Stijn Vandeputte en Pascal Pinket

Wat in 2002 begon als een klein IT-bedrijfje opgericht door Kortrijkenaar Stijn Vandeputte, is op twintig jaar tijd uitgegroeid tot een sterke organisatie met kantoren in binnen- en buitenland, meer dan 250 medewerkers en zo’n 6.500 klanten. Stilzitten? Dat doen ze bij Trustteam duidelijk niet, want de IT-speler heeft de voorbije acht jaar telkens twee bedrijven per jaar overgenomen. Doel van dat overnamepad? “Een one-stop-shop worden voor alles wat met IT te maken heeft”, klinkt het bij Pascal Pinket, CCO van Trustteam.

Eind vorig jaar was het de beurt aan het Antwerpse Aspex om overgenomen te worden door Trustteam. Met z’n specialisatie in public cloud was het IT-bedrijf dan ook een interessante toevoeging voor de West-Vlaamse speler. “Aspex heeft een enorme bron aan kennis op vlak van Microsoft Azure, een openbare cloud”, vertelt Pascal Pinket. “Die specialisatie is een mooie toegevoegde waarde voor Trustteam, want dat hadden we nog niet uitgebreid in ons portfolio zitten.”

Maar ook de locatie van Aspex bleek mooi meegenomen: “Ze zijn gevestigd in Antwerpen. Daar zal de overname ook niets aan veranderen, want dat is net een ideale plek. Voor Trustteam was dat nog onontgonnen terrein, dus bij deze zijn we in de stad Antwerpen nu ook aanwezig”, aldus Pinket. “Maar de grootte van Aspex, hun type klanten en de mindset van de medewerkers hebben evengoed een belangrijke rol gespeeld in onze beslissing om het bedrijf over te nemen. Het is een jonge, dynamische ploeg die enorm openstaat voor nieuwe technologieën. Het volledige plaatje paste eigenlijk heel goed in onze visie. Dat maakt deze overname net zo leuk.”

Het is een jonge, dynamische ploeg die enorm openstaat voor nieuwe technologieën. Het volledige plaatje paste eigenlijk heel goed in onze visie.

Expertise in huis halen

Het is duidelijk dat Trustteam met de acquisitie van Aspex extra expertise in huis heeft gehaald. Dat is meteen ook de hoofdreden van de meeste overnames die de IT-speler de afgelopen jaren heeft gedaan. “De eerste vraag die we ons altijd stellen is of een bedrijf een passend stukje is in onze puzzel”, aldus de CCO. Hij geeft het voorbeeld van Voipplay dat in 2015 door Trustteam werd overgenomen en specifieke kennis had over VoIP, oftewel bellen via het internet. “Met de technologie van Voipplay kunnen we onze klanten een telefooncentrale in de cloud aanbieden. Expertise die we tot zeven jaar geleden niet zelf hadden, maar intussen wel een van onze belangrijkste puzzelstukken is geworden.”

Het hoeft trouwens niet altijd om het kenniscentrum van een bedrijf te gaan, want soms is een specifiek product van een bedrijf al interessant genoeg voor Trustteam om een overname te overwegen. In 2018 heeft het IT-bedrijf bijvoorbeeld Electro-Line overgenomen, een IT-leverancier uit Deinze. “Dankzij deze overname kunnen we klanten niet alleen meer op vlak van software helpen, maar kunnen we ook hardware aanbieden.”

20220215 - Kortrijk - West-Vlaanderen: Illustratie - Trustteam - Ondernemers 04© Foto Kurt bvba0475 / 75 39 89051 / 72 67 39info@fotokurt.bewww.fotokurt.be
Photographer: Kurt Desplenter

Ervaring met overnames

En zo voorziet Trustteam het volledige IT-plaatje voor bedrijven. Een one-stop-shop, dus. Een ambitie die geleidelijk aan is gegroeid, weet Pascal Pinket. “De groei van Trussteam verliep in de eerste jaren na de opstart heel organisch. Maar organische groei heeft ook zijn limieten. De groei zal nooit erg groot zijn of snel gaan”, aldus de CCO. “Het was de ambitie van onze CEO Stijn Vandeputte om klanten zo goed en zo breed mogelijk te bedienen. Acquisities zijn nu eenmaal de beste manier om alle nodige kennis zo snel mogelijk te vergaren.”

