Technologie heeft de manier waarop we werken fundamenteel veranderd. Het digitaliseren van je bedrijf is de toekomst. De volgende stap in digitalisering: introduceer een connected workspace. Het digitaliseren van je bedrijf is onvermijdelijk om je mannetje te kunnen staan tegenover je concurrenten. Sommige bedrijven zetten ondertussen al de volgende stap en introduceerden het principe van een connected workspace. Mobiele oplossingen, cloud applicaties, een bring-your-own-device (BYOD) policy, thuiswerken, en tal van andere technologische mogelijkheden maken het gemakkelijk en efficiënt om op afstand samen te werken. Maar wat als al je applicaties met elkaar zouden integreren en ze zelfs met elkaar konden praten?

Wat is een connected workspace en hoe kan het nuttig zijn voor je bedrijf?

Data zit werkelijk overal - een connected workspace betekent dat elk aspect van je werk gedreven is door technologie en de applicaties die je gebruikt. Alles wat je doet genereert namelijk data: elke milliseconde stroomt er informatie. In een geconnecteerde werkomgeving synchroniseert al deze data met je applicaties. Stel dat je een vraag van een klant ontvangt via mail, dan kan je deze informatie automatisch pushen naar je CRM systeem om een totaaloverzicht van alle communicatie te bewaren. Het resultaat? Een end-to-end, real-time overzicht van je volledige werkomgeving.

Wat is nu echt het belang van een connected workspace of geconnecteerde werkomgeving? Lees verder en ontdek 4 belangrijke voordelen.

1. Werk productiever

De technologie die onvermijdelijk komt kijken bij een connected workspace neemt het werk over dat je normaal zelf zou doen via automatisering - maar dan sneller en zonder fouten. Applicaties die met elkaar verbonden zijn in de cloud elimineren namelijk onnodig werk. Maar het begint pas echt interessant te worden als die verschillende tools met elkaar communiceren.

In sommige organisaties brengt technologie toch nog een zekere schrik voor het onbekende met zich mee: automatisaties zorgen ervoor dat mensen bang zijn dat hun job op het spel staat. Maar die vrees is eigenlijk onterecht: connected working zorgt er net voor dat je tijd vrijmaakt voor betekenisvol werk, vermindert het risico op duplicate data en ook dubbel werk. In plaats van je zorgen te maken over kleinere, irrelevante taakjes kan je je nu focussen op je prioriteiten zoals bijvoorbeeld het finetunen van je salesproces en je klanten tevreden houden. Bovendien zijn cloud apps tegenwoordig zo gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te installeren dat je er in 1,2,3 van start mee start gaat.

2. Verbeter het welzijn van je collega’s

Al afgevraagd waarom je collega’s soms gefrustreerd of gedemotiveerd geraken? Misschien kloppen ze lange dagen, maar merken ze dat hun inspanningen niet echt opleveren. Of misschien krijgen ze vaak saaie taken op hun bord die helemaal niet bijdragen tot de bottom line.

Een connected workspace betekent dat al je tools en informatie binnen handbereik zitten. In enkele klikken heb je toegang tot alle informatie om je job zo goed mogelijk uit te oefenen. Cloud technologie zorgt ervoor dat mensen gemakkelijk van thuis uit werken en met collega’s vanop afstand communiceren. Het voorkomt saaie, repetitieve taken en zorgt ervoor dat je je kan toespitsen op je meest belangrijke prioriteiten.

We haalden het al even aan: één van de voornaamste voorbeelden van een connected workspace is remote working, waar en wanneer je maar wil. De voordelen van remote working zijn uitgebreid: het geeft je productiviteit een boost, vermindert het stressniveau, en zorgt voor een betere work-life balance.

3. Betere samenwerking

Heel wat organisaties zijn, bewust of onbewust, georganiseerd in silo’s waarbij verschillende teams op zichzelf werken, afgescheiden van de rest van de organisatie. Connected working gaat hier resoluut tegenin: informatie is veel transparanter en elke werknemers heeft in real-time toegang tot deze data. Met cloud apps is er geen ruimte meer voor misinterpretatie en is het maken van fouten volledig verleden tijd. Dit bevordert niet enkel een positievere werkomgeving, het betekent ook dat zowel individuen als teams beter kunnen communiceren en sneller op dezelfde golflengte zitten. Informatie uitwisselen is een stuk gemakkelijker zodat je korter op de bal kan spelen. Met één klik deel je bijvoorbeeld een belangrijk document of in één oogopslag lees je belangrijke contactinformatie.

4. Optimaliseer je volledige workflow en processen

Beeld je in dat je met een bijzonder handige cloud app werkt die verschillende functies tegelijk vervult. Hoera, toch? Wel, het hoeft hier niet bij te blijven. Connected working is de ultieme gelegenheid om je workflow in kaart te brengen en je processen te finetunen. Van zodra je deze nieuwe, connected manier van werken onder de knie hebt kan je echt succesvol werken. Als een volgende stap maak je je eigen, custom integraties om je processen naar een volgende dimensie te brengen.

Een connected workspace is niet langer een nice-to-have

Een netwerk van applicaties die naadloos met elkaar integreren is de norm voor bedrijven om het welzijn van hun werknemers te verbeteren, naar maximale efficiëntie te streven en een succesvolle onderneming te bouwen met een langetermijnvisie. Een connected workspace verhoogt niet alleen de samenwerking maar ook de productiviteit, wat zich tenslotte ook vertaalt naar de bottom line. Het is niet langer een nice-to-have, maar essentieel voor een moderne werkomgeving die ernaar streeft om ruimte en technologie bij elkaar te brengen om competitief en innovatief te werken.

Met de Marketplace lanceerden we vorige week een initiatief dat naadloos aansluit bij het concept van de connected workplace. In de Marketplace vind je een 100-tal integraties met productiviteitsapps voor kmo’s, van boekhoudapplicaties en Microsoft Office tot meer niche toepassingen zoals Stripe en Mollie. Het platform is een eerste stap richting een community van Europese kmo’s die elkaar helpen en steunen in hun zoektocht naar meer productiviteit en competitiviteit. Met de Marketplace evolueert Teamleader van een product naar een platform voor kmo’s die willen inzetten op een connected workplace! Meer info: marketplace.teamleader.eu