(by NOUCHKA)

Na haar studies klinische én bedrijfspsychologie bewandelde Anna Santens een opvallend divers carrièrepad. Zo was ze ooit casting manager in de evenementensector, stampte ze de food & beverage village van het electronic beach festival WECANDANCE uit de grond, waar ze achter de schermen ook allround medewerker was. Daarnaast stond Santens mee aan de wieg van het eerste veganistische pop-up restaurant. Maar telkens weer liep ze tegen hetzelfde pijnpunt aan: te veel routine en weinig tot geen ruimte voor intuïtie. Na een turbulente relatie en het overlijden van haar vader maakte Santens de ultieme sprong naar het ondernemerschap. “Ik heb van mijn passie mijn beroep kunnen maken: mensen inspireren en motiveren om hun leven op alle vlakken lichter te maken.”

Herbronnen in Bali

“Ik heb van heel veel geproefd en geleerd”, steekt Anna Santens van wal. “Zo heeft het mee oprichten van het eerste veganische restaurant mij veel bijgebracht over de veganistische keuze. Daar heb ik de eerste mental switch gemaakt naar meer focus op het lichaam en het inzicht gekregen in het belang van gezondheid.”

“Ook bij WECANDANCE was mijn functie heel allround. Alleen, eens je weet hoe je iets moet organiseren of het systeem werkt, is er veel herhaling en weinig ruimte om je eigen ding te doen. Snel zat ik op mijn honger en voelde de match met het bedrijf niet meer hetzelfde als in het begin. Steeds popte dezelfde vraag op: what’s next? Ik belandde in een zoektocht naar mezelf en mijn pad en was vooral overprikkeld door alles wat ik tegelijkertijd aan het doen was. Ik nam mijn koffers en vertrok voor een maand naar Bali. Om uiteindelijk pas drie maanden later terug te keren met - letterlijk - een lichter leven.”

Van dualisme naar holisme

“Ik ben in de eerste plaats holistisch therapeut waarbij ik mensen begeleid naar een lichter leven door hun levensstijl te optimaliseren via hun ademhaling, beweging, voeding en mindset”, verduidelijkt Anna Santens haar huidige missie. “Daarvoor heb ik tal van opleidingen gevolgd, zowel in binnen- als buitenland. Van NLP tot natuurvoeding en van life coach advanced tot HSP-, chakra en trauma- coaching, aangevuld met diverse yoga- & ademhalingsopleidingen zoals yin, hatha en yoga nidra.”

Wat mij daarin aantrok, is de onlosmakelijke verbinding van lichaam en geest. Nog te vaak wordt op het één of op het ander gefocust maar enkel wanneer je je lichaam en geest begrijpt alsook de wisselwerking tussen beide kan je een betere versie worden van jezelf. Je mag nog elke dag yoga doen, als je oppervlakkig ademt, ongezond eet en vaak met je gedachten bij gisteren of morgen zit, dan werkt het gewoonweg niet. Het is van groot belangrijk dat iedereen zijn eigen balans weet te creëren en daar ondersteun ik mensen graag bij.”

Maar daar stopt het ook deze keer niet voor Anna Santens. “Ik werk nog als freelance slaap- en stressexpert bij Leadlife. Daarnaast ben ik content creator voor klanten en merken die inzetten op mentaal en fysiek welzijn, strategische sparring partner en consultant voor bedrijven. Tot slot ben ik sinds kort auteur, want ik heb mijn eerste boek ‘Juiced by Anna’ geschreven”, glundert Santens.

(by NOUCHKA)

De filosofie van lichter leven

Door op haar eigen grenzen te botsen als hoog sensitief persoon en haar ervaring als holistisch therapeute, is Santens’ visie en levensfilosofie een lichter leven. “We hebben allemaal bagage die we met ons meedragen - of we dat nu willen of niet. Dat hoeft niet de grootste bagage te zijn, maar we zijn wel allemaal op een bepaalde manier gevormd”, klinkt het. “Zie dit als patronen, belemmerende overtuigingen, bepaalde gedragingen, trauma’s, enzovoort. Een lichter leven wil zeggen dat je in balans bent, zowel mentaal als fysiek. Dat je bewust leeft en vooral lichaamsbewustzijn hebt zodat je tijdig de signalen opmerkt die je lichaam aangeeft.”

We hebben allemaal bagage die we met ons meedragen - of we dat nu willen of niet. Dat hoeft niet de grootste bagage te zijn, maar we zijn wel allemaal op een bepaalde manier gevormd

Zelf heb ik ook een tijd gekend waar ik alles aan 300% deed. Ik leefde te snel en wilde te veel, waardoor ik niet goed voor mijn lichaam en geest zorgde. In de evenementensector dien je gejaagd te leven en op uren te werken waar je lichaam niet voor gemaakt is”, vertelt Santens. “Het is een harde sector where you need to show up en nu en dan een masker moet opzetten. Dat zorgde bij mij voor een downfall achteraf. Bovendien kende ik geen mate en werkte ik altijd bij waar ik kon. Dat werd mij uiteindelijk te veel.”

