Een uniek summit en festival gespreid over 4 dagen en nachten, een weloverwogen internationaal programma met meer dan 100 denkers, uitvinders, ondernemers, muzikanten en kunstenaars met diverse achtergronden. Het nieuwe Leuvense and& summit & festival dat plaatsvindt van 2 tot en met 5 mei 2018 leest als een extra dikke weekendkrant. In een kruisbestuiving tussen spitstechnologie, creativiteit, muziek en cultuur krijgen bezoekers de kans om inspiratie op te doen en te genieten tijdens dag- en avondprogramma’s op acht locaties in de Leuvense binnenstad. Johan Merlevede, directeur van Leuven MindGate en Pieter Goiris, intendant van het and&-festival geven alvast een voorsmaakje van wat u mag verwachten. “We zijn een ongelooflijk innovatieve regio met wereldspelers in diverse sectoren maar dit is nog te weinig bekend.”

“Leuven MindGate vertegenwoordigt het Leuvense ecosysteem, een samenwerkingsverband tussen bedrijven, kennisinstellingen en de lokale overheid. Met het festival willen wij de meerwaarde en potentie van de regio op de internationale kaart zetten. We zijn een ongelooflijk innovatieve streek met wereldspelers in diverse sectoren maar dit is nog te weinig bekend. Naast gevestigde waarden als KU Leuven en imec is Leuven vooral een broedplaats voor start-ups en scale-ups die inzetten op spitstechnologie, high-tech, gezondheidszorg en creatieve sectoren,” vertelt Johan Merlevede. Het evenement, dat plaatsvindt op acht locaties in het centrum van Leuven, biedt innovatieve spelers een forum om zich voor te stellen aan een breed publiek.

"Het is hoog tijd dat de troeven van ons land en de Leuvense regio beter bekend raken. "

Stap voor stap groeien

Door de krachten te bundelen en zich te profileren als ‘the place to be’ wil Leuven MindGate topwetenschappers en talenten, buitenlandse investeerders en internationale fondsen naar de stad halen. Het and&-festival is daarbij een katalysator. “Vanuit een eerste concept groeide het idee om met een impactvolle organisatie uit te pakken. We vonden onder meer inspiratie bij het Texaanse festival South by Southwest. Het festival bestaat sinds 1994 en biedt een mix van interactieve media, film en muziek waarbij jaarlijks 1.500 bands en artiesten optreden. Wij beseffen wel dat we stap voor stap moeten groeien.”

Muziek met een laagje AR & VR

“De programmatie van and& vertrekt vanuit nieuwsgierigheid, leren en inspireren. We verkennen en onderzoeken de impact van health, high-tech en creativiteit op de stad van morgen. Je vindt inspirerende talks, vernieuwende muziekacts, een start-up en scale-up forum, een tech expedition en artistieke interventies in de publieke ruimte. We willen de bezoekers meenemen op een boeiende ontdekkingstocht waarbij ze zelf uiteenlopende thema’s kunnen verkennen,” legt intendant Pieter Goiris uit.

foto: Johan Merlevede & Pieter Goiris

“We trekken alle registers open en spelen vooral op de verrassing met een breed pallet aan interessante figuren. Van Japanse artiesten die zichzelf klonen tot wetenschappers van Gasthuisberg die artificiële intelligentie inzetten bij hun programma’s voor diabetici. Of neem de Belgische AI-expert Luc Steels en de Spaanse neurowetenschapper Oscar Villaroya die vanuit het concept ‘digitale onsterfelijkheid’ een bewerking maken van de opera Faust. Klassieke muziek maar dan geïnjecteerd met snufjes als augmented en virtual reality via een projectiescherm. Kunstenaar & uitvinder Daan Roosegaarde combineert technologie en creatief denken om fantasievolle duurzame ontwerpen te produceren, van fluorescerende fietspaden en slimme straatverlichting tot smog-filterende torens.”

Ondernemerschap is één van de centrale thema’s op het festival. “Een van onze gasten is onder meer ex-Telenet CEO Duco Sickinghe die via zijn investeringsmaatschappij Fortino tal van start-ups zoals Teamleader, bloomon en MobileXpense mee op de kaart zette. Ook Luc Van den Hove -het hoofd van het wereldvermaarde innovatieconcern imec- zal van de partij zijn. Daarnaast hebben we ook Johan Thijs van KBC weten te strikken die onlangs nog door het gerenommeerde Amerikaanse zakenblad Harvard Business Review werd genoemd als een van de tien best presterende CEO's van de wereld.”

Programmatie tegen de stroom in

Als intendant wil Pieter Goiris ingaan tegen de huidige tendens van conferenties of wetenschappelijke bijeenkomsten met een verticale programmatie. “Meestal komt er slechts één thema aan bod voor een specifieke doelgroep met specialisten uit één vakgebied die het woord voeren. Met het concept van and& willen we dit doorbreken en meerdere doelgroepen verenigen om naar Leuven te komen.”

De ultieme ambitie van de organisatoren is een crossover tussen de verschillende programmaonderdelen over doelgroepen heen. Sommige bezoekers focussen zich wellicht op één topspreker in het business forum maar Pieter Goiris hoopt dat gasten meerdere locaties en podia bezoeken en uit hun comfortzone willen stappen. “Met betalende en gratis activiteiten mikken we op een heterogeen publiek van zowel creatieve pro’s, researches, ondernemers en studenten als de Leuvenaar. Op zaterdag kunnen kinderen zich uitleven in leerplekken en een ‘kinderuniversiteit’, onder meer Technopolis en Telenet zullen hierbij een belangrijke rol spelen."

"Door een divers programma hopen wij mensen samen te brengen en te confronteren met nieuwe inzichten over de toekomst van de stad."

Kennismaking met nieuwe sectoren

Ook op het vlak van tewerkstelling en rekrutering wil and& een impact hebben. “Het festival kan een hefboom vormen voor werkgevers en kennisinstellingen. Potentiële medewerkers of studenten krijgen er de kans om kennis te maken met toekomstgerichte sectoren. Het evenement zet mee aan om na te denken over de arbeidsmarkt en de nieuwe soort jobs die gecreëerd worden vanuit de spitstechnologie. Je kan dat nog verder trekken naar de uitdagingen die migratie biedt. In dat opzicht biedt and& talloze aanknopingspunten.”

"Het evenement zet mee aan om na te denken over de arbeidsmarkt en de nieuwe soort jobs die gecreëerd worden vanuit de spitstechnologie"

Global community

Het and& summit & festival wil geen eenmalig gebeuren zijn, over twee jaar staat een nieuwe editie op stapel. Pieter Goiris: “Ik droom om vanuit het festival een global community op te bouwen waarin diverse groepen uit de samenleving zich thuisvoelen. We willen een stap verder gaan dan alleen het event, een forum creëren waar mensen nadenken over hun toekomst door kennis en inzicht. Met het and&-festival brengen wij alvast een dynamiek op gang.”

Wil jij ook graag dit nieuwe, bruisende stadsfestival bijwonen? Koop dan snel jouw ticket en geniet van de tijdelijke Bloovi-korting. Door gebruik te maken van de code ‘bloovilovesyou’ bespaar je als snelle beslisser 15% korting.