Laat me starten met een anekdote omtrent mijn allereerste Bitcoin ervaring. Wat vele jaren geleden aanvankelijk een aantrekkelijk experiment was, mondde finaal uit in een theoretisch dikke winst die ik in de praktijk tot op heden nooit heb kunnen verzilveren. Daarom vind ik het belangrijk om enkele persoonlijke learnings en mogelijke valkuilen met jullie te delen.

Mijn eerste Bitcoin ervaring

In 2014 was ik één van de eerste in België die betalingen aanvaardde in Bitcoin. Bitcoin had toen een waarde van om en bij de $ 250. We organiseerden fysieke events met Bloovi en ik opende een bitcoin core wallet waarmee mensen hun tickets konden betalen.

Die wallet was een stukje software dat ik moest downloaden en syncte met de blockchain. Geen cloudbased wallet dus. Welgeteld twee mensen kochten op die manier hun ticket en in totaal ontving ik 2,3 bitcoin. Wow, dat voelde zeer avontuurlijk aan...

Op één of andere manier heb ik daar nadien geen aandacht meer aan gegeven. Ik deed niks meer met Bitcoin, bood geen betalingen meer aan en volgde Bitcoin enkel nog vanop afstand. Ook logde ik jarenlang niet meer in in mijn wallet. Waarom? Geen flauw idee. It just happened.

Hand Holding Smart Phone with  Bitcoin Wallet

Plots waren we 2018 en Bitcoin ging door het dak. De waarde steeg boven de $ 12.000 en op een gegeven moment zelfs tot $ 18.000 en mijn aandacht werd getrokken naar mijn wallet. Wat bleek, ik was mijn private key kwijt en kon niet meer inloggen.

“WTF, dacht ik.” Hoe kon ik, fanatiek als ik ben in het bewaren van paswoorden, mijn private key kwijt zijn? Na vele pogingen ben ik er tot op heden nog steeds niet in geslaagd opnieuw te kunnen inloggen op mijn core wallet. 😤

Aan de huidige waarde (BTC) op datum van publicatie van dit artikel spreken we over een totale waarde van € 108.000. 🙄

Hoe ik daar mentaal mee omga? Wel, laat ons zeggen dat ik het geaccepteerd heb. Het is mijn eigen domme fout en dus mijn eigen verantwoordelijkheid. Ik kan alleen maar beter doen in de toekomst. Het was alleszins een grote les in bewustzijn.

Het sterkte me om verder te investeren - onder andere in cryptomunten - en vooral ook om investeren nog meer dan vroeger heel serieus te nemen. 💪

Daarom dit artikel, om iedereen die Bitcoin wil kopen te informeren met alle mogelijkheden die er vandaag zijn.

Bitcoins on keyboard with screen in the background displaying rising trend of its value

Hoe koop je dus Bitcoin?

Er zijn verschillende manieren om Bitcoin te kopen. Er bestaan bijvoorbeeld crypto-automaten waar je dollarbiljetten kan ingeven en in ruil crypto’s ontvangt. Of je kan een makelaar gebruiken die de cryptohandel voor je afhandelt. Of je kunt je aanmelden voor een peer-to-peer uitwisseling via welke je een verkoper kan vinden van wie je rechtstreeks je eerste crypto kunt kopen.

1. Via Paypal

Je kan zelfs je PayPal-rekening gebruiken, wat waarschijnlijk de gemakkelijkste manier is voor iedereen die al is aangemeld bij PayPal. Er is slechts één tekortkoming: volgens de FAQ’s staat PayPal niet toe dat je je Bitcoins van jouw rekening naar andere PayPal-rekeningen of naar je eigen Bitcoin-portemonnee verplaatst. Ik zal hieronder uitleggen waarom dat belangrijk is.

Bovenstaande doe ik voor alle duidelijkheid niet zelf en ik ben er eerlijk gezegd ook geen voorstander van.

2. Via een Exchange account

De meest bekende manier, en de manier die ik zou aanraden als starter, is door je aan te melden bij een crypto exchange. Van zodra je een account hebt aangemaakt, betaal je deze met gewoon geld (euro’s of dollars), misschien via een bankoverschrijving of met je creditcard. Zodra je geld is aangekomen - wat een dag of twee kan duren - kan je kooporders aanmaken, net zoals je aandelen koopt.

