Bill Gates spendeert tweemaal per jaar één week in een plattelandshuisje op een of andere geheime locatie, enkel en alleen om over de toekomst van Microsoft na te denken. Ook de meest succesvolle investeerder van de 20ste eeuw, Warren Buffet, neemt haast dagelijks tijd om gewoon even te reflecteren. Jazeker, de allerslimste koppen ter wereld passen het principe van reflectie rigoureus toe. Hoe druk bezet ook, toch maken zij regelmatig tijd om stil te staan en vooruit te denken. Waarom? Omdat hun onderneming én eigen welzijn er wel bij varen.

En toch blijkt uit een recent onderzoek van Teamleader dat Vlaamse ondernemers het nog veel te weinig aan relfectie doen en doorgaans niet weten welke richting ze uit willen met hun bedrijf. Wat houdt hen dan tegen, zou je je kunnen afvragen? Onder andere een gebrek aan tijd, is een vaak gehoord argument. Er is altijd wel een meeting, een mailtje, een telefoontje. Ontzettend jammer, want periodes van reflectie leveren de beste inzichten en ideeën op. Met een open vizier naar de zaken kunnen kijken, zonder vast te zitten in de dagelijkse rush, heeft meer dan één voordeel. We sommen er 3 belangrijke op:

1. Je leert beter omgaan met de impact van kleine en grote veranderingen

Een bedrijf is continu in verandering: klanten en werknemers komen en gaan, je lanceert nieuwe producten of diensten, past andere strategieën toe, nieuwe technologieën komen op de markt,... Op sommige omwentelingen heb je invloed, op andere kenteringen zoals technologie vaak niet. Zo kent de digitale revolutie geen grenzen: 10 jaar geleden was telewerken vrij onbekend, vandaag is het voor vele werknemers een must.
Wat vandaag werkt, geeft je dus geen garanties voor de toekomst. Ondernemers nemen dan ook best de tijd om alle veranderingen een plaats te geven, systematisch de impact ervan op hun bedrijfsvoering te analyseren, en je onderneming klaar te stomen voor morgen.

2. Het bevordert de prestaties van je werknemers

Onderzoek van de Harvard Business School toont aan dat werknemers die op het einde van de dag 15 minuten reflecteren, na tien dagen 23% beter presteerden dan de rest. Reflecteren is dus cruciaal om successen te herhalen en -nog veel belangrijker- om te leren uit de fouten. Als je als ondernemer het goede voorbeeld geeft en je werknemers stimuleert om consistent reflectietijd in te plannen, gaan de prestaties van je hele bedrijf er dus op vooruit.

Reflecteren is cruciaal om successen te herhalen en -nog veel belangrijker- om te leren uit jouw fouten.

Bovendien blijkt uit een andere studie van Harvard Business School dat werknemers die tijdens de werkdag nadenken over hoe ze hun productiviteit of geluksniveau kunnen opkrikken minder kans hebben op een burn-out. Dat maakt het voor een zaakvoerder essentieel om reflectietijd te stimuleren en zowel de prestaties als het algemeen welzijn van werknemers te verhogen.

3. Tijd “verspillen” is noodzakelijk en geeft voldoening

Reflecteren en stilstaan kan ook op een letterlijke manier, door bewust niets te doen. En dat is niet evident: in een wereld waarin we streven naar maximale productiviteit is niks doen vaak taboe en uit den boze. Elke minuut besteden we het best nuttig tijdens het werk, ook op de momenten dat we niet horen te werken, zoals het weekend.
Ondernemers razen vaak door de werkweek. Zelfs na een drukke werkdag moet het snel gaan: tv-programma’s spoelen ze vaak door om meteen tot de essentie te komen. De Amerikaanse psycholoog Michael Guttridge, die focust op menselijk gedrag, pleit er nochtans voor om bewust tijd te verspillen, de batterijen opladen en je geest op te ruimen. “Neem tijd om met volledige fierheid eens totaal onproductief te zijn, en het zal je een betere werknemer, ondernemer of persoon maken. Bovenal is het nog eens heel bevredigend op zich.”

Reflecteren en stilstaan kan ook op een letterlijke manier, door bewust niks te doen

Kort samengevat: stilstaan en reflecteren heeft een duidelijke impact op bedrijven én hun werknemers. Laat een periode van keiharde actie dus volgen door momenten van intense reflectie, om tot waardevolle inzichten en soms zelfs echte doorbraakmomenten te komen, en geef zo je toekomstige acties beter vorm.

Sta met jouw onderneming vandaag even stil bij morgen: stop je dromen en volgende stap in je eigen tijdscapsule, connecteer met ondernemers die een soortgelijke stap ambiëren, en wissel ideeën en inspiratie uit via worksmarter.teamleader.eu