Moonbird-founders Michael en Stefanie Broes

Meer en meer mensen in hun omgeving hadden last van stress, slaapproblemen en angststoornissen, merkten zus en broer Stefanie en Michael Broes. Met hun start-up Moonbird ontwikkelden ze een modern, digitaal hulpmiddel: een toestel dat je gewoon in je handpalm houdt en dat automatisch jouw hoogstpersoonlijke, ideale ademhalingsritme aangeeft. De hightech ademhalingscoach is bezig aan een internationale veroveringstocht.


 • Wie? Stefanie en Michael Broes
 • Sinds? 2019
 • Werknemers? 9
 • Omzet? 1 miljoen euro
 • Funding? 2,5 miljoen euro

Meditatie en ademhalingsoefeningen zijn al een eeuwigheid beproefde recepten om stress of angst te lijf te gaan. Maar Stefanie Broes zag dat lang niet iedereen die er baat bij kan hebben de weg naar die recepten vond. “Meditatie en ademhalingsoefeningen zitten vaak nog in het spirituele hoekje, dat schrikt een groep mensen af. De mensen die er wel voor openstaan, vinden het dan weer vaak moeilijk om vol te houden. Ze hebben geen tijd of zin om een coach of een therapeut in te huren, maar op hun eentje weten ze niet of ze het wel juist aanpakken.”

“Zo kwamen mijn broer Michael en ik op het idee voor een ademhalingscoach, een toestel dat mensen helpt om op de juiste manier adem te halen en zo te ontspannen. We wilden ademhalingsoefeningen en meditatie toegankelijk en aantrekkelijk maken, door het zo eenvoudig mogelijk te maken. Eigenlijk steken we een eeuwenoude praktijk in een modern, technologisch jasje.”

Complex, maar toch doodsimpel

De Moonbird is een toestelletje zo groot als een avocado “We hebben aan de keukentafel verschillende soorten fruit uitgetest, om te voelen wat het gemakkelijkst in de hand ligt”, lacht Stefanie Broes. Het past zich aan de gebruiker aan, en geeft automatisch jouw ideale ademhalingsritme aan. Je ademt in wanneer je de Moonbird in je handpalm voelt uitzetten, je ademt uit wanneer het toestel weer krimpt.

Doodsimpel, maar schijn bedriegt. “De technologie die eronder zit, is behoorlijk complex”, benadrukt Stefanie Broes. “Dat is vaak zo: hoe eenvoudiger en intuïtiever de technologie, hoe moeilijker ze te ontwikkelen is. Intussen is deze technologie ook gepatenteerd. We hebben ook veel tijd gestoken in de wetenschappelijke onderbouw. Net om ook de mensen te overtuigen die sceptisch tegenover ademhalingsoefeningen staan, hebben we ons laten begeleiden door experts: neurologen, psychologen,…”

Productie en adoptie op toerental

Stefanie en Michael Broes lanceerden Moonbird net voordat de coronapandemie losbrak. Dat bleek zowel een zegen als een vloek. “Het voordeel was dat mentale problemen plots helemaal bovenaan de agenda stonden, en dat ze ook veel meer dan voordien bespreekbaar werden. Maar om onze productie op te starten, was het de slechtst mogelijke periode. Hardware is sowieso al bijzonder uitdagend en net toen we klaar waren om ons product op te schalen, werden we geconfronteerd met de wereldwijde chipschaarste.”

“Maar we hebben die groeipijnen overwonnen en vandaag draait de productie op volle toeren. We zijn ondertussen naast België ook gelanceerd in Nederland. Moonbird krijgt markttractie, de adoptie gaat sneller dan je misschien van een totaal nieuw product zou verwachten. We richten onze blik nu op nog meer Europese markten en binnenkort ook op de Verenigde Staten.”


Elke week stellen we in willekeurige volgorde een bedrijf voor uit de lijst van 30 meest innovatieve tech start-ups en scale-ups die Omar Mohout speciaal voor Bloovi samenstelde en die we de Flanders Tech 30 doopten. Deze bedrijven kwamen al aan bod:

 1. D-CRBN
 2. Foodpairing
 3. SoundTalks
 4. Goodless
 5. Swimtraxx / Capetech
 6. Solergie
 7. IVEX
 8. IPEE
 9. GSR-DEME
 10. Slimbox
 11. QelviQ
 12. CoMoveIT
 13. Moonbird