Op zoek naar een nieuwe medewerker? Kijk niet enkel naar het diploma en de ervaring. Het individu achter de naam is ontzettend belangrijk. Kan hij omgaan met feedback? Is hij voldoende assertief? En klantgericht? “Het verschil tussen een starter en een topstarter? Zijn of haar portie soft skills”, zegt Kristel Seymus, CEO van Planet Talent. Het bedrijf uit Temse screent jonge high potentials op vlak van leervermogen, mentaliteit en drive om ze vervolgens te matchen met het juiste bedrijf.

Uit verschillende studies blijkt dat je succes - op de werkvloer én in je privéleven - niet alleen bepaald wordt door technische skills maar voornamelijk door creativiteit én socio-emotionele eigenschappen, de zogenoemde soft skills. “Barack Obama haalde het onlangs nog aan in zijn speech voor de Association for Talent Development in San Diego. Hij is een echte voorstander van levenslang leren en zei ‘It’s easier to develop skills than to develop the best version of yourself’. Hij sloeg daarmee de nagel op de kop”, zegt Kristel Seymus. “Succesvolle mensen zijn nu eenmaal succesvol dankzij hun manier van leidinggeven, luisteren, coachen, motiveren, onderhandelen, reflecteren, …. En niet omwille van hun opleiding of technische bagage. Snel extra kennis kunnen verwerven zal in de toekomst alleen maar belangrijker worden.”

Leergierige doorzetters

Liever een gemotiveerde starter met voldoende soft skills, dan een ervaren medewerker zonder drive en voldoende leervermogen, dus. “Bedrijven lijsten nog altijd een hele resem aan technische vereisten op als ze een vacature uitschrijven. Creativiteit, leervermogen en communicatieve vaardigheden worden vaak als mooie extra’s beschouwd. Daar moeten we van af leren stappen. Bij Planet Talent pleiten we van de omgekeerde redenering. Ons motto is ‘hire for attitude, train for skills’. Iedereen met bepaalde intelligentie en interesse kan pakweg Excel of Java onder de knie krijgen. Maar met een diploma of technische kennis onderscheid je je vandaag niet meer. Feedback, assertiviteit, klantencommunicatie, time management, leadership, teamwork... zijn vaardigheden waar je voortdurend aan moet schaven. Ze vragen kritisch inzicht en behoorlijk wat zelfkennis. Je moet er zelf actief aan willen werken. Of er ook een nadeel is? Ja, helaas dekt de term ‘soft skills’ de lading niet. Het klinkt té soft. Té onbelangrijk. We moeten daar dringend een andere benaming voor vinden.”

Intensief programma

Wie een topstarter mét ruim voldoende soft skills aan boord haalt, geniet onmiddellijk van heel wat voordelen. “Een topstarter is een bevlogen medewerker. Hij is loyaal, denkt mee en versterkt de bedrijfscultuur. Het is eveneens een gelukkige werknemer. Geen jobhopper, maar een leergierig talent dat meerwaarde biedt. Nee, we hebben het niét over de zogenoemde high potentials die zo snel mogelijk aan de top willen staan. Wél over ambitieuze, harde werkers die ontzettend veel doorzettingsvermogen hebben om aan zichzelf te willen werken”, verduidelijkt Kristel Seymus. “Bij Planet Talent ontzorgen we bedrijven op het vinden van die talenten. We scouten topstarters in nagenoeg alle Vlaamse hogescholen en universiteiten. We coachen intensief op mentaal, sociaal, emioneel én fysiek vlak. Van klassieke trainingen rond organisatie en communicatie tot sportprogramma’s en bootcamps om grenzen op allerlei vlakken te verleggen. We bieden onze topstarters een versnelde persoonlijke groei. Een springplank naar een boeiende, uitdagende job. En onze klanten krijgen een gemotiveerde werkkracht die in het merendeel van de bedrijven echt al vanaf dag één kan meedraaien.”

"Helaas dekt de term ‘soft skills’ de lading niet. Het klinkt té soft. Té onbelangrijk. We moeten daar dringend een andere benaming voor vinden""

Vlotte onboarding

Planet Talent zorgt voor een vlotte onboarding van topstarters in internationale bedrijven, innovatieve kmo’s en scale-ups. Het is zelfs de bedoeling om de aangeleerde soft skills ook binnen de organisatie te krijgen. “We betrekken ook de leidinggevende”, legt Kristel Seymus uit. “Als een topstarter een intensief bootcamp krijgt – bijvoorbeeld over leren meedenken en impact verhogen – is het aangeraden dat de manager ook een kortstondige workshop of webinar volgt. Hij of zij krijgt dan een gebalde samenvatting van onze coaches. Op die manier staan de neuzen in dezelfde richting. De manager blijft up-to-date én kan alles maximaal valoriseren op de werkvloer. Om de vinger aan de pols te houden, organiseren we regelmatig feedbackmomenten.”

Start to change

Een topstarter in huis halen is eigenlijk de ideale gelegenheid om dingen te veranderen binnen een organisatie. “Noem het gerust een momentum. Iemand met voldoende soft skills heeft nu eenmaal een frisse blik, hij of zij is creatief en kan zelfs seniors empoweren om zaken scherper te stellen. Bovendien heeft die senior dankzij de snelle onboarding van de extra werkkracht zelf ook meer tijd om te focussen op zijn of haar kernactiviteiten. Van een win-winsituatie gesproken. Weet ook dat meer dan 70% van de topstarters na pakweg twee jaar vast in dienst gaat bij het bedrijf waar hij of zij gestart is. Ze hebben dan niet enkel de job onder de knie, maar staan ook aan het stuur van hun eigen leerproces en hun verdere carrière. Blijft een topstarter young potential om één of andere reden niet binnen het bedrijf in kwestie, dan is een, herbestemming altijd mogelijk.”

Zelf ook op zoek naar een topstarter? Een young potential die je flink wat meerwaarde biedt? Neem dan snel een kijkje op de website van Planet Talent.