Myriam Winnepenninckx, manager meetings en incentives Belux van het Switzerland Convention & Incentive Bureau

In het voorjaar trokken we naar Zwitserland om te bewijzen hoe vooruitstrevend de IT-sector er wel is. We speurden toen vooral naar voorbeelden in Zürich, Basel en Luzern. In dit artikel trekken we naar hoofdstad Bern om van daaruit door te reizen richting Genève en het gelijknamige meer, met ook steden als Lausanne en Montreux – de regio Vaud voor de kenners.

Bern: waar heel veel kennis ontkiemt

“In de hoofdstad Bern is het Instituut voor Computerwetenschappen een echte drijvende kracht voor de IT-sector”, opent Myriam Winnepenninckx, manager meetings en incentives Belux van het Switzerland Convention & Incentive Bureau, een instantie met vestiging in Brussel die gratis advies verstrekt over de mogelijkheden voor meetings, events en congressen in Zwitserland. “Die faculteit is gespecialiseerd in IT gerelateerd aan wel zeven vakgebieden, tot neurowetenschappen en cryptologie toe”, weet ze. “De crème de la créme van de IT-sector is er verenigd in een organisatie die onder de naam Digital Impact Network zoveel mogelijk interactie tussen plaatselijke, maar ook buitenlandse bedrijven wil aanzwengelen. Interessant in de hoofdstad zijn ook de jaarlijkse Start Up Days, een ideale gelegenheid om kennis te maken met jonge innovatieve bedrijven aldaar. Bedrijven die daar interesse in hebben, kunnen altijd bij mij aankloppen om de eerste contacten te leggen.”

“Een leuke manier om vlug de stad te verkennen, is bijvoorbeeld een tour met e-bikes”, raadt Myriam Winnepenninckx aan. “Wie hongerig wordt van zo een tocht: sluit de dag af met een sessie chillfood op een open vuur, of trek naar een locatie in de natuur met een Out of the Box-picknickset. Wist je overigens dat Albert Einstein zeven jaar in Bern woonde en dat je er vandaag zijn huis kunt bezoeken? IT-bollebozen willen daar zeker wat inspiratie opdoen.”

Het Einstein Museum (Bern) - Copyright Historisches Museum Bern

Genève: CERN en de deeltjesversneller doen de harten vlugger slaan

Als we doorreizen, iets zuidelijker in Zwitserland, komen we aan het Meer van Genève terecht. “Een technologische trekpleister die wereldwijd tot de verbeelding spreekt, is daar uiteraard het CERN met de bekende deeltjesversneller. Die kun je nu al bezoeken, maar nog interessanter wordt het in 2023, als je het kunt combineren met een bezoek aan de Science Gateway, een nieuwe uitbreiding van de Globe of Science and Innovation. Liefhebbers van alles wat met STEM (science, technology, engineering, mathematics) te maken heeft, maar evengoed leken, zullen er op een interactieve manier kunnen kennismaken met alle ontwikkelingen in die vakgebieden. Het wordt een soort mekka waar techbedrijven toch een keer met hun team heen moeten trekken. Je kunt er een gegidste tour plannen en vooraf of achteraf een receptie in de Globe organiseren.”

De Science Gateway, een nieuwe uitbreiding van de Globe of Science and Innovation wordt een soort mekka waar techbedrijven toch een keer met hun team heen moeten trekken

“Genève is ook de hoofdzetel van de International Telecommunication Union”, gaat Myriam Winnepenninckx verder. “Hun gebouwen liggen net naast het plein van de Verenigde Naties, en hun vergaderzalen beantwoorden dan ook aan de hoogste standaarden. Je kunt er dus internationale events van het allerhoogste niveau organiseren.” Ook interessant in Genève is het jaarlijkse congres rond artificiële intelligentie en blockchaintechnolgie. “Zo zijn er tal van initiatieven en jonge start-ups die voor het bank- en financiewezen werken rond cryptotechnologie en cybersecurity. Wie daar interesse in heeft, breng ik graag in contact”, stipt Myriam Winnepenninckx verder nog aan.

