Of ik eens op de koffie wou bij een veelbelovende Vlaamse start-up die Bloovi de primeur wou schenken? Veel meer moest onze hoofdredacteur me niet vertellen om mijn nieuwsgierigheid te prikkelen. Eén dag later stapte ik al het kantoor van Story Chief binnen op de eerste verdieping van Dok Noord, de hippe broedplaats voor Gentse start-ups.

Nood om content effectief te verspreiden wordt steeds groter

Content mag intussen al behoorlijk wat jaartjes King zijn, toch laat hij zich niet zomaar van de troon stoten. Integendeel, consumenten hebben vandaag meer dan ooit alle touwtjes in handen om de content te negeren waar ze geen interesse in hebben. Aandacht kopen wordt alsmaar moeilijker, wie gezien wil worden moet het ook echt verdienen.

Toch volstaat degelijke content op zich niet meer. Want hoe uniek en onweerstaanbaar je content ook mag zijn, als je niet weet hoe je hem moet verdelen, zal je maar bitter weinig clicks en shares scoren. Net daarom is intelligente content distribution tegenwoordig haast net zo belangrijk geworden als de content zelf.

Gelukkig bestaat er een oneindige waslijst aan content distribution tools die je helpen om je parels de wereld in te sturen. Binnenkort komt er zelfs nog eentje bij: het Gentse Story Chief. Mijn eerste vraag was dan ook: wat onderscheidt jullie van de concurrentie?

De MailChimp van de content distribution

“We willen ons onderscheiden met vergaande gebruiksvriendelijkheid”, steekt oprichter Valeri Potchekailov van wal. “Vandaag zijn de andere content distribution tools op de markt vaak veel te technisch. Met Story Chief willen we het omgekeerde bereiken. We willen dat gebruikers van bij de eerste aanmelding intuïtief aan de slag kunnen.”

Vergelijk het met MailChimp”, valt mede-oprichter Brik De Maeyer hem bij. “Die hebben e-mailcampagnes aanmaken ook gemakkelijk én plezierig gemaakt. Dat gaan wij doen met content distribution.”

foto: Brik De Maeyer

Smooth operator

“Het begint al bij onze editor”, legt Valeri uit. “Net als bij de editor van Medium (Medium.com, het online publishing platform waarop iedereen voornamelijk long reads kan posten, nvdr) zal je via Story Chief je tekst gewoon online kunnen typen, er rechtstreeks foto’s en video’s tussen plaatsen en meteen het resultaat zien. Maar we gaan nog veel verder. Want vervolgens zal je die content ook in één klik op de contentkanalen van je voorkeur kunnen plaatsen: Facebook (Instant Articles), Google AMP, Apple News, Medium, Wordpress, e-mailcampagnes, je eigen blog of website ... en natuurlijk ook delen op alle sociale media. Story Chief zorgt er automatisch voor dat je content er perfect uitziet op elk kanaal. Dat is goed nieuws voor Digital Marketeers, die nu vaak meer tijd besteden aan het verspreiden van hun content dan aan de creatie.”

Right story for the right audience

“Story Chief  gaat in essentie over relevante contentmarketing”, vertelt Valeri. “Ons doel is om de juiste content op het juiste tijdstip voor de juiste lezer te laten verschijnen, en dat met de beste user experience die er bestaat.”

We hebben twee doelgroepen voor ogen. Enerzijds willen we marketeers helpen om hun content gemakkelijker te verspreiden. Anderzijds richt Story Chief zich tot uitgevers van nichemagazines, door hun (betalende) artikels online een tweede leven te bieden. Voor beide doelgroepen willen we het bereik van hun artikels aanzienlijk vergroten door nieuwe kanalen te ondersteunen.”

Accelerated Mobile Pages

We willen echter niet alleen content gemakkelijker verspreiden, maar ook betere laadtijden aanbieden”, gaat Valeri verder. “In het afgelopen jaar hebben reuzen als Google, Facebook en Apple allemaal nieuwe technieken gelanceerd om de laadtijd voor content te verminderen. Google startte met AMP, Facebook met Instant Articles, Apple vernieuwde hun Apple News platform en volgens de laatste geruchten zit ook Linkedin op iets gelijkaardigs te broeden,” zegt Valeri. 

“Dat is niet voor niets: steeds meer content wordt vandaag mobiel geconsumeerd. Dankzij deze technieken worden artikels zelfs op 3G bliksemsnel geladen. Grote spelers als TechCrunch, National Geographic, The New York Times en The Washington Post hebben deze nieuwe kanalen allemaal al omarmd. In België verloopt dat proces wat trager. Story Chief wil dat verhelpen, door AMP, Instant Articles en Apple News in één klik beschikbaar te stellen. Voor marketeers bieden die kanalen immers nieuwe mogelijkheden en meer bereik.”

Data bij de vleet

Onze andere sterke troef worden de data die we gaan verzamelen en vrijgeven”, vertelt Brik. “In Story Chief ga je op de startpagina al meteen een grafische weergave zien van de reach en views van al je content, op al je kanalen. Onze gebruikers zullen in een oogopslag zien welke van hun titels beter scoren op welke kanalen, kunnen bepaalde kanalen analyseren of met elkaar vergelijken. Story Chief zal bovendien data analyseren van de hele community. Zo worden we op termijn alsmaar slimmer en kunnen we zelf interessante content of zoekwoorden aanbieden op basis van artificial intelligence”.

“Zo is de cirkel rond: Story Chief zal je inspireren bij het maken van je nieuwe content, zal je toelaten om die content eenvoudig aan te maken en zal je helpen om die content snel op al je kanalen te plaatsen en lezersgedrag analyseren.”

Show me the money

Het enthousiasme van de drie oprichters – naast Valeri en Brik heeft ook Gregory Claeyssens zijn schouders onder het project gezet – werkt aanstekelijk, maar met enthousiasme alleen geraken zelfs de mooiste ideeën niet van de grond. Daarom vraag ik naar het businessmodel van Story Chief.

Ons business model is toegankelijk voor iedereen, ook kleinere bedrijven”, licht Valeri toe. “Er komt zelfs een gratis versie voor bloggers. Zo willen we van bij de lancering een groot aantal gebruikers aantrekken, om snel interessante data te genereren. Daarnaast voorzien we een versie voor kleine bedrijven en een andere versie voor grote bedrijven of uitgeverijen die veel content aanmaken en met grotere teams werken. We willen content publishing en content distribution immers echt binnen ieders handbereik brengen.

Op de doelstellingen wil Valeri voorlopig nog geen duidelijk getal plakken. “We willen ons nu vooral concentreren op de lancering halfweg november. Alles op zijn tijd. Dit interview is de eerste keer dat we officieel met ons verhaal naar buiten komen. Het is dus moeilijk om in dit stadium al concrete cijfers te voorspellen. Maar we geloven rotsvast in dit project. En wanneer we onze klanten over Story Chief vertellen (Valeri, Brik en Gregory beheren naast Story Chief ook een eigen digital agency, Sugar, met klanten als Unilin, Artexis, Biennale Interieur, nvdr.), merken we toch dat ook hun ogen beginnen te fonkelen.”

Wil jij als eerste kennismaken met de mogelijkheden van Story Chief? Schrijf je in voor de gratis early access via www.storychief.io. Van zodra Story Chief van start gaat, krijg je een mailtje en kan je aan de slag.