De beurs zal je order matchen met andere marktdeelnemers, en van zodra je order is verwerkt, zou het niet lang moeten duren voordat je de eerste cryptomunten in je portefeuille ziet verschijnen.

Er zijn verschillende beurzen om uit te kiezen. Twee bekende en veelgebruikte platformen zijn Coinbase en Kraken. Ook Binance wint aan belang. Degenen met het hoogste handelsvolume in US dollars zijn op dit moment Bybit en FTX. Afgezien van het handelsvolume, kan elke beurs verschillende handelskosten in rekening brengen. Er is niets mis mee om meer dan één account te openen op verschillende exchange beursplatformen en vervolgens zien welke voor jou de juiste is.

Hoe Bitcoin bezitten en waar je die kan bewaren?

Je moet je ervan bewust zijn dat het bezitten van crypto’s iets heel anders betekent dan het bezitten van aandelen. Je aandelen worden verzekerd via je makelaar. Zelfs als er problemen zouden zijn bij je makelaar, mag je er zeker van zijn dat je aandelen officieel zijn geregistreerd bij een reëel bedrijf.

Dit is anders bij crypto. Hoewel er een gedecentraliseerde database is die blockchain wordt genoemd, is het zo dat wanneer je Bitcoin of andere crypto’s koopt of verkoopt via een exchange platform zoals hierboven beschreven, je handel doorgaans niet wordt vastgelegd op de respectievelijke blockchain.

In de plaats daarvan slaan die beurzen in grote lijnen alle Bitcoins van al hun klanten op in één entry in de Bitcoin-blockchain en verwerken ze de orders van hun klanten intern. Wat eigenlijk wil zeggen dat er geen verandering van eigendom is op de Bitcoin-blockchain. Er is enkel verandering van eigenaar in de interne database.

Bitcoin trade dashboard graph indicator. BTC USD trading graph with candlesticks indicator

Dergelijke aanpak leidde in 2014 tot een ramp bij de eerste grote Bitcoin-beurs, Mt. Gox, waarbij veel mensen veel geld verloren toen hackers toegang kregen tot de Bitcoin die door de beurs werd beheerd. Experts denken niet dat iets dergelijks opnieuw zal gebeuren met de grotere beurzen van vandaag, omdat deze veel beter worden beheerd. Maar het is wel iets waarvan ik het belangrijk vind dat je daarvan op de hoogte bent.

Er zijn echter geruchten dat sommige exchanges je crypto zouden verkopen die zij eigenlijk (nog) niet in bezit hebben. Met andere woorden, de totale groep aan klanten op die exchange zouden (in theorie) meer Bitcoins bezitten dan wat exchange daadwerkelijk op zijn blockchain heeft staan.

Hoewel experts denken dat dit bij de grotere exchanges geen groot risico is, is het nuttig om te begrijpen dat deze risico's wel degelijk bestaan, met name als je een grote hoeveelheid aan crypto’s zou bezitten. In dat geval kan je overwegen om je crypto’s niet door een gecentraliseerde exchange te laten bewaren maar wel op je eigen wallet.

Dit gezegd zijnde, een exchange account is zeker een betrouwbare manier om mee te starten. Je kan ze te allen tijde overbrengen van je exchange account naar je eigen wallet.

Via je eigen digitale wallet

Het enige wat je nodig hebt, is een zogenaamde wallet. Je kan een crypto wallet vergelijken met een bankrekening die je toegang geeft tot je eigen crypto’s.

Een wallet bestaat uit een adres, een publieke key genaamd. Vergelijk het met je eigen bankrekeningnummer. Daarnaast bestaat een wallet uit een private key. De private key werkt dan net zoals een TAN code voor online bankieren. Het staat voor jouw persoonlijke handtekening. Je kan alleen Bitcoin versturen vanaf je publieke key door een transactie te ondertekenen met de bijbehorende private sleutel.

Digital wallet for crypto currency. Blockchain technology

Een portemonnee is dus niets anders dan een een privésleutel en een publieke sleutel. Die kan je zelf aanmaken en op een stuk papier bewaren. Er zijn ook andere bewaaroplossingen:

Mobiele portemonnees - dit zijn smartphone apps. Momenteel is de meest gebruikte blockchain.com.

