: stress, slaap, ademhaling, recovery … zijn daar de normaalste zaal van de wereld, en ondernemers laten er zich ook begeleiden door specialisten. Zien we dus positieve veranderingen bij ons in Vlaanderen? Ja, ondernemers beseffen dat ze niet optimaal voor hun medewerkers kunnen zorgen als ze niet aan zelfzorg doen – teamzorg begint bij zelfzorg. Kunnen er nog stappen gezet worden? Absoluut.”

Als leider en ondernemer kan het trouwens interessant zijn om naar anderen te kijken. “Er is niets mis met kijken naar inspirerende ondernemers”, aldus Servaas. “Uiteindelijk laten we ons hele leven bepalen door rolmodellen, te beginnen met onze ouders. Neem nu Barack Obama: het eerste wat hij ’s ochtends deed, president of niet, was naar de gym gaan.”

“Nog een tip: zorg dat bewegen fun blijft. Loop je niet graag? Doe dan iets anders, want er zijn meer dan genoeg manieren om gezond te worden en blijven. Doe iets omdat het leuk is, niet omdat je het moet doen. En weet dat er ook een flexibel aanbod op maat bestaat. Zo zijn de piekmomenten voor personal training bij PEAK Coaching om 6u30 ’s ochtends, wanneer ondernemers het meest tijd hebben.”