Amandine De Paepe, founder van Insentials (©Jana Germanus)

Zorgen dat je voldoende cashflow hebt, dat je bedrijf blijft groeien en je medewerkers tevreden zijn: de stress van een eigen zaak runnen, sluipt op een bepaald moment ongetwijfeld in je lijf. Als je ook nog een gezin hebt dat jouw aandacht nodig heeft, dan schiet er niet veel tijd meer over om even op adem te komen. Veel ondernemers wachten tot de burn-out aan de deur staat eer ze aan hun gezondheid denken, maar wetenschapster Amandine De Paepe pleit ervoor om preventief te werk te gaan. Met haar bedrijf Insentials ontwikkelt ze gepersonaliseerde essentiële vitamines voor vrouwen met een druk bestaan, want “95% van de vrouwen heeft vitaminetekorten, maar de juiste vitamines innemen kan ervoor zorgen dat je sterker staat in het leven”, klinkt het

Amandine De Paepe heeft haar strepen al verdiend in de farma-industrie. Maar vorig jaar heeft ze een ommezwaai gemaakt en is ze haar eigen onderneming gestart waarmee ze vitamines creëert op maat van vrouwen. “Het was al een tijdje tot mij aan het doordringen dat ik niet helemaal meer achter de werking van de farma-industrie stond. Daar worden namelijk pillen ontwikkeld die voorgeschreven worden wanneer je de kwaal al hebt”, aldus De Paepe. “Heb je een burn-out? Hier is deze medicatie. Heb je een depressie? Neem dan dit. Dat is heel reactief. Pas op, dat moet er ook zijn hé. Maar waarom werken we als maatschappij niet wat harder om deze zaken beter te voorkomen?

(©Buro Bonito)

Gezonde voeding alleen is niet genoeg

We moeten meer preventief te werk gaan als het aankomt op onze gezondheid, vindt De Paepe. Zeker bij ondernemers - en dan vooral de vrouwen in die groep - is dat belangrijk. “Als ondernemer ben je al snel met 1001 dingen bezig, behalve met je gezondheid. Ik begrijp dat. Je hebt veel werk in je zaak, en bij de vrouwen komt daar - laten we eerlijk zijn - nog meer dan bij de mannen de zorg van het gezin bovenop”, klinkt het. “Maar ongezond leven en wachten tot de stress je volledig overneemt, maakt het alleen maar moeilijker voor je lichaam om te herstellen.”

Als ondernemer ben je al snel met 1001 dingen bezig, behalve met je gezondheid. Maar ongezond leven en wachten tot de stress je volledig overneemt, maakt het alleen maar moeilijker voor je lichaam om te herstellen

Als je daarentegen gezond eet én op tijd en stond de juiste vitamines inneemt, sta je al een heel pak sterker en heeft die stress minder kans om zich meester te maken van jouw lijf. “Alles begint met gezonde voeding, dat is echt wel de basis. Net omdat dat zo belangrijk is, geef ik met Insentials ook voedingsadvies aan businessvrouwen”, zegt de biomedicus. “Maar, ook belangrijk om te weten, is dat gezonde voeding alleen niet voldoende is. De manier waarop onze voeding tegenwoordig wordt geteeld of gekweekt, gerijpt en verwerkt, maakt dat ze minder gezond is dan vroeger. Onze gronden zijn vaak bewerkt met pesticiden, ons vlees bevat hormonen en ons fruit rijpt voornamelijk in de vrachtwagen op weg naar hun eindbestemming. Je kan onmogelijk nog voldoende vitaminen uit voeding halen.

Verkeerd gebruik van vitaminen

Insentials gaat op zoek naar de oorzaak van een symptoom, door op basis van een gerichte online vragenlijst een gepersonaliseerd vitamineplan voor te stellen. “Als je altijd wakker wordt in het midden van de nacht, wijst dit vaak op een leverbelasting en heb je dus geen slaapsupplement nodig. Bovendien is elke vrouw uniek, met een eigen levenscyclus en verhaal. De soort vitaminen en de dosering die de ene vrouw nodig heeft verschillen sterk van wat een andere vrouw nodig heeft. Door onze holistische benadering en persoonlijke aanpak willen we van elke vrouw een ‘superwoman’ maken”, legt De Paepe uit.

