Op 8 oktober organiseert Cevora – de opleidingenorganisatie voor bedienden in het paritair comité 200 – de HR Digital Day: een virtueel congres over hoe je bijblijft in de race om talent. “Een race die er nu wel anders uitziet dan pre-corona”, aldus Nicolas Van Roye, brand en event marketeer bij Cevora. “Het gaat immers niet meer om winnen, maar om bijblijven. Als HR-expert moet je je expertise voortdurend bijspijkeren, zoals een atleet die dagelijks traint.

Het congres moest de kers op de taart worden van een echt feestjaar. “Cevora bestaat 30 jaar in 2020”, vertelt Van Roye. “Maar sinds de coronacrisis is niets nog hetzelfde. Ook ons congres niet: we gingen van een live event naar een volledig virtuele ervaring en herbekeken ook de inhoud door een coronabril. Het gaat immers niet meer om winnen, maar wel om bijblijven.

HR-professionals als olympische atleten

Van Roye: “Het HR-vak is de afgelopen 30 jaar enorm geëvolueerd. HR-professionals en leidinggevenden moeten van vele markten thuis zijn en steeds meer vaardigheden combineren. Ze werken ook in een erg concurrentiële omgeving. Daarom vergelijk ik hen graag met atleten.”

Nicolas Van Roye - brand en event marketeer bij Cevora

Je moet je expertise voortdurend bijspijkeren, zoals een atleet dagelijks traint. Tegelijk is HR ook echt teamwerk: een goede leidinggevende is als een coach voor een topsportteam. En net zoals high-tech loopschoenen en topsportpakken ervoor zorgen dat atleten nog beter presteren, kunnen ook HR-professionals bouwen op allerlei tools om efficiënter te werken.”

De Spelen mogen dan wel verplaatst zijn naar volgend jaar, de race om talent stopt niet

Met de HR Digital Day organiseert Cevora daarom een soort Olympische Spelen voor human resources. Dat idee ontstond duidelijk vorig jaar, toen de Spelen nog gepland stonden voor 2020. “Tja, dat die uitgesteld zouden worden, zag natuurlijk niemand aankomen”, aldus Van Roye. “Maar we gaan verder op hetzelfde elan. Want de Spelen mogen dan wel verplaatst zijn naar volgend jaar, de race om talent stopt niet.”

Kies zelf uit 5 disciplines

De HR Digital Day bestaat uit vijf disciplines die nodig zijn om bij te blijven, met daarbinnen telkens keynotes, interactieve workshops en rondetafels. Deelnemers stellen zelf hun parcours samen. “Dat is dan weer een voordeel van een virtueel event: iedereen kiest zelf wat hij of zij interessant vindt, binnen één discipline of over disciplines heen, en hoeft enkel dan in te bellen via zijn pc. Zo hoeven mensen geen hele dag te blokkeren. Al zijn de deelnemers natuurlijk zeer welkom om het volledige programma te volgen.”

De 5 disciplines:

1. Employer branding

Talenten aantrekken, aan boord houden én omtoveren tot echte ambassadeurs voor je organisatie: hoe doe je dat?

2. Learning & development

Levenslang leren wordt cruciaal in en een samenleving die razendsnel verandert. Zeker nu door de coronacrisis heel wat jobs verdwijnen of veranderen. Maar hoe stimuleer je nieuwsgierigheid in je organisatie?

3. Employee experience

Om teams maximaal te laten renderen, is de employee experience cruciaal: hoe beleven medewerkers hun job en hoe zien ze jouw organisatie, van hun sollicitatie tot wanneer ze je organisatie verlaten?

4. Leadership

Achter elk team staat een goede coach. Maar wat is de toekomst van leidinggeven? Hoe speel jij als leidinggevende een rol in het functioneren van je team? En hoe geef je leiding van op afstand, nu iedereen steeds vaker thuiswerkt?

5. Future-proof

Wie actief is in HR, moet future-proof denken. Omarm je technologische evoluties en digitale tools, dan win je tijd om je te focussen op waar HR echt om draait.

The art of coaching

Op het programma staan inspirerende HR-atleten als Saskia Van Uffelen (GFI Group) en Kristian Vandenhoudt (Atlas Copco), die concrete best practices uit het bedrijfsleven meebrengen. Trendwatcher Tom Palmaerts (Trendwolves) en professor Kathleen Vangronsvelt (Antwerp Management School) hebben het dan weer over de toekomst van HR – tijdens en na corona.

Shane McLeod - bondscoach van de Red Lions

Maar er staan ook échte atleten in de startblokken: Cedric Dumont, professioneel skydiver, basejumper en wingsuit flyer, heeft het over leiderschap en changemanagement. Shane McLeod, bondscoach van de Red Lions, de Belgische hockeyploeg bij de mannen, licht toe hoe hij atleten fysiek en mentaal motiveert en voorbereid op een wedstrijd – en wat HR daarvan kan leren.

HR-professionals en sportcoaches staan voor dezelfde uitdagingen, daarom kunnen ze veel van elkaar leren

“Hij zal een keynote geven over de kunst van het coachen”, verduidelijkt Van Roye. “Shane McLeod maakte van de Red Lions een echt topteam, dat het zelfs tot wereldkampioen schopte. Hij staat bekend als een meester-motivator, maar hoe hij zijn spelers precies op scherp zet voor een wedstrijd, is een goed bewaard geheim. Op de HR Digital Day licht hij een tipje van de sluier. McLeod pikt ook in op omgaan met veranderende en onzekere omstandigheden, zoals het uitstel van de Spelen.”

McLeod slaat zo perfect de brug tussen topsport en HR tot op het hoogste niveau. “Ik ben er zeker van dat HR-professionals veel aan zijn keynote zullen hebben. Hun werk en dat van sportcoaches lijkt meer op elkaar dan je zou denken. Ze staan voor dezelfde uitdagingen. Beiden smeden ze een hecht team van mensen die voor elkaar door het vuur gaan. Zowel HR-professionals als sportcoaches motiveren hun team, en prikkelen het om boven zichzelf uit te stijgen. Ze moeten ook bepaalde doelen en KPI’s halen. En net zoals McLeod duizenden supporters achter zijn ploeg moet scharen, hebben ook HR-professionals heel wat stakeholders om rekening mee te houden.”

Luisteren, inspireren, uitdagen

Het programma van de HR Digital Day bevat naast de keynotes ook heel wat workshops en rondetafels in kleinere groepen. “Mensen komen met uiteenlopende verwachtingen naar zo’n congres”, legt Van Roye uit. “De ene zoekt inspiratie en wil vooral luisteren naar ervaringsdeskundigen. De andere verwacht interactie en wil echt actief in gesprek gaan met concullega’s. Beide vinden hun gading op de HR Digital Day.”

“Het is de bedoeling dat de deelnemers na het congres meteen aan de slag kunnen met nieuwe inzichten en ideeën. Dat ze uitgedaagd worden om hun werk vanuit een andere invalshoek te benaderen. Als HR-professional kan je elke dag naar een congres als je wil – live of virtueel. We willen met onze HR Digital Day het vak op een verrassende manier belichten. Een manier waarop ze het zelf nog niet hebben bekeken.”

Benieuwd naar hoe experts en je concullega’s bijblijven in de race for talent? Schrijf je vandaag nog in voor de Cevora HR Digital Day.