Steven De Troyer, partner bij Fortino Capital

Fortino Capital investeert in bedrijven actief in B2B software en IT, in zowel start-ups als gevestigde bedrijven. Het gaat hierbij niet alleen om het kapitaal dat Fortino ter beschikking stelt, maar evenzeer over de relevante kennis & expertise die ze meebrengen. Daarmee positioneert Fortino zich eerder als een partner dan een investeerder.

Steven De Troyer werkt als partner bij Fortino Capital. Hij focust zich voornamelijk op growth en private equity investeringen – grootorde 5 miljoen tot 35 miljoen euro – het segment boven venture capital.

Meer dan groeikapitaal

Fortino Capital ondersteunt bedrijven op twee manieren: enerzijds met venture capital, vaak kapitaalverhogingen in jonge bedrijven die sterk groeien en nog verlieslatend zijn. En anderzijds met private equity, groeikapitaal voor gevestigde bedrijven die reeds rendabel zijn. Dit kan gaan om een verkoop van bestaande aandelen of kapitaalverhoging, maar steeds gericht op realiseren van verdere groei, zowel organisch als via overnames.

Voor venture capital gaat dat over investeringen van 500.000 tot vijf miljoen euro, voor private equity gaat het van vijf miljoen tot 35 miljoen euro per investering.

Realisatie van groeiplannen

Op de Bloovi Entrepreneurs Summit vertelde de CEO van Teamleader, Jeroen De Wit en Fortino’s Managing Partner, Duco Sickinghe hoe ze samenwerkten om van Teamleader een succes te maken. Hun relatie bleek vooral op mentoring, challenging, en coaching gebaseerd te zijn. Intussen is Teamleader uitgegroeid tot een rendabel software bedrijf met 200 medewerkers, en werd het recent overgenomen door Visma.

Fortino was de voorbije jaren nauw betrokken bij de groei van heel wat SaaS bedrijven. Waaronder SigmaConso, vorig jaar over genomen door Prophix. En is nog steeds de actieve partner van Efficy (CRM software), Bizzmine (QMS software), Salonkee, TechWolf, Vertuoza en vele andere. Telkens probeert Fortino met zijn expertise de bedrijven te ondersteunen in de versnelde realisatie van hun groeiambities.

Onze focus maakt ons relevant

Onze focus op de software en ICT-sector zorgt ervoor dat we een relevante gesprekspartner zijn voor ondernemers. Het is net deze knowhow en ervaring waarmee we het verschil kunnen maken”, vertelt Steven De Troyer.

“Heel wat investeringsmaatschappijen zijn opgericht door financiële profielen”, vertelt hij. “Dat is niet het geval bij Fortino. Oprichters Duco Sickinghe en Renaat Berckmoes, maar ook tal van andere collega’s hebben een echte operationele of ondernemersachtergrond – ze hebben met andere woorden met de botten in de modder van het ondernemen gestaan. ”

Hands-on begeleiding

“Over de voorbije jaren hebben we ook de nodige operationele expertise opgebouwd binnen ons team, om toegevoegde waarde te leveren op gebied van sales, marketing en tal van andere domeinen. Daarom spreken we over meer dan enkel kapitaal. Onze operating partners sparren dagelijks met ondernemers en hun teams, vaak over praktische zaken waar ze nood hebben aan een sparring partner met kennis over B2B software pricing, sales organisaties opschalen, overnames realiseren, enzovoort”, vertelt De Troyer.

Onze ‘operating partners’ hebben zelf jarenlange ervaring in de softwarewereld, bijgevolg weten ze ook goed wat elders heeft gewerkt of niet gewerkt. Daarenboven kunnen ze de kennis van onze +30 bedrijven in portfolio optimaal inzetten. We werken daarbij net als in het voetbal, door de beste man het veld op te sturen: wie in ons netwerk kan het bedrijf in kwestie het beste helpen.”

“Dit alles kan doordat we medeaandeelhouder zijn. We zijn een partner die ook belang heeft dat we slagen in het realiseren van de groeiambities – in die zin zijn we heel goed gealigneerd.”

Win-win situatie

Eigenlijk werken we in al onze projecten naar een win-winsituatie: wij ondersteunen het management team bij de realisatie van hun plannen. Zo creëren we voor iedereen waarde, want dat is onze drijfveer. Groei staat centraal in al onze investeringen: als dat lukt, wordt dat bedrijf relevanter en dus meer waard – niet alleen voor ons, maar voor alle aandeelhouders”, duidt De Troyer.

Niet over de schouder meekijken

Wie komt in aanmerking voor een partnership met Fortino? Bedrijven met ambitieuze groeiplannen, zowel organisch als via mogelijke overnames. Belangrijk daarbij is dat er een culturele match is. “We zien onszelf niet als investeerder of consultant, maar als partner. Daarom gaan we de cultuur van een potentieel bedrijf nauwgezet aftoetsen”, benadrukt De Troyer.

We zien onszelf niet als investeerder of consultant, maar als partner

“We moeten voelen dat er een fit is als we ermee aan tafel gaan: ten eerste moet het duidelijk te zijn dat ze geholpen willen worden, ten tweede moeten ze bereid zijn dingen in vraag te stellen, en ten derde moeten ze kunnen omgaan met feedback en coaching. Let wel, het is niet onze bedoeling dat wij het bedrijf gaan runnen. De CEO blijft dus het bedrijf aansturen. We zijn een actieve partner, die helpt, adviseert en bepaalde beslissingen durft challengen.

Goede mensen vinden

“In de huidige economische context waar traditionele bedrijven geconfronteerd worden met stijgende kosten van allerlei aard, blijft de grootste uitdaging voor SaaS bedrijven het vinden van goede mensen.”

Als we aan boord van een bedrijf komen, willen we hen de beste kansen bieden om te groeien

“Ook daar proberen we vanuit Fortino onze bedrijven in bij te staan. Zowel voor selectie als recrutering kunnen ze beroep doen op ons in-house team. Wanneer we aan boord van een bedrijf komen, willen we hen de beste kansen bieden om de groei te realiseren.”

Markt

Onlangs verscheen op Bloovi het bericht dat Nederlandse bedrijven al voor het tweede kwartaal op rij tegen een sterke investeringsdaling aankijken. Hoe is het bij ons gesteld, willen we van Steven De Troyer weten. “Er wordt voorzichtiger en kritischer naar investeringen gekeken. Waar grote bedrijven vroeger gemakkelijk grote sommen ophaalden, merken we op vandaag dat investeerders toch meer inzicht zoeken in de rentabiliteit van het businessmodel op middellange termijn.”

“Anderzijds, als er bedrijven zijn met een aantrekkelijke opportuniteit, dan zullen er altijd middelen voor beschikbaar zijn”. Intussen is er in België ook een sterk SaaS ecosysteem ontstaan. Waarbij heel wat founders die reeds een traject achter de rug hebben, tijd vrijmaken om jonge start-ups bij te staan.”

SaaS software-ecosysteem

“Ook wij willen bijdragen aan de groei van het SaaS ecosysteem. We zijn met Fortino bijna 10 jaar actief als partner voor B2B software en ICT-bedrijven. De ervaring opgedaan bij de bijna 50 bedrijven maakt ons net relevant. En met regelmaat proberen we de heuse Fortino-community terug samen te brengen.”

“Zo hebben we enige tijd geleden de CTO’s uit ons portfolio samengebracht om te netwerken en kennis te delen. En recent deden we dat met de CEO’s uit onze portfolio bedrijven en breder netwerk. Dit zijn fantastische netwerkmomenten voor hen met like-minded software & ICT-ondernemers.”