Na acht jaar van meerdere acquisities per jaar, weet Trustteam overigens erg goed hoe ze zoiets moeten aanpakken. Pascal Pinket begrijpt maar al te goed dat een overname voor medewerkers en klanten best raar kan overkomen. “Ineens hebben die mensen een andere werkgever of een nieuwe IT-partner. Uiteraard begrijp ik dat dat soms even slikken is. We hebben intussen een aanpak gevonden die iedereen geruststelt.”

Ik vind het normaal dat we overgenomen klanten uitleggen op welke manieren ze nu beter bediend zullen worden en wat ze kunnen verwachten van ons. Het is een verhaal dat we graag doen

Communicatie is hierbij de sleutel, meent Pinket. De nieuwe werknemers worden uitgebreid geïnformeerd, net als klanten. “De meeste klanten aanvaarden zonder problemen dat er een nieuwe partner in het spel is, anderen hebben graag dat we ons verhaal eens komen doen. We moeten ons eerst gaan bewijzen”, klinkt het. “Maar voor ons is dat geen probleem, wij doen dat. Ik vind het normaal dat we overgenomen klanten uitleggen op welke manieren ze nu beter bediend zullen worden en wat ze kunnen verwachten van ons. Het is een verhaal dat we graag doen”, glimlacht de CCO nog.

Kleiner is niet altijd fijner

Dat Trustteam een groot bedrijf is met heel wat jaren op de teller is alleen maar een voordeel, vindt Pinket. En toch: “Sommige klanten hebben daar hun twijfels over. Ze zijn een kleiner bedrijf gewoon en komen nu bij een grotere speler terecht — ze vrezen dat ze een nummer zullen worden, de zoveelste in de wachtrij. Klein maar fijn, denken ze als het aankomt op hun partners.”

Maar dat is een bezorgdheid die Pinket en zijn collega’s snel kunnen wegnemen. “De kleinschaligheid van sommige IT-bedrijven kan evengoed nadelig zijn. Ze zijn gelimiteerd in hun oplossingen, waardoor je dikwijls met meerdere bedrijven moet samenwerken voor je IT. Dat wordt al snel een warboel”, klinkt het. “Ze hebben een kleiner team — als er iemand plots vertrekt, is het hals over kop zoeken naar vervanging. Je hebt dan dikke pech als jij net met een IT-probleem zit en door personeelstekort niet meteen geholpen kan worden.”

20220215 - Kortrijk - West-Vlaanderen: Pascal Pinket CCO, Stijn Vandeputte CEO - Trustteam - Ondernemers 04© Foto Kurt bvba0475 / 75 39 89051 / 72 67 39info@fotokurt.bewww.fotokurt.be
Photographer: Kurt Desplenter

Niets van die issues bij Trustteam, dat met meer dan 250 werknemers op 9 verschillende locaties genoeg mankracht heeft om 24/7 paraat te staan voor zowel de kleine zelfstandigen als corporates. “Een grotere IT-partner is voor elk type bedrijf gewoonweg veiliger. Niet alleen is een bedrijf zoals Trustteam erg stabiel en standvastig, we hebben ook mensen die continu op zoek gaan naar de laatste nieuwe innovaties in IT-land. We zorgen ervoor dat onze klanten goed beveiligd zijn met de nieuwste snufjes tegen hacking, bijvoorbeeld. Voor kleinere bedrijven is het ongetwijfeld moeilijk om op elk moment up-to-date te zijn.”

Gezonde groeiambities

Of Trustteam de ambitie heeft om al die kleintjes over te nemen en de grootste IT-speler in België te worden? “Niet meteen”, zegt Pascal Pinket. “Dat lijkt misschien in contrast met de vele overnames die we al hebben gedaan”, voegt hij lachend toe. “We hebben natuurlijk een gezonde ambitie om te groeien, maar we willen hier zeker niet te snel of te ver in gaan. Ons doel is en blijft om een totaaloplossing aan te bieden en dus het hele IT gebeuren uit handen van onze klanten te nemen. Als je te groot wordt, kan je die volledige ontzorging niet meer garanderen, volgens mij. En daar willen we niet op inboeten — onze slogan is niet voor niets ‘We ontzorgen de onderneming op vlak van IT’. Het zit nu eenmaal in ons DNA”, knipoogt de CCO van Trustteam.