Openstaan voor verandering is dé skill van en voor de toekomst, zowel voor bedrijven als voor individuen. TelSmart - ‘digitaal ontzorger’ voor Vlaamse kmo’s - heeft een missie die verder gaat dan digitalisering en flexibel werken: hoe creëer je een change mindset? CEO Rob Renders over de drie basics.

Of we het interview via Zoom kunnen doen? Rob Renders, CEO van TelSmart dringt aan als ik voorstel om via Google Meet, Facetime of Skype te spreken. En of ik dan ook mijn videofunctie wil aanzetten? Ik hou mijn hart al vast: vertragingen, echo’s, moeizame interactie… Er wacht me een aangename verrassing. Het wordt een gesprek in glasheldere kwaliteit, waarbij ik Renders enthousiast gesticulerende handen zonder hapering te zien krijg, we naadloos overschakelen naar elkaars desktop via split screen, en het lijkt alsof we recht tegenover elkaar zitten in het TelSmart hoofdkwartier in Torhout.

Vernieuwing als levenskwaliteit

Zo werkt verandering, hoor ik mezelf later tijdens het gesprek zeggen: dankzij een goede digitale tool kan ik kleine kinderen thuis tijdens de krokusvakantie combineren met het organiseren van een interview. Minder stress, meer tijd. “Het gaat dan ook over levenskwaliteit”, antwoordt Renders. Dankzij het geheel van oplossingen dat wij met TelSmart bieden, haal je mensen uit de files, laat je hen toe om én voor hun zieke kind te zorgen én geen belangrijke momenten te missen op kantoor. Je bedrijf draait beter, en mensen zijn er graag aan de slag, Als bedrijf moet je vandaag organiseren naar een efficiënte manier van flexwerken.

Change mindset

Toch zijn klanten en hun medewerkers vaak terughoudend om vernieuwing uit te proberen, aldus Renders. “Eenmaal ze voelen hoeveel gemakkelijker hun leven wordt, gaan ze overstag. Maar hoe overtuig je hen om die ene stap te zetten?” Het is een vraag die Renders niet loslaat. “Aanpassen en inspelen op nieuwe omstandigheden is essentieel om mee te kunnen met de toekomst”, zegt hij. “En toch hebben we het zo er zo moeilijk mee.” Renders heeft jarenlang gewerkt aan oplossingen, die hij dagelijks aan de praktijk toetst bij TelSmart. Dit zijn de drie elementen die hij als het meest efficiënt ervaart om een change mindset te creëren.

Onderneem actie

Renders omschrijft zichzelf als een practitioner. “Ik pas toe. Ik handel. Ik laat mezelf inspireren, en vertaal dat naar concrete acties. Dat gaat zowel over trends die ik in de markt zie gebeuren, zoals voice en AI waar we met TelSmart op inspelen, als over leiderschap en ondernemerschap.”

CEO Rob Renders

Veel mensen hebben dromen. Volgens Renders worstelen veel mensen met de broodnodige volgende stap: consistent actie ondernemen, met geloof, passie en enthousiasme, zonder je al te hard te laten leiden door de mening van anderen. “In 2004 kreeg ik van een toenmalige Nederlandse zakenrelatie het boek Think and Grow Rich van Napoleon Hill. Ik was begin de twintig, en vol ambitie”, zegt Renders. “Ik had nog nooit in mijn leven - en dat meen ik - een boek gelezen. Dit boek las ik in één dag uit. Napoleon Hill was de start voor mijn waanzinnige passie voor de menselijke geest.”

Dat doe ik tot op vandaag nog steeds: in actie omzetten, testen, en als het niet (meer) werkt: afvoeren en vervangen door iets beters. “Gaat niet” is geen optie voor mij

Think and Grow Rich dateert uit 1937, en is één van de meest succesvolle boeken voor persoonlijk succes en positief denken. “Ik ben alles beginnen toepassen”, zegt Renders. “En dat doe ik tot op vandaag nog steeds: in actie omzetten, testen, en als het niet (meer) werkt: afvoeren en vervangen door iets beters.” “Gaat niet” is geen optie voor mij.