Precies daarom moet je zo opletten met zomaar om het even welke supplementen te gebruiken, waarschuwt de wetenschapster nog. “Ik ben heel blij als mensen beseffen dat het goed is om extra vitaminen binnen te nemen via supplementen, maar vaak zie ik een verkeerd gebruik ervan. Ze nemen te weinig, te veel of de verkeerde. En dat kan ook gevaarlijk zijn. Te veel van bepaalde types vitaminen kunnen bijvoorbeeld je lever schaden.”

Door onze holistische benadering en persoonlijke aanpak willen we van elke vrouw een ‘superwoman’ maken

Je kan dus maar beter de juiste soort en de juiste dosis innemen. Iets waar Insentials intussen al een jaar vrouwen mee helpt. Waarom Amandine De Paepe enkel vitamines voor vrouwen ontwikkelt? Omdat die nu eenmaal een intensievere levenscyclus hebben dan mannen en daardoor meer aan hen aangepaste vitaminesupplementen nodig hebben, klinkt het duidelijk.

“Vrouwen menstrueren, worden zwanger, komen in de menopauze terecht, en onze hormonenbalans verandert mee met al die situaties. Dat vraagt veel van een lichaam”, zegt De Paepe. “Geen wonder dus dat vrouwen al snel met vitaminetekorten zitten. Als je je dan ook nog eens bedenkt dat een vrouw bovenop haar werk vaak nog het grootste deel van de was en de plas, en de opvoeding van de kinderen op zich neemt, weet je dat dat het lichaam sowieso stress bezorgt.”

Stress blokkeert de werking van verschillende vitaminen. Een gebrek aan vitaminen veroorzaakt dan weer vermoeidheid, slechte concentratie of gewichtstoename. “Mensen hebben het vaak zelf niet door dat dat komt door een vitaminetekort. Ik krijg dikwijls vrouwen over de vloer die vinden dat ze vage klachten hebben, maar waarbij het voor mij heel duidelijk is wat er scheelt”, zegt De Paepe. “En met één pilletje per dag kan je die vervelende klachten al voorkomen. Zeg nu zelf, da’s toch niet veel moeite voor een goede gezondheid?

(©Buro Bonito)

Niet zomaar verkopen, verkopen, verkopen

Vitaminen persoonlijk afstemmen op de vrouw: weinig bedrijven in de wereld doen het al, maar als je het aan Amandine De Paepe vraagt is dit wel de toekomst. “We moeten echt af van die zware pillen met ernstige bijwerkingen om symptomen op te lossen en meer naar een wereld waarin mensen beseffen dat preventief aan je gezondheid werken gewoonweg beter is”, klinkt het bij de onderneemster.

Uiteraard voegt ze zelf daad bij het woord en leeft De Paepe gezond met de juiste voeding en vitaminesupplementen - want ze heeft ook een druk bestaan als onderneemster. “Ik ben nu zelf een jaar aan het ondernemen en weet nu ook hoe megastress het is. Als wetenschapper word ik dagelijks geconfronteerd met disciplines die ik minder goed beheers zoals social media en digitale marketing. Ik blijf mezelf bijscholen, gebruik mijn gezond verstand, zorg voor een sterk team achter de schermen en probeer de energie en de drive die ik heb door te duwen tot we het resultaat bekomen dat ik voor ogen heb. Geloof me, hier kruipen talloze uren en véél mails in... met een lach én een traan”, lacht ze.

Ik blijf mezelf bijscholen, zorg voor een sterk team en probeer de energie en de drive die ik heb door te duwen tot we het resultaat bekomen dat ik voor ogen heb

Maar spijt heeft De Paepe helemaal niet. “Ik wil met Insentials niet gewoon verkopen, verkopen, verkopen. Ik wil vooral een verandering teweegbrengen bij mensen, ik wil mijn boodschap duidelijk maken”, zegt ze. Uit eigen onderzoek van Insentials blijkt dat 46% van de vrouwen vitaminen pas zou innemen bij beginnende klachten en 34% bij langdurige klachten.

Als ze die cijfers naar beneden kan halen, dan is ze een tevreden onderneemster, zegt ze zelf. “Wil ik dan niet de grootste worden in mijn sector? Goh ja, daar droom ik weleens van. Maar liever nog wil ik dat mensen bij Insentials denken aan een eerlijke aanpak, correct wetenschappelijk advies, en een gezonder leven. Dat is het belangrijkste voor mij.”