Prof. dr. John-Paul Bogers, co-founder en CEO van ElmediX

ElmediX ontwikkelde een veilige en doeltreffende methode om kankerpatiënten te behandelen met thermische therapie of hittetherapie. Door hun lichaamstemperatuur tijdelijk sterk te verhogen, gaan meer kankercellen sterven. De levensreddende technologie van de Antwerpse MedTech start-up zit nu in de klinische fase, de founders hopen dat ze hun oplossing in 2025 of 2026 op de markt kunnen brengen.


  • Wie? Prof. dr. John-Paul Bogers en ir. Johan Van den Bossche
  • Sinds? 2015, als spin-off van Universiteit Antwerpen
  • Werknemers? 18
  • Funding? 12 miljoen euro

De thermische therapie die ElmediX ontwikkelde, brengt de volledige lichaamstemperatuur van kankerpatiënten gedurende een paar uur op 41,5 graden, legt oprichter John-Paul Bogers uit. “Bij die temperatuur sterven kankercellen, zonder dat andere cellen in het lichaam doodgaan. Dat is het moeilijke aan thermische therapie. Is de temperatuur te laag, dan is de therapie niet doeltreffend genoeg. Maar is de lichaamstemperatuur te hoog, dan sterven ook de ‘goeie’ cellen mee.”

“Thermische therapie of hittetherapie is tumor dodend, maar wordt vooral gebruikt in combinatie met andere therapieën. Thermische therapie maakt kankercellen gevoeliger voor bestraling. Tumoren muteren ook, ze gaan op de duur anders reageren op chemotherapie en kunnen resistent worden. Thermische therapie doorbreekt die chemoresistentie. Bovendien versterkt hittetherapie het immuunsysteem.”

Pancreaskanker

Iemands lichaamstemperatuur een paar uur lang opdrijven naar 41,5 graden, is dat niet gevaarlijk? “We doen dat natuurlijk in een hyper gecontroleerde omgeving”, benadrukt Bogers. “Dat gebeurt in een speciaal toestel, een soort van couveuse. Thermische therapie is niet nieuw, wij zijn erin geslaagd om een heel veilige en gecontroleerde methode te ontwikkelen. Door het volledige lichaam naar die hoge temperatuur te brengen, kunnen we met thermische therapie ook uitgezaaide kankers behandelen.”

ElmediX focust zich in de eerste plaats op pancreaskankers. Daar zijn een aantal redenen voor, vertelt Bogers. “De eerste reden is persoonlijk: ik heb mijn eigen moeder verloren aan pancreaskanker toen ze 57 was. Het is één van de dodelijkste kankers. Dat is meteen de tweede reden waarom we er pancreaskanker uitgepikt hebben. Wanneer patiënten hun diagnose krijgen, is de kanker vaak al veel meer uitgezaaid dan bij andere kankers. Dat hypothekeert hun overlevingskansen sterk.”

Uiterlijk 2026 op de markt

Wie levensreddende technologie ontwikkelt, moet over engelengeduld beschikken. “Vandaag zitten we met ElmediX in de klinische fase”, zegt Bogers. “We zijn de labotesten en de testen op (proef)dieren voorbij, vandaag testen we onze methode bij echte patiënten. Dat doen we samen met de Universiteit Antwerpen en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. We hopen dat we in 2025 of 2026 op de markt kunnen komen.”

“Maar je moet een heel proces doorlopen: je moet tonen dat je oplossing werkt én dat ze veilig is voor de patiënt. En dan zwijg ik nog over alle regelgeving waar je onderweg rekening mee moet houden. Maar we zijn ervan overtuigd dat onze oplossing miljoenen mensen kan helpen. Dat helpt om geduldig te blijven.”


Elke week stellen we in - willekeurige volgorde - een bedrijf voor uit de lijst van 30 meest innovatieve tech start-ups en scale-ups die Omar Mohout speciaal voor Bloovi samenstelde en die we de Flanders Tech 30 doopten. Deze bedrijven kwamen al aan bod:

  1. D-CRBN
  2. Foodpairing
  3. SoundTalks
  4. Goodless
  5. Swimtraxx / Capetech
  6. Solergie
  7. IVEX
  8. IPEE
  9. GSR-DEME
  10. Slimbox
  11. QelviQ
  12. CoMoveIT
  13. Moonbird
  14. Araani
  15. CADSkills
  16. Alberts
  17. Westray
  18. Urban Crop Solutions
  19. Tractonomy
  20. Bloomlife
  21. On-Hertz
  22. Magics Technologies
  23. dotOcean
  24. Morrow
  25. Seafar
  26. ElmediX