Xavier Verellen, founder en CEO van Qelviq

Een uitstekende fles wijn die verknoeid wordt door ze veel te warm of veel te koud te serveren. Daar ergerde ondernemer en wijnliefhebber Xavier Verellen zich zo aan dat hij een slimme wijnkoeler bouwde die zowat elke fles wijn automatisch op de perfecte temperatuur brengt. QelviQ is uitgegroeid tot een persoonlijke digitale sommelier – “de Alexa van de wijnwereld” - en helemaal klaar om Amerika te veroveren.


 • Wie? Xavier Verellen
 • Sinds? 2017
 • Werknemers? 9
 • Omzet? Lancering in oktober 2022 in New York
 • Funding? 2,25 miljoen euro

Verellen maakte jarenlang deel uit van het management van DPG Media, waar hij één van de drijvende krachten was achter het online verhaal van de kranten van de groep. “Ik had de internetrevolutie vanop de eerste rij meegemaakt. Ik zag dat de volgende grote digitale omwenteling het Internet of Things was: objecten slim maken. Zo kwam ik op het idee van de slimme wijnkoeler. We hebben een database van 350.000 wijnen, die voortdurend aangroeit. Onze slimme wijnkoeler kent van bijna elke fles ter wereld de ideale serveertemperatuur.”

Persoonlijke sommelier

QelviQ bestaat sinds 2017. Eerst was het alleen een app voor wijnliefhebbers, de slimme wijnkoeler is nu klaar voor de lancering. “We hebben ontzettend veel tijd en geld in de ontwikkeling gestoken”, vertelt Verellen. “Dat was een complex proces, zeker in tijden waar computerchips schaars waren. In dat ene apparaat zitten 290 verschillende componenten.”

“We doen ondertussen ook veel meer dan alleen wijn afkoelen of opwarmen. We hebben echt een persoonlijke sommelier gebouwd. De wijnkoeler zorgt voor de juiste temperatuur, geeft advies over welke gerechten het beste bij welke wijn passen, beheert de wijnvoorraad, koopt zelfs wijn aan. Hij doet alles wat een sommelier ook doet.”

33 miljard flessen wijn

De slimme wijnemmer van QelviQ wordt eerst in de Verenigde Staten gelanceerd, kondigt Verellen aan. “Mijn zus woont met haar man al 20 jaar in New York. Ze werkten er jarenlang in de muziekindustrie, maar als grote wijndrinkers hebben ze zich nu op de uitbouw van QelviQ gestort. De Amerikaanse markt is minder conservatief dan in Europa, waar de traditionele wijnbouwers nog veel innovatie tegenhouden. Bovendien is de Amerikaanse markt natuurlijk ook een pak groter.”

“Maar we zien ook elders in de wereld opportuniteiten. We hebben al 40 distributieaanvragen van bedrijven die onze personal sommelier willen verkopen, van Spanje tot Japan. Elk jaar worden wereldwijd 33 miljard flessen wijn verkocht, dan weet je dat er nog heel wat marge is om te groeien.”


Elke week stellen we in willekeurige volgorde een bedrijf voor uit de lijst van 30 meest innovatieve tech start-ups en scale-ups die Omar Mohout speciaal voor Bloovi samenstelde en die we de Flanders Tech 30 doopten. Deze bedrijven kwamen al aan bod:

 1. D-CRBN
 2. Foodpairing
 3. SoundTalks
 4. Goodless
 5. Swimtraxx / Capetech
 6. Solergie
 7. IVEX
 8. IPEE
 9. GSR-DEME
 10. Slimbox
 11. Qelviq