Payroller wil interimkantoren het vuur aan de schenen leggen. Deze gloednieuwe startup drukt de prijs en drijft de snelheid op met een digitaal platform waarop bedrijven hun gevonden medewerkers gemakkelijk zelf kunnen inschrijven. Payroller plaatst ze onder contract, en draagt alle risico’s. “Zo maken we flexibele interimarbeid ook toegankelijk voor startups en kmo’s die zich geen dure interimkantoren kunnen veroorloven”, benadrukken de oprichters. “Wij willen de Colruyt van de uitzendsector worden.”

Nicolas Moerman en Mathieu Vandenhende, de twee oprichters van Payroller, zijn niet aan hun proefstuk toe als ondernemer. Ze zijn ook de drijvende krachten achter Nestor, een uitzendbureau voor vijftigplussers. Daar zagen ze vanop de eerste rij hoe er tussen de interimkantoren en de sociale secretariaten nog een gat in de markt gaapt.

Zeker voor kmo’s en start-ups was er veel vraag naar een initiatief als Payroller. Wij zetten de werknemers op onze payroll, alle administratieve verplichtingen zijn voor ons: de berekening van de rsz en de belastingen, de arbeidsongevallenverzekering, de dimona-aangifte, de uitbetaling van het loon,… Maar nog veel belangrijker: wij dragen alle risico’s. Valt er een interimwerknemer ziek, dan is dat onze financiële zorg.”

"Kleinere, startende bedrijven hebben vaak het meest nood aan flexibele versterking, maar ze kunnen zich die dure interimkantoren niet altijd veroorloven"

“Payroller is eigenlijk een interimkantoor light”, legt Moerman uit. “Onder de motorkap zijn we een interimkantoor, maar wij doen geen rekrutering. Bedrijven brengen zelf werknemers aan, en wij zetten die – vandaar de naam van ons bedrijf – op onze payroll. Zo kunnen ze ook mensen die ze zélf vinden toch een flexibel interimcontract geven. Voor deeltijdse of tijdelijke opdrachten, bijvoorbeeld om een vaste werknemer te vervangen, is dat een interessante optie. En als het bedrijf tevreden is over de werknemer en de ruimte heeft, kan het die werknemer nog altijd probleemloos van ons overnemen en een vast contract geven.”

“Kleinere, startende bedrijven hebben vaak het meest nood aan flexibele versterking, maar ze kunnen zich die dure interimkantoren niet altijd veroorloven. Via het digitaal platform van Payroller kunnen ze zich die extra aanwerving die ze altijd maar uitstelden zo misschien wél permitteren. Dat laat hen toe om een versnelling hoger te schakelen, terwijl ze voordien noodgedwongen ter plaatse bleven trappelen.”

Het traditionele interimmodel omzeilen

Payroller wil de klassieke interimkantoren het vuur aan de schenen leggen, aldus Nicolas Moerman. “Rekrutering is de core business van interimkantoren. Daar verdienen ze hun geld mee. Zeker in tijden van schaarste, zoals die vandaag het geval is op de arbeidsmarkt. Ze gaan allemaal op zoek naar de witte raven – de automecaniciens, of andere knelpuntberoepen – en ze racen tegen elkaar om die zo snel mogelijk ergens geplaatst te krijgen. Voor elke werknemer die ze bij een bedrijf plaatsen, werken ze met een coëfficiënt. "We merkten dat veel bedrijven dat eigenlijk té duur vinden. Maar ze staan met hun rug tegen de muur. Als ze op korte termijn flexibele arbeid nodig hebben, moeten ze wel via interimkantoren passeren.”

"We merkten dat veel bedrijven interimkantoren eigenlijk té duur vinden. Maar ze staan met hun rug tegen de muur"

Wij geven die bedrijven de kans om dat traditionele model te omzeilen. Werkgevers kunnen mensen die ze zelf vinden ook zelf inschrijven, rechtstreeks op ons digitaal platform. Willen ze om 3 uur 's nachts nog iemand inschrijven om de volgende ochtend te beginnen werken, dan kan dat. Ze voegen iemand toe, maken een uurrooster, en het arbeidscontract wordt automatisch gemaild naar de nieuwe werknemer. Alles gebeurt digitaal, 24/7. Wij slaan de middle man over, die gaat er tussenuit. Zo kunnen we sneller en goedkoper werken dan eender welk interimkantoor. We willen de Colruyt van de uitzendsector worden."

Naast de snelheid en de prijs wil Payroller volgens Nicolas Moerman ook het verschil maken met transparantie. “Grote bedrijven die veel interimkrachten aanwerven, kunnen van hun interimkantoor ook een betere prijs afdwingen. De coëfficiënten zijn onderhandelbaar, à la tête du client. Bij ons betaalt een start-up die zijn eerste werknemer in dienst neemt evenveel als de grote multinational die er in één klap vijftig op onze payroll zet. What you see is what you get.

Weg met de middle man

Mocht daar verwarring over ontstaan: Payroller is géén sociaal secretariaat. “We gaan een paar stappen verder. Zoals we een interimkantoor light zijn, zijn we eigenlijk ook een sociaal secretariaat plus”, verduidelijkt Nicolas Moerman. “Een sociaal secretariaat handelt alle loonadministratie af – en in België is dat een gigantisch karwei – maar neemt zelf geen mensen in dienst. Wij wel. Dat is al een eerste belangrijk verschil.”

"Met Payroller willen we inspelen op die groeiende vraag naar flexibiliteit, van werkgevers én werknemers"

"Maar het grootste verschil is dat sociale secretariaten vooral graag werken met stabiele contracten, vaste contracten van onbepaalde duur die elke maand uitbetaald worden. Maar met studentenjobs, flexijobs, en allerlei andere meer flexibele arbeidscontracten die vandaag mogelijk zijn, moet je veel korter op de bal kunnen spelen. Met Payroller willen we inspelen op die groeiende vraag naar flexibiliteit, van werkgevers én werknemers."

Vliegende start

Payroller is begin september uit de startblokken geschoten. De agenda van oprichters Nicolas Moerman en Mathieu Vandenhende is volledig gevuld met bedrijfsbezoeken, en ook de trafiek op het platform zwelt aan.

Het duo merkt dat de uitzendsector Payroller met argusogen bekijkt. "Vergelijk het met de klassieke luchtvaartmaatschappijen die plots concurrentie kregen van nieuwe, goedkopere concurrenten. Dat is wat zoeken geweest, en het is niet zonder slag of stoot gegaan, maar uiteindelijk is er ook een model ontstaan waar de klassieke spelers en de nieuwe spelers naast elkaar bestaan. Daar zal de uitzendsector ook naartoe gaan, een monopolie voor één traditioneel model is nooit houdbaar."

Meer weten over hoe Payroller jouw bedrijf kan helpen met het inschrijven van personeel via uitzendcontracten? Neem dan snel een kijkje op hun website.