Doorbreek gewoontes en creëer rituelen

Heb jij een vaste plaats aan de eettafel? Een vaste kant in bed? “Ons leven bestaat uit ontelbare gewoontes”, zegt Renders. “Daardoor merk je heel veel dingen niet meer op. Kleine veranderingen verruimen je blik, maken je ontvankelijker voor wat er rondom jou gebeurt. De grote evoluties merk je aan kleine dingen. Een stukje van een podcast in de auto die in je hoofd blijft spoken, een conversatie tussen twee jonge mensen aan het restauranttafeltje naast jou. Openstaan is leren. En leren is vernieuwing. Bij TelSmart is verrassing één van onze kernwaarden: collega’s stimuleren elkaar om af en toe iets onverwachts te doen en om klanten te prikkelen.”

“Tegelijk raad ik iedereen aan om vaste momenten in te bouwen om bewust na te denken over vernieuwing”, gaat Renders verder. “Mijn vast ritueel is om na het opstaan ‘s ochtends een glas water te drinken en de deur uit te stappen. Soms loop ik, soms wandel ik. In mijn hoofd overloop ik waar ik mee wil bezig zijn die dag, wat ik recent heb bijgeleerd en hoe ik dat kan toepassen. Tot slot focus ik bewust op kleine dingen waar ik dankbaar voor ben: dat ik kan stappen, de wind in mijn gezicht voelen waaien. Daarna heb ik alle energie die ik nodig heb om de dag bewust te leven in plaats van erdoor geleefd te worden.”

Kies voor een positieve impact

Je hebt in je leven de keuze om te focussen op positief of negatief. “Kies radicaal voor de positieve”, geeft Renders mee. “Dat betekent dat je niet enkel voor de centen gaat, en wel voor het grotere plaatje. Dat je niet enkel voor je carrière kiest, wel voor zorg en aandacht van en voor je geliefden.”

Kiezen voor het positieve betekent dat je niet enkel voor de centen gaat, en wel voor het grotere plaatje. Dat je niet enkel voor je carrière kiest, wel voor zorg en aandacht van en voor je geliefden

Hij heeft het zelf op de harde manier geleerd, geeft Renders toe. “Ik heb een paar keer met mijn hoofd tegen de muur moeten lopen voor ik het snapte, maar ook daaruit heb ik veel geleerd.”

Dat geven zonder iets terug te verwachten tot de beste resultaten leidt bijvoorbeeld, als je maar vasthoudt aan je eigen waarden en je eigen visie. “Mijn ouders zijn geen ondernemers. Rustig maar, jongen, zeiden ze, zou je dat wel doen? Te groots dromen was volgens hen gevaarlijk. Ik ben blij dat ik mijn eigen neus gevolgd ben, en dat ik gaandeweg een kompas heb gevonden. Altijd kiezen voor de meest positieve optie, verhoogt mijn levenskwaliteit enorm, flexwerken is voor ons een belangrijke stap in het kiezen voor positieve impact.

Solution Mind

Kleine aanpassingen in je eigen leven hebben een verrassend grote impact op de kwaliteit ervan, aldus Renders. “Het is alsof je je hersenen traint, het is een reflex die je niet meer afleert.” En dat is wat Renders met TelSmart op grotere schaal wil realiseren. “De tools waarmee we werken veranderen gaandeweg ook onze manier van werken. Eenvoudiger, efficiënter, met meer ruimte voor oplossingen en vernieuwende ideeën.”

Elk bedrijf is in staat om de stap naar meer flexibiliteit te zetten, al blijkt in de praktijk dat ondernemers daar vaak nog wat sturing in nodig hebben. In dit e-book vind je een aantal best practices, praktische tips en enkele bruikbare tools. Je kan het hier gratis downloaden.