Met een explainer video of uitlegvideo kan je heel gemakkelijk en efficiënt de aandacht van je doelgroep trekken. Daarom zie je dit soort geanimeerde video’s steeds vaker, onder meer op websites of op beursstanden. Maar welke ingrediënten heb je nodig voor een explainer video die werkt? Johan Januarius van Animatiestudio Uitleguil geeft negen handige tips.

“Een geanimeerde - getekende - uitlegvideo is de gemakkelijkste en meest effectieve manier om je doelgroep te vertellen wat je bedrijf precies doet en wat jouw product of dienst voor hen kan betekenen”, vertelt Johan Januarius. “De bedoeling van zo’n video is vooral om aandacht te trekken, een verhaal te vertellen en potentiële klanten zo snel mogelijk aan te zetten tot een bepaalde actie.”

Voor een maximaal effect, volg je volgens Januarius best volgende tips:

1. Maak je video vooral niet te lang

“Maak je video niet te kort, maar zeker ook niet te lang. Hoe langer een video duurt, hoe moeilijker het is om de aandacht van de kijker vast te houden. Maak hem dus net zo kort dat hij alle belangrijke informatie bevat. Afhankelijk van wat je wilt vertellen is één tot anderhalve minuut ideaal. Zorg ervoor dat je explainer video in ieder geval niet langer wordt dan twee minuten.”

2. Houd rekening met de kijker

Johan Januarius, oprichter van Animatiestudio Uitleguil

“Denk eraan dat je met je video je doelpubliek moet aanspreken. Spreek dus niet te veel over jezelf. Veel bedrijven maken deze fout: ze creëren mooie video’s maar ze spreken daarin alleen over zichzelf. Voor de kijkers is dat niet interessant – je moet vertrekken van hetgeen zij nodig hebben.”

3. Gebruik informele taal

“We kopen van mensen die we vertrouwen en die ons het gevoel geven dat ze onze problemen daadwerkelijk kunnen oplossen. Zo’n gevoel van vertrouwen kan je scheppen door informele taal te gebruiken. Hoe je dat doet? Beeld je in dat je je product of dienst gaat voorstellen aan een vriend – je spreekt dan op een duidelijke, directe en vlotte manier. Formeel taalgebruik is te afstandelijk en kan zelfs pretentieus overkomen. Dat moet je zeker vermijden, de bedoeling van een explainer video is namelijk om contact te maken met de kijker.”

4. Probeer niet om iederéén aan te spreken

“Aangezien de video best zo kort mogelijk blijft, stel je best slechts één product of dienst of één onderwerp voor, aan één bepaalde doelgroep. Als je te veel wilt vertellen omdat je meerdere doelgroepen probeert aan te spreken, wordt je video niet alleen te lang maar kan je ook veel moeilijker de aandacht trekken. De kijker haakt dan snel af. Wil je als organisatie een verscheiden doelpubliek bereiken, dan maak je beter meerdere video’s. ”

5. Vermeld herkenbare problemen

“Probeer om jezelf te profileren als een expert als het gaat om problemen waarmee je publiek te maken heeft. Praat over die moeilijkheden en de impact ervan op hun persoonlijke of professionele leven. Die herkenbaarheid is meteen een perfecte manier om hun aandacht te krijgen. Als iemand bijvoorbeeld over een situatie spreekt die de kijker zelf heeft meegemaakt, dan klinkt dat meteen interessant en is hij of zij geneigd naar je video te blijven kijken tot het einde.”

6. Huur een professional in voor de voice-over

“Onderschat nooit het belang van de voice-over - de stem die je tijdens de animatievideo hoort. De voice-over kan je explainer video maken of kraken. Huur daarom een professional in. Deze hebben niet alleen een goede stem en uitspraak, maar weten ook goed hoe je met de juiste intonatie een boodschap overbrengt en overtuigender overkomt.”

7. Schrijf zelf (mee) het script

“ Je kan ervoor kiezen om je animatievideo door een extern bedrijf te laten maken, maar blijf nauw betrokken bij het schrijven van het script. Niemand kent jouw bedrijf en je activiteiten nu eenmaal beter dan jijzelf. Natuurlijk kan je aan je videopartner altijd hulp vragen of het samen doen.”

Onderstaande structuur kan de basis vormen voor een script van gemiddelde duur:

  • Start met de aandacht van jouw publiek te trekken, bijvoorbeeld door het aanhalen van een herkenbare situatie
  • Benoem hun probleem, frustratie of obstakels
  • Introduceer je bedrijf als de leverancier van de gemakkelijkste oplossing
  • Bewijs dan de eenvoud van je oplossing met een uitleg in drie stappen
  • Noem vervolgens de voordelen voor de klant als ze met jou in zee gaan, niet de functionaliteiten van het product
  • Beklemtoon je geloofwaardigheid, bijvoorbeeld met klantenreferenties of statistieken
  • Roep ten slotte op tot actie, zoals contact opnemen of meer lezen. Maak dit niet te moeilijk en houd het bij één ‘call-to-action..”

8. De animatie moet het script ondersteunen

“Het script is het belangrijkste onderdeel van je explainer video. Het visuele – dus de animatie zelf - komt op de tweede plaats, maar speelt natuurlijk ook een belangrijke rol. De kracht van een explainer video zit namelijk in de combinatie van de audio met de visuele informatie. Als die twee elkaar ondersteunen, zal de kijker je boodschap beter onthouden. Daarom is het belangrijk dat de animatie dezelfde informatie overbrengt als wat de voice-over tegelijk vertelt.”

9. Ga zelf aan de slag of besteed de animatie uit

“Het visuele mag de kijker niet afleiden van je boodschap. Bedenk welke beelden je publiek het meest aanspreken. Als dat mogelijk is in je branche kan je humor inzetten om de aandacht te trekken. Vraag je af hoe je de problemen van je klanten kan illustreren en hoe je je eigen geloofwaardigheid overbrengt. Daarvoor kan je eventueel werken met logo’s van klanten.

“Je kan zeker zelf aan de slag gaan en een animatie maken met online tools. Ook royalty-vrije muziek is online te vinden. Er kruipt wel heel veel tijd in het maken van een goede explainer video. Daarom is het vaak interessanter om een professioneel animatiebedrijf in te schakelen. Dat hoeft ook niet duur te zijn.”

Wil je ook een video die je boodschap snel en duidelijk overbrengt? Neem dan snel een kijkje op de website van Animatiestudio Uitleguil. Zij kunnen een overtuigende explainer video creeëren vanaf 597 euro.