Aaraani-founders Pieter Claerhout en Maggy Baetens (© Ellen van den Bouhuysen)

We hebben vandaag allemaal rookdetectors aan ons plafond hangen, maar Araani tilt die naar een hoger, hyperbetrouwbaar niveau. De Kortrijkse scale-up gebruikt video om aan rook- en vuurdetectie te doen. De technologie van Araani beschermt chemische fabrieken, energiecentrales, waardevol erfgoed (remember de Notre-Dame?) en laadstations voor e-voertuigen tegen brand.


  • Wie? Maggy Baetens, Pieter Claerhout
  • Sinds? 2014
  • Werknemers? 12
  • Omzet? 5 miljoen euro in 2023 (prognose)
  • Funding?

Araani ontwikkelt computervisie algoritmes die de veiligheid verhogen. De focus ligt daarbij niet op bewaking, maar op echte veiligheidsoplossingen, zegt oprichter Maggy Baetens. “Toen we begonnen, was er een overvloed aan start-ups met algoritmes voor indringersdetectie, die dikwijls maar voor 80 procent werkten.” 

“Wij hebben bewust voor veiligheid gekozen omdat we daar een gat in de markt zagen. Dat was een uitdagende keuze. Als je kiest voor veiligheid moeten je algoritmes totale zekerheid bieden. Ze moeten 100 procent waterdichte veiligheid garanderen. Dat is niet evident, maar het gaf ons een opportuniteit om ons als start-up te onderscheiden.”

Wereldwijde primeur

Het eerste product dat Araani lanceerde, was SmokeCatcher, een Video Fire Detector (VFD): branddetectie via camerabeelden. “De technologie zelf was niet nieuw, maar wij waren de eersten om die te introduceren in de brandveiligheidsmarkt. Het probleem was dat die markt heel streng gereguleerd is.”

“Je technologie mag nog zo innovatief zijn en nog zo goed werken, je kan deze alleen verkopen als ze eerst gecertificeerd is. Een rookdetector moet gekeurd zijn voor hij deel mag uitmaken van een branddetectiesysteem. Alleen: hoe laat je nieuwe technologie keuren als er nog geen normering voor bestaat? We hebben dus mee onze schouders gezet onder internationale normering voor Video Fire Detection.”

Geduld is een schone deugd. In 2019 kon Araani dan toch de SmokeCatcher lanceren, wereldwijd de eerste gekeurde rookdetector op basis van video. Een jaar later kwam daar de vlamdetector bij, en sinds kort FireCatcher, een nieuw gekeurd product dat rookdetectie en vlamdetectie combineert.

Nieuwe risico’s, nieuwe markten

De klanten van Araani zitten over de hele wereld. Het bedrijf sloot recent een raamcontract af met elektronicareus Siemens, dat zijn internationale netwerk inschakelt om de technologie voor branddetectie te verdelen.

Die technologie hang je niet thuis aan het plafond. Ze wordt gebruikt in (petro)chemische fabrieken, in de luchtvaartindustrie, in energiecentrales. Kortom, overal waar het kleinste brandje meteen een enorme impact kan hebben. “Sinds de brand in de Notre-Dame in Parijs wordt onze technologie ook vaak gebruikt om erfgoed te beschermen”, vult Baetens aan. “Ook de laadpunten voor e-voertuigen vormen een nieuwe markt. Net als de circulaire economie, waar lithiumbatterijen voor nieuwe risico’s zorgen.”

“We hebben wat wij een ‘sensing’-mindset’ noemen: we luisteren continu naar klanten, experts, medewerkers,… om nieuwe groeikansen als eerste op te pikken. We trekken die mindset ook intern consequent door. Elke week krijgen al onze werknemers een halve dag tijd om niét met hun dagdagelijkse taken bezig te zijn, maar kunnen exploreren en innoveren. Zo blijven we vooroplopen.”


Elke week stellen we in willekeurige volgorde een bedrijf voor uit de lijst van 30 meest innovatieve tech start-ups en scale-ups die Omar Mohout speciaal voor Bloovi samenstelde en die we de Flanders Tech 30 doopten. Deze bedrijven kwamen al aan bod:

  1. D-CRBN
  2. Foodpairing
  3. SoundTalks
  4. Goodless
  5. Swimtraxx / Capetech
  6. Solergie
  7. IVEX
  8. IPEE
  9. GSR-DEME
  10. Slimbox
  11. QelviQ
  12. CoMoveIT
  13. Moonbird
  14. Araani