De digitalisering laat geen enkele sector onberoerd. Toch is het voor bepaalde industrieën een ware uitdaging om deze drastische omwenteling te omarmen. Bloovi sprak met Jochen Colla, strategisch business director bij artoos group dat door tijdig te anticiperen is uitgegroeid tot een succesvolle multichannel speler. Of hoe een van oorsprong traditionele drukkerij erin is geslaagd de digitale transformatie te doorstaan en met een visionaire blik een mogelijke bedreiging om te buigen tot een opportuniteit.

Het belang van omnichannel & mass customization

Jochen Colla vertelt dat artoos group al lang geen drukkerij ‘pur sang’ meer is . “In onze business moet je eigenlijk veel verder durven gaan”, zegt hij onomwonden. “Digitalisering en automatisering zijn voor ons geen nieuwe begrippen, daar zetten we al veel langer dan vandaag op in. En de drukkerij is nog steeds een belangrijke poot binnen onze groep, maar staat niet langer centraal. Wij geloven heel hard in customer-centricity, dat zit gewoon in ons DNA. Per slot van rekening verwachten de klanten dat bedrijven hen als individu behandelen. Pas als je vanuit dat perspectief handelt, kun je kijken naar de verschillende kanalen waarop zij aanwezig zijn. Zo hebben we bij ons eigen publiek een stijgende vraag naar ‘mass customization’ waargenomen. Meerdere platformen maken het verschil: dankzij de combinatie van traditionele offset, digitaal drukken en online communicatie kunnen we aan die nieuwe verwachtingen voldoen. Totaaloplossingen in een omnichannel context, dat maakt ons echt uniek in België en zó kunnen we het verschil maken.”

Jochen Colla, strategisch business Director bij artoos group

Online en Offline communicatie vormen dus geen ‘of-of’-verhaal. “Want vergis je niet: ondanks de online beweging zie ik dat offline communicatie nog steeds zijn vruchten afwerpt”, vult Colla aan. “Ik moet nog de eerste beurs bezoeken waarop ze iPads uitdelen in plaats van visitekaartjes. En als drukkerij verwerken we nog steeds zo’n 6.000 ton papier per jaar. Maar we hoeven er niet onnozel over te doen: de vraag naar online diensten stijgt en de kans dat de vraag naar printdiensten komende tien jaar daalt, is heel reëel. Onze online poot bouwen we dus actief uit. Kort gezegd: daarom zetten wij bij artoos group dus volop in op omnichannel, want de sterkte van beide kanalen mag niet onderschat worden.”

"Binnen zo’n omnichannel aanpak komt het er op aan je eigen niche te vinden”"

Toch volstaat zelfs omnichannel volgens de strategische business director niet. Voor drukkerijen zal de kunst erin bestaan binnen de omnichannel aanpak hun eigen niche te vinden. “Onze slogan is niet voor niks: innovative marketing execution”, gaat Colla verder. “Zo bogen we ons al lang over het klassieke web-to-print verhaal, maar zijn we daarin veel verder gegaan en ontwikkelden we Mooose. Dit is een 24/7 personal marketing assistant voor bedrijven met meerdere vestigingen of verdelers. Het helpt hen met een automatische creatie en verdeling van al hun marketing materialen (online en offline). Dit met behoud van controle over budgetten, inhoud en huisstijl maar toch gepersonaliseerd.”

Innovatie en digitalisering gaan hand in hand

Durven te innoveren betekent volgens Jochen Colla een en ander aanpassen in je interne keuken. “Onze voorzitter van de raad van bestuur heeft begin dit jaar beslist om het directiecomité anders te gaan samenstellen: 3 van de 4 directieleden, waaronder ikzelf, hebben een ICT-achtergrond. Dat was een goed doordachte strategie die helemaal aansluit bij de doelstelling om meer te investeren in digitale kanalen en procesgericht denken. Want een ding is zeker: wie in deze sector wil overleven, moet het lef hebben om te innoveren. En ja, zoals ik eerder aangaf, zal er vrijwel altijd een spanningsveld zijn tussen online en offline activiteiten.

"Een ding is zeker: wie in deze sector wil overleven, moet het lef hebben om te innoveren. "

Kijk naar ons bedrijf: vroeger waren we gericht op het verhelpen van productie issues. Nu is het eerder kijken naar wie we in de toekomst willen zijn en wat we willen betekenen voor onze markt. Alleen is dat in deze fase van transformatie geen makkelijke opgave, omdat de investeringen in online tools en processen nog niet in verhouding staan tot de opbrengst daarvan. Maar we moeten bijbenen met actuele noden en verwachtingen - er is gewoonweg geen andere keuze. Dus we vertrouwen erop dat onze mentale en financiële inspanningen zullen renderen. Vandaar dat we heel bewust zijn geëvolueerd naar een volwaardige marketingcommunicatie partner die praktische totaaloplossingen aanreikt.”

Believers van co-creatie

Natuurlijk heeft niet elke drukkerij zomaar alle expertise in huis om zo’n spectaculaire omwenteling te kunnen maken. “Dat besef ik maar al te goed - hetzelfde ervaren we bij artoos group”, weet Jochen. “Van de 180 medewerkers bekleden er ongeveer 120 een arbeidersfunctie. Van die mensen mag je niet verwachten dat zij van de ene op de andere dag ondergedompeld worden in de online wereld en de nieuwste technologieën die daarin ontwikkeld worden, maar dat hoeft ook niet. Hun meerwaarde voor het bedrijf blijft hoe dan ook zéér groot, laat daar geen twijfel over bestaan. Innovatie slaat trouwens ook op het feit dat we continu investeren in ons machinepark, het verbeteren van de processen en vooral inzetten op automatisering. Ook dit blijft flexibiliteit vragen van onze arbeiders maar het neemt hen mee in de digitalisering, wat het voor hen zeer boeiend maakt.”

“Daarnaast geloof ik wel dat we als bedrijf een instroom van nieuwe profielen nodig hebben, met een mindset die aansluit bij onze doelstellingen. Toch geloof ik dat elke speler in deze industrie zich moet wagen aan co-creatie. Klanten kennen ons als een echte innovator, maar daarvoor moet je wel vaker de juiste partners onder de arm nemen. Ik noem dat ‘ecosysteemdenken’, wat nodig is om de digitale transformatie te versnellen. Door dergelijke samenwerkingen hebben we ingezien dat we van productie- naar servicebedrijf moeten evolueren. Want vandaag de dag gaat het niet over de kost, maar de toegevoegde waarde die je te bieden hebt.

Meer weten over hoe artoos group blijft evolueren? Ontdek hier het aanbod!