Zware en repetitieve - lees: saaie - taken zijn een ideale klus voor cobots. Ze gaan onvermoeibaar door en je kan ze telkens op een andere manier inzetten. Heb je het als ondernemer moeilijk om medewerkers te vinden of gemotiveerd te houden voor bepaalde routinetaken? Een cobot kan de ideale oplossing zijn. Flanders Make zet bedrijven graag op weg naar de ideale cobot voor hun situatie.

Ingebouwde beveiliging

De ‘co’ in cobot staat voor ‘collaborative’: cobots werken namelijk samen met mensen”, vertelt Patricia Leconte. Als Senior Application Engineer begeleidt ze bij Flanders Make verschillende projecten rond robotica. “Het verschil met een robot zit onder meer in het doorgaans tragere tempo en de ingebouwde beveiliging van de cobot. Een robot is heel krachtig en daardoor ook veel gevaarlijker, vandaar dat je er meestal een veiligheidskooi moet rond zetten om ongelukken te vermijden. Bij een cobot is dat niet zo. Door een ingebouwde sensor vertraagt die wanneer je in de buurt komt, zodat je de arm zelfs kan vast pakken.

De ‘co’ in cobot staat voor ‘collaborative’ : cobots werken namelijk samen met mensen

Een collega die altijd paraat staat

Op die manier wordt de cobot dus echt een niet-menselijke collega van je medewerkers. Een collega die altijd paraat staat bovendien, en die zonder zeuren de moeilijkste klussen op zich neemt. De cobot kan ook dienen als een soort ‘derde hand’ voor de operator, om zware stukken te hanteren. “De cobotarm tilt dan elk stuk op en kan bijvoorbeeld telkens een kwartslag draaien, zodat de operator comfortabel aan het stuk kan werken”, zegt Leconte. “Zoiets is een zegen voor de ergonomie. Alle repetitieve bewegingen die lichamelijk erg belastend zijn, kan je laten uitvoeren door de cobot.”

Jobs niet ingepikt

Het doembeeld dat robots jobs zouden inpikken is dan ook onjuist, hoewel medewerkers daar in eerste instantie soms voor vrezen. “Maar van die schrik zijn ze direct verlost wanneer ze een cobot aan het werk zien en ontdekken dat er vooral voordelen voor hen aan vast zitten. Een cobot is dan ook vooral een hulp voor de operator, die zich zelf kan toeleggen op de betere uitvoering van andere taken”, verklaart Patricia Leconte.

Mensen aan boord houden

“Meer nog: aangezien een cobot het welzijn van de medewerkers vergroot, is het voor bedrijven met cobots gemakkelijker om operatoren te vinden én aan boord te houden”, aldus Leconte. “Het is tegenwoordig namelijk erg moeilijk om mensen te vinden die zware, repetitieve taken willen uitvoeren op lange termijn. Als we willen vermijden dat productiebedrijven om die reden uit Vlaanderen naar Azië verhuizen, kunnen cobots een prima oplossing zijn.”

Gemakkelijk te programmeren

Cobots zijn duidelijk veel meer dan de zwakkere broertjes van robots - ze hebben hun eigen sterke kanten. Een van die grote troeven is het feit dat ze veel gemakkelijker te programmeren zijn dan robots. “Iedereen kan na een korte opleiding de programmatie van de cobot aanpassen via een eenvoudig ‘drag-and-drop’-interface”, legt Patricia Leconte uit.

Het is voor bedrijven met cobots gemakkelijker om operatoren te vinden én aan boord te houden

“Daarvoor hoef je helemaal geen achtergrond in industriële automatisering te hebben. Doordat je de taken van cobots zo eenvoudig kan veranderen, zijn ze veel flexibeler in te zetten in de onderneming. Je kan ze bijvoorbeeld op verschillende plaatsen gebruiken en je kan gemakkelijker variëren in de productie. Dat maakt de investering zeer interessant.”

