IT-afgestudeerden: Zo herken je een bedrijf waar je graag zult (blijven) werken

IT-afgestudeerden: Zo herken je een bedrijf waar je graag zult (blijven) werken

Dit stuk is een samenwerking tussen Bloovi Studio & delaware | digital

foto: shutterstock.com

IT’er, noem het gerust een knelpuntberoep. Bedrijven schreeuwen om jong talent en als afstuderende IT’er krijg je hoogstwaarschijnlijk meerdere aanbiedingen nog vóór je je diploma in handen hebt. Je probleem is dus niet: hoe vind ik een job?, maar wel: hoe kies ik de job waarin ik me goed voel?

Het voornaamste is dat je op voorhand goed bedenkt wat je precies zoekt in een job en een bedrijf. Maar als je nog geen werkervaring hebt, is dat best lastig. Daarom namen we eens een kijkje bij Delaware Consulting. Dit Belgische bedrijf kan jaarlijks zo’n 70 afgestudeerden overtuigen om er te komen werken. Wat bieden zij aan dat hen zo aantrekkelijk maakt voor jonge IT’ers?

HR Director Gert Grobben heeft wel een idee: “Consultancy heeft nogal de reputatie van een ‘harde business’ te zijn, waar mensen sterk onder druk staan. Bij Delaware is dat anders. Wij zijn niet beursgenoteerd, waardoor we op de lange termijn kunnen denken en zonder externe druk onze keuzes kunnen maken. We gaan graag diepgaande relaties aan met onze klanten én onze werknemers. Ik denk dat dat een belangrijke reden is dat jonge mensen hier graag werken.”

Informele bedrijfscultuur en ‘echte’ waarden

Els Van Zegbroeck begon bij Delaware in september vorig jaar, vlak na haar ingenieursstudie in Gent. “Ik kende hier al iemand en die was heel positief over de sfeer op de werkvloer. ‘Iedereen praat met iedereen’, vertelde Els. En ze had gelijk, want "laatst is de CEO op de middag nog naast mij komen zitten!"

“We zijn als bedrijf ook sterk waarden-gebaseerd. Onze 5 waarden zijn: Care, Team Spirit, Entrepreneurship, Commitment en Respect. En die waarden liggen hier niet in een schuif, we passen ze dagelijks toe. Veel jongeren vinden het een must dat je ergens voor staat,” vertelt Grobben.

6 à 8 weken initiële opleiding

Een andere beslissingsfactor voor afgestudeerden is de hoeveelheid opleiding. Delaware Consulting heeft goed begrepen dat opleiding cruciaal is voor hun tevredenheid, maar ook voor hun functioneren. Grobben: “Nieuwe werknemers volgen een algemene opleiding van 2 weken. Daarin maken we ze bekend met onze strategie en waarden. “

“Vervolgens worden ze 4 à 6 weken getraind in hun specifieke domein. Dat alles gebeurt in groepen van 40 à 50 mensen, waardoor de opleiding ook een teambuildingeffect heeft: ze kennen meteen heel wat mensen van hun ‘generatie’. Delaware voelt dan ook aan als een familiebedrijf, ook al zijn we ondertussen met 1000 mensen.”

Els heeft die opleiding positief ervaren. “Je krijgt het gevoel dat je iemand bent, dat je telt. Er zijn ook praktische voordelen: ik weet waar ik wat moet gaan zoeken en bij wie. Ik denk dat er andere bedrijven zijn waar je daarvoor eerder op jezelf bent aangewezen.”

Voortdurende bijscholing, ook in soft skills

“Prettig is dat je opleiding blijft krijgen, ook als je op een project bent gezet. De teams mogen zelf opleidingen aanvragen en organiseren naargelang de behoeftes. Dankzij de e-learning hub kun je die trouwens vaak volgen waar en wanneer het je uitkomt. En wie met vragen zit kan altijd terecht bij zijn toegewezen mentor.”

“We zetten graag evenveel in op soft skills als op technische skills,” gaat Grobben verder. “In het hoger onderwijs komen die veel minder aan bod. Bij ons leren jonge mensen dus ook zaken als priority management, leiderschap, projectmanagement en dienstverlenende vaardigheden.”

Flexibiliteit in het bedrijf en in je job

Een laatste troef is de flexibiliteit om van job te veranderen of internationaal te werken. Daardoor kunnen pas afgestudeerden zichzelf ontplooien volgens hun talenten en wensen. Maar niets is verplicht.

Grobben licht toe: “Delaware blijft groeien, maar niet ‘omwille van’ de groei. Dat komt opnieuw doordat we niet beursgenoteerd zijn. We laten onze mensen dan ook altijd de keuze. Willen ze eens van functie of afdeling veranderen, of in het buitenland gaan werken, dan is dat meestal mogelijk. Maar we zetten niemand onder druk.”

Els waardeert ook de flexibiliteit binnen haar job. “Sommige dagen werk je bij een klant. Dan schik je je uiteraard naar hun behoeftes. Maar op andere dagen ben je vrij om te werken waar je wilt. Delaware heeft kantoren in Gent, Kortrijk, Antwerpen, Waver en binnenkort in de buurt van Hasselt of Leuven. Je mag in elk van die vestigingen gaan zitten. En er staat niemand met een stopwatch klaar om te checken of je wel je uren klopt. Daarvoor rekenen ze op je eigen verantwoordelijkheidsgevoel.”

Net afgestudeerd en wil je ook in zo'n bedrijf aan de slag? Bekijk dan de openstaande vacatures bij Delaware via onderstaande knop. 

New Call-to-action

Dit stuk is een samenwerking tussen Bloovi Studio & delaware | digital

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 84.639 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief