Professor Maurice Mommaerts, founder van CADSkills

Personalisatie is aan een opmars bezig in de gezondheidszorg. De Gentse start-up CADskills loopt voorop in die evolutie met gepersonaliseerde chirurgische implantaten voor slecht functionerende botten en gewrichten. Professor Maurice Mommaerts en zijn team ontwikkelen de implantaten niet alleen, maar 3D-printen deze ook nog eens zelf.


  • Wie? Maurice Mommaerts
  • Sinds? 2016
  • Werknemers? 6
  • Omzet? Bijna 1 miljoen euro
  • Funding? Nog niet

Professor Maurice Mommaerts leidde het European Face Centre, dat zich aan het UZ Brussel specialiseert in mond-, kaak- en aangezichtschirurgie. Hij is ervan overtuigd dat chirurgische vervangstukken de meest doeltreffende manier zijn om disfunctionele botten en gewrichten te behandelen. “De standaardprothesen die we noodgedwongen gebruikten, waren volgens mij niet de beste oplossing voor de patiënt.”

Mommaerts stapte af van one size fits all en begon met CADskills te werken aan gepersonaliseerde implantaatconcepten. Die hebben volgens hem een paar belangrijke troeven. “Omdat we die concepten ontwikkelen op maat van elke individuele patiënt zijn ze veel preciezer. Dat levert tijdens de ingreep tijdswinst op voor de chirurg, want de prothese past van de eerste keer perfect. En voor de patiënt geeft de prothese betere resultaten, want de chirurg kan de functie en de vorm meestal van de gezonde zijde kopiëren, en de 3D-printtechnologie voegt extra biologische voordelen toe.”

Ontwikkelen én 3D-printen

CADskills zou eerst alleen de innovatieve concepten voor de gepersonaliseerde implantaten ontwikkelen. De productie ervan zou de start-up uitbesteden aan een externe partner. Maar met VLAIO-steun staan Mommaerts en zijn team ook zelf in huis in voor het 3D-printen van de implantaatconcepten. “Zo bewaken we zelf de kwaliteit. Verschillende metalen die gebruikt worden voor protheses zorgen bij een grote groep mensen voor overgevoelige of allergische reacties. Wij gebruiken alleen titanium, waarbij dat risico veel kleiner is dan bij pakweg chroom, nikkel en kobalt legeringen. Voor ziekenhuizen of privépraktijken is het ook handiger om het hele proces, van het gepersonaliseerd ontwerp tot de productie en de levering met instrumentenset, aan één partner toe te vertrouwen.”

Internationale groei versnellen

CADskills heeft al met een zestal concepten een succesvolle market fit gevonden, voornamelijk in het gebied van de zogenaamde craniomaxillofaciale chirurgie. Het meest succesvolle concept is een oplossing is voor mensen die te weinig kaakbot hebben voor kauwfunctieherstel met conventionele schroefimplantaten. De kaakgewrichtsprothese slaat internationaal aan. Daarnaast zitten er nog een zestal concepten in de problem/solution fit- en de incubatiefase, waarmee CADskills onder andere ook orthopedische aandoeningen aan extremiteiten wil aanpakken.

In 2021 steeg de omzet met 60 procent. “Het gaat puur om organische groei”, verduidelijkt Mommaerts. “We hebben nog geen salesmensen of commerciële managers. We groeien dankzij mond-aan-mondreclame, wetenschappelijke publicaties en ons eigen LinkedIn-kanaal als enige marketing.”

“Om verder te groeien, kijken we naar een overeenkomst met een grote internationale partner die instaat voor de distributie van één of meerdere concepten, of naar een kapitaalsinjectie om zelf een internationaal businessplan uit te rollen. Vandaag halen we al 15 procent van onze omzet in het buitenland, zonder salesteam of zonder buitenlandse vestigingen. Daar zit dus duidelijk heel wat potentieel voor CADskills.”


Elke week stellen we in - willekeurige volgorde - een bedrijf voor uit de lijst van 30 meest innovatieve tech start-ups en scale-ups die Omar Mohout speciaal voor Bloovi samenstelde en die we de Flanders Tech 30 doopten. Deze bedrijven kwamen al aan bod:

  1. D-CRBN
  2. Foodpairing
  3. SoundTalks
  4. Goodless
  5. Swimtraxx / Capetech
  6. Solergie
  7. IVEX
  8. IPEE
  9. GSR-DEME
  10. Slimbox
  11. QelviQ
  12. CoMoveIT
  13. Moonbird
  14. Araani
  15. CADSkills