Van productielijn tot kwaliteitscontrole

Als je een cobot na verloop van tijd wil gebruiken voor een andere taak in je bedrijf, hoef je dus niet telkens een externe specialist in te schakelen om de besturing aan te passen. Cobots zijn daarnaast ook gemakkelijker te verplaatsen aangezien ze niet in een veiligheidskooi zitten. De cobot is dus ideaal voor het uitvoeren van eenvoudige taken die vaak veranderen.

“Een veranderende parameter kan de grootte van je product zijn”, zegt Patricia Leconte. “Ook voor het stelselmatig vastpakken en weer loslaten van onderdelen of afgewerkte producten is een cobot zeer geschikt. Voor productielijnen bijvoorbeeld, of voor het palletiseren van producten die maximaal 10 tot 15 kilo wegen. Met behulp van een ingebouwde camera kan de cobot zelfs de kwaliteitscontrole uitvoeren.”

Geschikt voor elke sector

In principe zijn cobots nuttig voor elke sector. Bij Flanders Make zien ze het aantal toepassingen snel toenemen, met name in productiebedrijven maar ook onder meer in de farmaceutische sector. Zelfs kleinere bedrijven waar voldoende technische vaardigheden aanwezig zijn, kunnen zeker voordelen halen uit een cobot. En in maatwerkbedrijven ondersteunen cobots de medewerkers in combinatie met geprojecteerde werkinstructies.”

Credits to facebook.com/AikiPhotos/
© AikiPhotos

Mobiel onderzoekslab voor Industrie 4.0

“Bij Flanders Make helpen we bedrijven bij het vinden van de beste manier om een cobot voor hen in te zetten”, zegt Leconte. “Het is voor ondernemingen zelf vaak moeilijk om dat in te schatten. Daarom gaan we met ons ‘Make Lab’ naar bedrijven zodat ze al een idee krijgen van de mogelijkheden. Dat Make Lab is een soort proeftuin, een mobiel onderzoekslab dat vol staat met toptechnologie. We geven er demonstraties van allerlei ‘Industrie 4.0’-technologieën en opleidingen voor operatoren.”

Om alles nog concreter te maken, voert Flanders Make ook haalbaarheidsstudies uit

Om alles nog concreter te maken, voert Flanders Make ook haalbaarheidsstudies uit. Wil je een bepaalde technologie of methodiek testen maar je hebt daarvoor zelf niet de nodige infrastructuur of expertise? Samen met Flanders Make bepaal je de beste oplossing en kan je die ook testen in realistische omstandigheden.

Als de nieuwe cobot uiteindelijk echt aan het werk gaat bij een onderneming, is de kous nog niet af. Hoe gebruiksvriendelijk cobots ook zijn, soms heb je toch de hulp nodig van een externe integrator om tot een industrieel robuuste implementatie te komen. Patricia Leconte: “Die diensten biedt Flanders Make zelf niet aan, maar we kunnen bedrijven wel de weg wijzen in ons netwerk van technologiepartners.”

Begeleiding bij subsidiezoektocht

De weg tonen en bedrijven begeleiden op hun evolutie naar Industrie 4.0, dat is precies wat Flanders Make doet. “Naast de diensten van ons Make Lab organiseren we heel veel webinars, masterclasses en infosessies”, vult Patricia Leconte aan. “Zo komen er vanzelf heel wat vragen over nieuwe toepassingen. We helpen de bedrijven daarna ook bij het vinden van overheidssteun.”

Credits to facebook.com/AikiPhotos/
© AikiPhotos

Het budget van een cobot-project is altijd anders, omdat ook de toepassing voor elke onderneming verschillend is. Net daarom is het goed dat een organisatie als Flanders Make kan helpen bij het uitwerken van een oplossing op maat. “We overleggen altijd eerst heel uitgebreid om het traject te definiëren”, zegt Leconte. “Daarbij moeten we vooral goed luisteren naar de noden en verwachtingen. Zo komen we ten slotte tot de ideale cobot in functie van elke werkomgeving.”


Wil jij ook weten hoe je het werk verlicht met een cobot? Ontdek het in het Make Lab van Flanders Make!