Vertrouw in Zwitserland

Als we verder trekken naar Lausanne en Montreux, bevinden we ons in de regio Vaud, waar innovatie sterk aangewakkerd wordt. “Dat is het epicentrum van alles wat met de net genoemde cyberveiligheid te maken heeft. De regio wordt in IT-kringen de Trust Valley genoemd”, geeft Myriam Winnepenninckx mee. “Het aantal jonge wolven is er haast niet te tellen”, gaat ze verder. “Mind Maze is een perfect voorbeeld van wat we een 'unicorn' noemen, een startend bedrijf met een beurswaarde van meer dan 1 miljard dollar. Het bedrijf ontwikkelt therapeutische virtual reality-toepassingen die patiënten helpen om na een hartstilstand opnieuw controle over hun lichaamsbewegingen te krijgen.”

De Vaud regio wordt in IT-kringen de Trust Valley genoemd. Het aantal jonge wolven is er haast niet te tellen

Kun je hier uiteraard niet links laten liggen: vertier op of rond het meer van Genève. “Ga zeker eens het water op met de boot voor een gourmet-of fonduecruise”, adviseert Myriam Winnepenninckx. “Wie meer op actie op het water gesteld is, raad ik dan weer een wildwaterrafting aan op de Arve. Daarmee haal je je IT-team echt eens weg van achter hun bureau.”

Rafting in Genève

Bezong Freddie Mercury de technologische magie van de regio Vaud?

De diversiteit aan techbedrijven rond Lausanne is indrukwekkend. “Met het Swiss Data Science Center en EcoCloud is de Technische Universiteit van Lausanne (EPFL) een toonaangevende kracht in de datawetenschappen, met aandacht voor duurzaamheid. En zo vuurt die faculteit wel meer spin-offbedrijven aan”, vertelt Myriam Winnepenninckx. Het waaiert echt alle kanten op, tot bijvoorbeeld land- en tuinbouwtoepassingen door de CombaGroup, dat kostenefficiëntie en milieuvriendelijke oplossingen ontwikkelt voor het telen van sla van hoge kwaliteit met een langere houdbaarheid. CombaGroup combineert spitsvondige oplossingen in logistiek, agronomie, klimaatbeheersing en automatisering om tot 70 keer meer productiviteitswinst te behalen in de slateelt. “Tegelijk tref je hier bedrijven aan die, eveneens vertrekkend vanuit digitale technologie, toepassingen op de markt brengen die feilloos namaakproducten detecteren, zoals AlpVision of ScanTrust.”

“In Lausanne werd in 2019 overigens een uiterst succesvolle bijeenkomst georganiseerd voor wetenschapsjournalisten wereldwijd, die verbaasd waren over het potentieel van de regio. We zijn ervan overtuigd dat we Belgische bedrijven evenzeer kunnen verbluffen met de vele inspirerende ontwikkelingen bij alle start-ups in de regio. Ik match met graagte de mogelijke vakgebieden”, nodigt Myriam Winnepenninckx uit.

'It's a kind of magic', zong Freddie Mercury van Queen ooit, en dat is zeker van toepassing op de vele daar welig tierende ontwikkelingen op hoogtechnologisch vlak. “In Montreux, aan de rand van het Meer van Genève, kun je overigens het standbeeld van de alom geliefde besnorde zanger bezichtigen”, tipt Myriam Winnepenninckx. “Een populaire stop voor bedrijfsgroepen, want over de generaties heen: iedereen kent hem wel en sinds de recente film is Freddie Mercury geliefder dan ooit. Een mooie plaats om een werkbezoek af te sluiten”.

Standbeeld Freddie Mercury (Montreux) - Copyright Swiss Travel System AG Maude Rion

Overnachten in een charmant of übercool hotel, dat is uiteraard ook deel van de fun. “We tippen je in eender welke stad of regio graag het drie-, vier- of vijfsterrenhotel dat het best bij je groep past: in een klassiek, modern of industrieel kader, in de stad of in de natuur”, geeft Myriam Winnepenninckx finaal nog mee.