Greenhouse Offices telt drie coworking spaces langs de belangrijke economische as Antwerpen-Mechelen-Brussel. We vroegen hen hoe ze stand houden in een overvolle markt.

Vier jaar geleden opende Greenhouse Offices in Mechelen, de eerste coworking space van vastgoedvennootschap Intervest Offices & Warehouses. Al was dat eerder een light-versie van een coworking space onder de naam Re:Flex die zowat neerkwam op een showcase van kantoormeubelen.

Vandaag telt Greenhouse Offices echter drie volwaardige coworking spaces in Mechelen, Diegem en Berchem, samen goed voor een 160-tal individuele coworking plaatsen. Greenhouse Offices biedt echter niet alleen plaats aan individuele coworkers. Ook groeibedrijven die flexibele kantoorruimte nodig hebben, komen bij hen aankloppen. Vandaag zijn er heel wat bedrijven die niet langer gebonden willen zijn aan de klassieke langetermijncontracten en hun bijhorende rigiditeit.

Greenhouse Offices gelooft dat je kantoor moet kunnen meegroeien met je professionele activiteiten. Je kan er starten als coworker en, van zodra je meerdere personen in dienst neemt, probleemloos doorgroeien naar een serviced office , of zelfs naar een volledig eigen kantoor. Niet voor niets is de leuze van Greenhouse Offices dan ook ‘Your freedom of work’.

Financieel voordeliger

Naast coworkers en groeibedrijven, vinden dus ook grotere bedrijven hun weg naar een Greenhouse-hub. De Greenhouse coworking spaces (FLEX) vormen immers een onderdeel van een gebouwconcept van Intervest, genaamd Greenhouse. In Diegem vind je bijvoorbeeld Roche Diagnostics en Konica Minolta binnen hun gebouwen. Zij hebben voor Greenhouse Offices gekozen vanwege de inspirerende omgeving maar zeker ook voor de bijkomende faciliteiten.

Zo is er binnen elke Greenhouse een (bedrijfs)restaurant aanwezig. Als er maar een beperkt aantal van je medewerkers in een gebouw zitten, dan is het voor een bedrijf financieel quasi onhaalbaar om zelf een bedrijfsrestaurant te openen.

Hetzelfde geldt trouwens ook voor de meeting rooms, de event spaces en ga zo maar door die binnen Greenhouse beschikbaar zijn. Door de aanwezigheid van deze ruimtes moeten bedrijven minder kantoorruimte huren, kunnen ze hun bestaande vierkante meters efficiënter inzetten en hebben ze minder kosten.

Zo maakt Greenhouse Offices naar eigen zeggen het verschil met concurrenten. Die baseren zich volgens het bedrijf immers eerst op een community, waaraan ze vervolgens een beschikbaar gebouw vasthaken. Maar in dat geval zit je vaak met gebouwen die op het vlak van faciliteiten, airconditioning en dimensionering van zones veel minder goed uitgerust zijn dan wat een real estate expert zoals Intervest kan aanbieden.

Zo’n expert denkt immers helemaal anders. Die zorgt er eerst en vooral voor dat de faciliteiten in orde zijn en dat hij inspirerende ruimtes kan aanbieden. Dat trekt mensen aan. Eens ze mensen hebben, versterken ze de community door mensen met elkaar in contact te brengen en events te organiseren zodat ze makkelijker met elkaar zouden kunnen netwerken.

Meer dan kantoorruimte alleen

Naast professionele ruimtes biedt Greenhouse Offices zijn gebruikers overigens nog heel wat andere diensten aan. Wie op één van hun locaties komt werken, wat met een abonnement trouwens 24/7 kan, kan ook gebruik maken van een fitness, een strijkdienst, facility lockers om je pakjes te laten toekomen, …

Met een naam als Greenhouse Offices hebben ze daarnaast uiteraard veel oog voor duurzaamheid. Aan de hand van materiaalkeuze, regenwaterrecuperatie, natuurlijke airco systemen en diensten als Toogoodtogo (een app tegen voedselverspilling; nvdr) proberen ze hun steentje bij te dragen aan een groenere wereld.

Greenhouse Offices - locatie Antwerpen

Ook hun locatie hebben ze mee. In Diegem zitten ze vlak aan de E19 en de nationale luchthaven, in Berchem niet zo ver van het station, in Mechelen middenin een groot bedrijfspark met een shuttle naar het station. Onderschat daarnaast ook niet het prestige van hun gebouwen, zeker voor coworkers en kleinere bedrijven die zich zo stevig in de corporate world kunnen verankeren. Het gebouw in Diegem pakt bijvoorbeeld uit met een vrij monumentale architectuur met een heus meeting center en een auditorium dat plaats biedt aan meer dan 200 personen. In Berchem is de groene gevel dan weer een echte eyecatcher en doet de boardroom haar naam alle eer aan.

Prijspolitiek

Greenhouse Offices focust liever niet op de prijs. Het bedrijf wil vooral kwaliteit aanbieden aan een tarief dat haalbaar is voor de meeste ondernemers, vertellen ze ons. Maar het klopt dat ze dankzij de integratie binnen Intervest zeker niet de duurste op de markt zijn. Een analyse van de VUB heeft vorig jaar bijvoorbeeld aangetoond dat coworkers (die geen klant zijn) bereid zouden zijn om heel wat méér te betalen dan het huidige tarief.

Dat danken ze onder meer aan hun strategie om klanten een oplossing van A tot Z aan te bieden. Klanten kunnen er uitgroeien naar een groter kantoor. Anderzijds laat deze manier van werken hen ook toe om grotere klanten die al in hun portefeuille zitten, de mogelijkheid aan te bieden om hun medewerkers ook op andere locaties te laten coworken. Multi tenant gebouwen met coworking zijn dan ook de kantoorgebouwen van de toekomst. In Diegem laten bedrijven bijvoorbeeld regelmatig tientallen mensen tegelijk uit het buitenland komen voor tijdelijke projecten. Een regulier kantoor had die mensen niet kunnen huisvesten. Maar bij Greenhouse Offices kunnen ze meteen aan de slag.

Benieuwd of Greenhouse Offices ook iets voor jou is? Ontdek hun verschillende mogelijkheden en locaties hier.