Jeroen Lecoutere is een burgerlijk ingenieur én gewezen Belgisch zwemkampioen. Die twee passies combineert hij bij Capetech, dat wearables ontwikkelt voor de sportwereld. De Swimtraxx One, de meest geavanceerde tracker die specifiek gebouwd is voor zwemmers, is het vlaggenschip van de Leuvense start-up.


  • Wie? Jeroen Lecoutere
  • Sinds? 2018
  • Werknemers? 10
  • Funding? Omzet

Waar wearables in sporten als fietsen, lopen en voetbal de afgelopen jaren mainstream werden, merkte Jeroen Lecoutere dat zwemmers op hun honger bleven zitten. “Zwemmen is één van de meest beoefende sporten ter wereld. Maar de sport wordt op technologisch vlak nauwelijks bediend. Er leeft een grote honger binnen de zwemsport naar betere meetmethodes. Ik ben beginnen zoeken naar manieren om met technologie die meerwaarde te creëren voor zwemmers en triatleten.”

Tracker op de zwembril

De Swimtraxx One meet gedetailleerd de prestaties van zwemmers. Dat gaat van hun hartslag en hun snelheid tot slagfrequenties en keerpuntsnelheden. Zwemmers kunnen de data analyseren, maar hun coaches kunnen ook live meevolgen.

Zwemmers kunnen de piepkleine tracker gewoon bevestigen op hun zwembril. “Dat was misschien wel de allergrootste uitdaging”, vertelt Lecoutere. “Zwemmers dragen alleen een zwembroek of een badpak en een zwembril. Ze vermijden alle ballast om zo gestroomlijnd mogelijk in het water te liggen en zo comfortabel mogelijk te zwemmen. Als je een beetje serieus zwemt, dan wil je bijvoorbeeld geen horloge dragen. We moesten dus een apparaat ontwikkelen dat geen enkele impact heeft op hun comfort.”

Nieuwe markten, nieuwe sporten

Lecoutere lanceerde de Swimtraxx One eerst in Europa. Maar hij richt zijn pijlen ook op de Verenigde Staten. Daar moet de tracker nog dit najaar op de markt komen.

Ondertussen werkt Capetech, het bedrijf boven de Swimtraxx One, ook aan wearables voor andere sporten. “We hebben bijvoorbeeld ook een project met de Gymfed, de turnfederatie. Zwemmen en turnen zijn natuurlijk twee totaal verschillende sporten, maar we kunnen onze ervaring met de Swimtraxx One gebruiken om ook technologie te ontwikkelen voor andere sporten met heel specifieke noden.”


Elke woensdag stellen we in willekeurige volgorde een bedrijf voor uit de lijst van 30 meest innovatieve tech start-ups en scale-ups die Omar Mohout speciaal voor Bloovi samenstelde en we de Flanders Tech 30 doopten.

  1. D-CRBN
  2. Foodpairing
  3. SoundTalks
  4. Goodless
  5. Swimtraxx / Capetech