LightYear wist als enige meer dan 50 miljoen euro op te halen

Voor het tweede achtereenvolgende kwartaal hebben investeerders aanzienlijk minder geld in Nederlandse bedrijven gestoken: 556 miljoen euro, ofte slechts een derde van het kapitaal dat in het derde kwartaal van 2021 werd opgehaald en minder dan de helft van het kapitaal dat in het tweede kwartaal van 2022 werd opgehaald.

Die cijfers komen uit uit de Dutch Venture Capital Quarterly, een driemaandelijkse analyse van alle gepubliceerde investeringsrondes. Daaruit bleek ook dat Amsterdam dé start-uphoofdstad van Nederland blijft, met vier op tien van alle nieuwe bedrijven die er zich vestigen.

Wat de investeringsdaling betreft: vooral de afname van investeringen in latere fases blijkt de boosdoener. In Q3 van 2022 wist geen enkel Nederlands bedrijf meer dan 100 miljoen euro groeikapitaal op te halen – in Q2 waren er dat nog drie. Verder slaagde alleen scale-up LightYear erin meer dan 50 miljoen euro bijeen te rapen. De helft van alle investeringsrondes bestonden uit seed kapitaal, aangevuld met Series A-rondes, investeringen van business angels, en subsidies.