Nu leeft ze bewust en gezond, zegt Santens. “Niet door grootse dingen, wel door dagelijkse gewoontes waarin ik zorg draag voor mijn lichaam en bewust omga met mijn energie. Ik implementeer voeding, sport en beweging in mijn agenda en neem tijd voor mezelf en reflectie. En bovenal, ik maak het nu en dan eens stil. De wereld is al luid en druk genoeg”, vindt Santens.

Lichter leven als ondernemer

“Vooral ondernemers zouden baat hebben bij het implementeren van een lichter leven.”, vindt Santens. “Als ondernemer ben je namelijk je eigen merk. Als jij je niet goed in je vel voelt, dan heeft dit niet alleen een weerslag op je persoonlijk leven, maar ook op carrièregebied.”

Vooral ondernemers zouden baat hebben bij het implementeren van een lichter leven. Als ondernemer ben je namelijk je eigen merk

“Gelukkig is er meer aandacht voor mentaal welzijn en de link tussen lichaam en geest binnen een professionele context”, stelt Santens vast. “Al zitten we ook met de dreigingen van social media en andere technologie. Door technologie vergeten we namelijk in het echt met elkaar én onszelf in verbinding te gaan. Bovendien staan we constant ‘aan’, wat de valse rechtvaardiging met zich meebrengt dat we altijd bezig zijn.”

Hoe belangrijk anderen ook zijn bij het ondernemen, de belangrijkste relatie is die met jezelf. Anna Santens verklaart: “Als je niet incheckt bij jezelf, niet weet wat je nodig hebt en te laat merkt dat je je limiet hebt bereikt, zal connecteren met anderen ook niet mogelijk zijn, zowel professioneel als privé.”

(by NOUCHKA)

De valkuil van belemmering

Net als zoveel andere ondernemers heeft ook Santens bij momenten angsten en onzekere gedachten meegesleurd. Zal ik het wel kunnen? Wie ben ik om dit te doen? En gaan mensen wel bij mij willen komen? “Ik heb heel lang vastgezeten in het denken”, zegt ze daarover. “Net omdat ik het zo goed wil doen. Gaandeweg ben ik daaruit gegroeid en kan ik nu zeggen dat goed goed genoeg is.”

Ik heb heel lang vastgezeten in het denken. Net omdat ik het zo goed wil doen. Gaandeweg ben ik daaruit gegroeid en kan ik nu zeggen dat goed goed genoeg is

Anna Santens deelt dan ook graag enkele tips. “Allereerst moet je je angsten en belemmeringen onder ogen durven zien en letterlijk uitspreken: dit is mijn angst. Vervolgens moet je de angst bevragen en nagaan of het klopt wat je denkt. Een angst bij veel ondernemers is of het financieel wel zal lukken. Vraag je dan af of dit echt waar is en ga een financieel plan opstellen. Als laatste stap is het namelijk belangrijk dat je in actie komt en van denken naar doen overgaat. Hulp durven vragen is eveneens heel belangrijk. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen.”

Blijvende uitdaging van work-lifebalans

Wie ondernemen zegt, denkt niet automatisch aan een perfecte work-lifebalans. Zelfs met een lichter leven-filosofie, kan dit een uitdaging blijven. “Als ondernemer loopt je werk en leven samen”, aldus Santens. “Ik ervaar dit des te meer nu ik kersverse mama ben. Momenteel bevind ik me in de fase dat ik vooral grenzen dien te stellen. Voor ik mama was had ik die niet en werkte ik elke dag. Nu liggen mijn prioriteiten anders. Waar ik vroeger all in zou gaan, kies ik daar nu bewust niet meer voor. Ik wil prioriteit geven aan mijn gezin.”

(by NOUCHKA)

Toekomstplannen

Over haar ambities en verdere toekomstplannen heeft Santens niet de minste twijfel. “Retreats in binnen- en buitenland, retreats voor bedrijven, lezingen, workshops en natuurlijk verder boeken schrijven staan zeker op mijn verlanglijst”, antwoordt ze zonder enige aarzeling. “Bij alles zal de connectie tussen lichaam en geest centraal staan, want die zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.”

Haar laatste advies voor andere onderneemsters is drie-ledig. “Allereerst: be you, be true. Eerlijkheid duurt het langst. Zowel eerlijk zijn naar jezelf als naar anderen toe. Vervolgens moet je genoeg van jezelf houden als je een gezonde levensstijl nastreeft. De allerbelangrijkste relatie is namelijk die met jezelf. Van daaruit ontstaan alle andere - ook professionele - relaties. Tot slot is het belangrijk om een open mind te hebben. Alleen zo leer je bij en ga je continu vooruit”, besluit Anna Santens.