Desktop wallets - dat zijn programma's die op je computer draaien. Eén van de meest populaire is de Electrum wallet.

Hardware wallets - die zien eruit als USB-sticks. Ledger en Trezor bieden de meest populaire oplossingen. Sinds kort hebben drie Belgen de NGrave op de markt gebracht.

De mobiele oplossing is het handigst als je je crypto’s regelmatig gebruikt. De hardware wallets zijn het veiligst en genieten mijn persoonlijke voorkeur.

Veel mensen argumenteren dat je je eigen wallet moet gebruiken als je echt aan crypto wil doen. Het heeft als voordeel dat jij de enige persoon bent die verantwoordelijk is voor jouw crypto. Maar het is niet noodzakelijk de oplossing voor iedereen.

In het ergste geval ben je Bitcoins voor altijd verloren in de blockchain. Net zoals ik heb meegemaakt

Als je voor hardware wallets kiest, moet je je comfortabel voelen met het feit dat als er iets fout gaat je crypto voor altijd weg zijn.

In extreme gevallen kan een hacker bijvoorbeeld toegang krijgen tot je private key die opgeslagen is in een mobiele of desktop wallet. Of je kan je hardware-portemonnee kwijtraken. In het ergste geval ben je Bitcoins voor altijd verloren in de blockchain. Net zoals ik heb meegemaakt. Je kan dan wel nog je aantal bitcoins zien met je publieke key - maar je kan er niets mee doen als je private key weg is. Een magere troost: ook niemand anders kan er iets mee doen.

Ik weet niet of je crypto veiliger is op je telefoon of op een stuk hardware dat je bezit of op een exchange; het hangt vooral af van je voorkeuren. Het is echter de moeite waard om zelf met deze opties te experimenteren.

Hacker man using laptop and computer with Bitcoin green binary graphic and cryptocurrency candlestick graph price on monitor screen. Cyber crime digital currency laundering concept

Bescherm je toegang

Welk van de drie keuzes je ook maakt, zorg er altijd voor dat je onderstaande drie dingen doet bij hardware wallet om het risico op verlies van toegang tot je Bitcoin te minimaliseren:

Ken je code. Je wallet maakt een privé- en publieke key aan met behulp van een zogenaamde ‘seed’. Je wallet zal dit zaadje aan jou voorstellen in de vorm van een lijst van 12 of 24 woorden, een memotechnische code. Schrijf die woorden in de juiste volgorde op. Mocht je ooit de toegang tot je software- of hardware-portemonnee verliezen, dan kun je met deze memotechnische code je private en publieke key opnieuw aanmaken.

Bewaar je code goed. Bewaar die woorden niet waar ze gemakkelijk door andere mensen kunnen worden gevonden. Het is bijvoorbeeld geen goed idee om er een foto van te maken en die op je laptop te bewaren.

Een zeer veilige manier zou zijn om ze alleen op te schrijven op een stuk papier en dat te bewaren zoals je een goudstaaf zou bewaren. Je zou dat stuk papier zelfs in twee of drie delen kunnen splitsen en die op verschillende plaatsen bewaren. Hoe je het ook doet, zorg ervoor dat je toegang hebt tot die woorden voor het geval je deze nodig hebt.

Begin langzaam. Als je de eerste Bitcoin naar je wallet stuurt, zorg er dan voor dat je in het begin niet te veel overmaakt. Probeer in eerste instantie een klein bedrag te versturen (houd wel rekening met de transactiekosten). Pas als je de Bitcoins in je wallet ziet, kan je de rest overmaken naar hetzelfde adres. Waarom? Er is een klein risico dat je je Bitcoins naar het verkeerde adres stuurt (bijv. door een knip-en-plakfout). Het kan een beangstigende ervaring zijn als je Bitcoin de beurs heeft verlaten maar nog niet in je portemonnee is aangekomen.

Het is dus verstandig om met een klein bedrag te testen.

Ziezo, met dit artikel ben je geïnformeerd en kan je aan de slag om je eerste Bitcoins te kopen en bewaren. Veel succes.