Heeft thuiswerken een positieve invloed op de werkprestaties van het team? En hoe behalen we het gewenst effect? Eén ding is zeker, employee engagement is vandaag belangrijker dan ooit. We nodigden Inge Van Belle, co-founder van Herculean Alliance, en Klaus Lommatzsch, Founding Partner van Duval Union, uit in Carole’s Leeskamer om samen naar antwoorden te zoeken in hun nieuwste boek Employee Engagement, What Else?.

Het uitgangspunt van dit boeiende gesprek was hoe leiders vandaag hun engagement game naar het volgende niveau brengen aan de hand van best practices uit de marketing. Ter voorbereiding van het gesprek stelde ik een aantal vragen aan mijn LinkedIn community. De resultaten van deze bevraging worden voorgelegd bij elke vraag die ik aan mijn twee gasten in Carole’s Leeskamer stelde.

Wanneer ben jij tevreden over jezelf als leidinggevende? Wanneer voelt het voor jou goed aan?

‘Ik ben tevreden van mezelf als leidinggevende’, was het antwoord van de meerderheid van de respondenten. Mijn persoonlijke mening? Alles kan altijd beter, maar streven naar het beste is wat je als leidinggevende kracht geeft. Een goede leider sleutelt levenslang aan zijn vaardigheden en skills.

“Als leider vind ik het belangrijker om naar de capaciteiten van het individu te kijken”, zegt Inge Van Belle. “Mijn focust ligt op het creëren van groeikansen voor mijn medewerkers en het ontwikkelen van een lerende organisatie. Het is namelijk zo dat steeds meer werknemers aangeven dat ze een bedrijf verlaten omwille van het gebrek aan groeikansen. Wanneer ik een teamlid zie groeien, haal ik daar als leidinggevende ook heel veel voldoening uit.”

Een cheeta gaat voor het snelste, maar ook het beste resultaat. Dit moedig ik erg aan in ons team. Na een overwinning of samenwerking kijken we met z’n allen terug naar onze teamprestatie. Lifelong learning is van vitaal belang, ook hier. Wat kan beter? Hoe kunnen we nog klantgerichter te werk gaan?

Inge Van Belle, Klaus Lommatzsch en Carole Lamarque

Hoe belangrijk is transparante communicatie binnen jouw team?

Inge Van Belle: “Transparantie is en blijft essentieel om een goede band te ontwikkelen met je teamleden. Niets is erger dan slechte communicatie, het zorgt voor wantrouwen en komt over alsof je onverschillig bent. Het tegenovergestelde, té transparante communicatie, is ook geen goede zaak. Je houdt te weinig informatie over waardoor teamleden, vooral voor jonge mensen, overkomen als een crisis. Een transparante leercurve kan dan wel héél hard zijn. Een vergelijking uit het dagelijkse leven: ouderschap. Er zijn ouders die juist alles vertellen aan hun kinderen of en je hebt er die net heel gesloten zijn en niets zeggen.”

Er zijn drie belangrijke aspecten binnen leiderschap: veiligheid, kwetsbaarheid en doelgerichtheid”, vult Klaus Lommatzsch aan. “Dit laatste zorgt voor een onderscheid tussen een vriendengroepje en een sterk werkend en samenhangend team. Door doelen voldoende duidelijk te communiceren kan daar samen naar gestreefd worden.”

In het boek ‘Employee Engagement, What Else?’ omschrijven de auteurs verschillende niveaus over de overgang van een silocultuur naar een footprintcultuur.

Wat is het belang van informele communicatie?

Klaus Lommatzsch: “Informele communicatie is gigantisch belangrijk, tot dit besef kwamen de meeste mensen door het non-stop telewerken in het afgelopen jaar. Een studie aan Stanford, daterend van zo’n 10 jaar geleden, voerde een experiment uit waarbij zo’n 250 medewerkers van thuis uit werkten. Hierbij merkten ze dat de productiviteit enorm steeg. Maar na negen maanden kwam de ommekeer: mensen vereenzaamden en wensten terug te keren naar het kantoor. Ze kregen bovendien veel minder carrièrekansen.”

De praatjes aan de koffiemachine, missen we die nu echt?

Elk team heeft nood aan voldoende informele communicatie momenten. Uit mijn survey bleek echter dat 35% van mijn LinkedIn vrienden niet voldoende mogelijkheden hebben om informeel met elkaar te communiceren. Geen goed nieuws! De praatjes aan de koffiemachine, missen we die nu echt? In ons team beschikken we over heel wat tools om met elkaar in contact te blijven. Denk maar aan WhatsApp, videocall en Google Meet. Menselijk contact is cruciaal voor het opbouwen en behouden van sterke interne relaties.