SoundTalks-founder Dries Berckmans

Je zou kunnen stellen dat SoundTalks een Siri voor varkens heeft ontwikkeld. Door het geluid in varkensstallen gedetailleerd te monitoren, helpt de Leuvense scale-up detecteren wanneer de dieren ziek worden. Zo kunnen boeren en dierenartsen sneller ingrijpen.


  • Opgericht? Dries Berckmans
  • Sinds? 2011
  • Werknemers? 39 (+17 studenten)
  • Omzet? 2,2 miljoen euro (6 miljoen euro verwacht in 2022)
  • Funding? 6 miljoen euro

SoundTalks is een spin-off van de KU Leuven. Dries Berckmans ontwikkelde innovatieve technologie om varkenshouders te ondersteunen. Varkenshouderijen groeiden in omvang, met als gevolg dat de uitdaging voor boeren alsmaar groter werd om - zoals vroeger - de gezondheid van al hun dieren zelf in de gaten te houden.

“Onze audioalgoritmes verwerken automatisch het geluid in varkensstallen”, legt Berckmans uit. “In een stal met duizenden varkens is er voortdurend gehoest, onze algoritmes detecteren afwijkend geluid. De boeren kunnen dan de dierenarts optrommelen en die ziet meteen welke varkens ziek zijn. Hij kan dan sneller ingrijpen, een behandeling starten en vermijden dat ook andere varkens ziek worden.”

Gezondere varkens, grotere opbrengsten

“De dieren zijn gezonder en de landbouwers winnen tijd dankzij onze technologie. Die is natuurlijk ook goed voor hun portemonnee. Hoe meer gezonde varkens, hoe groter de opbrengst voor de varkenshouder”, stelt Berckmans. “Dierenartsen kunnen dan weer het antibioticagebruik terugdringen. In België is de praktijk verboden, maar veel landen mengen varkenshouders standaard antibiotica onder hun varkensvoer. Als dierenartsen de varkens gericht kunnen behandelen, vermijden ze dat die onnodig te veel antibiotica binnenkrijgen.”

Internationale veroveringstocht

Drie jaar geleden investeerde de Duitse farmareus Boehringer Ingelheim Vetmedica in SoundTalks. Die kapitaalsinjectie zette een turbo op de internationale expansie van de Leuvense scale-up.

“We maken dit jaar ongeveer 15.000 geluidssystemen”, zegt Berckmans. “Elk systeem meet en analyseert het geluid van zo’n 250 varkensplaatsen. Dit jaar alleen al gaat dat over zo’n 10 miljoen varkens die wij met onze technologie monitoren. Onze klanten zitten over de hele wereld, maar natuurlijk vooral in de grote ‘varkenslanden’ zoals China, de Verenigde Staten, Mexico, Thailand,...”


Elke woensdag stellen we in willekeurige volgorde een bedrijf voor uit de lijst van 30 meest innovatieve tech start-ups en scale-ups die Omar Mohout speciaal voor Bloovi samenstelde en die we de Flanders Tech 30 doopten.

  1. D-CRBN
  2. Foodpairing
  3. SoundTalks