Het Amsterdamse snellaadbedrijf Fastned heeft 10,8 miljoen euro opgehaald. Met dit kapitaal, dat via bijkomende investeringen uit eerdere emissies zelfs oploopt tot ruim 13 miljoen euro, wil het bedrijf verder uitbreiden.

Dit jaar heeft Fastned meer stations gebouwd dan in enig jaar daarvoor, en we willen het bouwtempo de komende jaren nog verder opvoeren om ons doel van duizend stations in 2030 te bereiken”, legt Victor Van Dijk, CFO van Fastned, uit. “We kunnen dat alleen doen met de steun van onze investeerders en ik ben er trots op dat veel obligatiehouders ons willen helpen de overgang naar e-mobiliteit te versnellen.”

Roeselare is een nieuw snellaadstation voor elektrische voertuigen rijker. Het nieuwe tankstation ligt langs de ring, in de schaduw van het AZ Deltaziekenhuis. Het gaat om supersnelle laadpalen met een debiet van 300 kilowatt elektriciteit per uur.

De nieuwe laadhub is gebouwd door het Nederlandse Fastned, en is de eerste van een reeks snellaadstations, in samenwerking met de intercommunale WVI.

Tuur De Coninck, Fastned België: “We hebben hier twee keer 300 kw vermogen geïnstalleerd. Een viertal wagens kan supersnel laden, in een tiental minuten kunnen ze verder. Er zijn nog twee extra plaatsen voorzien. Locaties met heel veel verkeer zijn heel belangrijk voor ons. Daar hebben mensen grote laad-nood.”

De stad Roeselare wil tegen 2030 kleine 1.000 laadpalen tellen, vijf keer meer dan nu. Verderop aan de rijksweg heeft Fastned al vier laadpalen, maar dit station met een opvallende gele doorzichtige luifel is het eerste dat er komt in samenwerking met de West-Vlaamse intercommunale WVI, dat groene energie wil stimuleren. Geert Sanders, Algemeen Directeur WVI: “Op vandaag kan je via ander laadpalen, thuis of op het werk laden. Het duurt wel lang vooraleer de auto opgeladen is. Hier kan je een kwartier opladen met groene energie, die komt van het net en de zonnepanelen.”

In België kwamen er vorig jaar bijna 23.000 nieuwe elektrische wagens bij, een stijging van 25 procent ten opzichte van het jaar ervoor

Met de opening van het zestiende snellaadstation van Fastned in ons land (in Roeselare) zet het beursgenoteerde bedrijf zijn ambities alvast in de verf. “In België kwamen er vorig jaar bijna 23.000 nieuwe elektrische wagens bij, een stijging van 25 procent ten opzichte van het jaar ervoor”, legt Tuur De Coninck, country manager Belgium bij Fastned, uit. “Door die snelle groei is het van cruciaal belang dat er snel meer snellaadstations met een hoge capaciteit bijkomen.”

Investeren in Fastned betekent investeren in een toekomst zonder fossiele brandstoffen en ons helpen meer nieuwe stations te bouwen, bestaande stations uit te breiden, nieuwe talenten aan te nemen en te voldoen aan de exponentieel groeiende vraag naar EV-laden”, besluit hij.